fbpx
europolitics
Stiri

UKIP, Podemos, Frontul National… De ce se sparge monopolul bipartidismului in Europa

Rezultatele alegerilor locale din Franta si din Spania au scos la iveala un nou fenomen politic: aparitia tri-partidismului. Acum cativa ani nici nu existau insa, din cauza crizei economice, pe scena politica a celor doua tari si-a facut loc, cu putere, un al treilea partid. Optiunile electoratului nu se mai impart la doi, ci la trei.

In Spania, alegerile locale din Andaluzia au avut loc pe 22 martie. Socialistii au castigat batalia politica dusa impotriva Partidului Popular dar, alegerile au concretizat aparitia in optiunile electoratului a inca doua partide: Podemos si Ciudadanos. Ambele au atras de partea lor un sfert din electoratul prezent la vot, clasandu-se pe locurile 3 si 4. Alegerile locale si cele municipale vor avea loc in luna mari iar legislativele sunt programate pentru aceasta toamna.

Sucessul neasteptat al celor de la Podemos de la alegerile din aceasta toamna inseamna pentru Spania ceea ce Syriza este in Grecia. Adica un partid ce isi doreste sa sparga politica austeritatii impusa de Uniunea Europeana.

Ciudadanos a aparut in 2006 iar doctrina sa se fundamenteaza pe niste principii centriste. Popularitatea sa a crescut pe seama nemultumirii populatiei fata de criza economica si fata de coruptia maladiva a principalelor doua partide, cel Socialist si cel Popular. In Spania, de cand a redevenit democratica, scena politica a fost polarizata doar de doua partide. Vremurile acelea par sa apuna.

De ce a aparut acest fenomen politic? In principal pentru ca o noua generatie de electorat incepe sa ajunga la urne. Acesti cetateni vor un alt tip de guvernare si vor o alta reprezentare a intereselor lor.

Este si cazul Frantei, acolo unde Marine Le Pen a avut un succes rasunator cu Frontul National la alegerile europarlamentare din 2014. Le Pen pare de neoprit si formatiunea sa politica asteapta cu nerabdare alegerile departamentale ce vor avea loc pe 22 mai. Alternarea fara alternative a scenei politice din Franta insemna o rocada perpetuua intre centristii de la Uniunea pentru Miscarea Populara si stangistii de la Partidul Socialist.

Progresul partidelor de extrema dreapta om zone al caror mesaj nu era, pana acum, receptat, pune, in alta perspectiva, felul de a face politica. In multe circumscriptii electorale Frontul National a inceput sa ocupe locul 2. La alegerile prezidentiale din 2017, unul dintre cele doua mari partide se va vedea iesind din lupta inca din primul tur.

Este si cazul Austriei, Italiei, Suediei sau Marii Britanii care intra in aceasta galerie a scenei politice unde marile partide electorale, care au dominat ani intregi, incep sa isi vada sustinerea diminuata in detrimentul unei a treia, care vine tare din urma si cu un mesaj radical.

Related posts

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Breaking! Acord între Parlament și Consiliu: Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Europolitics.ro

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Ce șanse are proiectul unei armate comune europene

Vlad Epurescu

Exit Poll-uri alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis obține al doilea mandat de președinte al României

Europolitics.ro

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Leave a Comment