fbpx
europolitics
Stiri

Totul despre revoltele din Bulgaria: de ce au iesit oamenii in strada la Sofia

Politia din Bulgaria a reusit sa-i disperseze pe protestatarii anti-guvernamentali din fata Parlamentului, dupa ce, timp de 9 ore, premierul, cativa ministri si 100 de parlamentari au stat neputinciosi in cladire asistand la furia oamenilor.

proteste2

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a face un culoar prin care sa iasa politicienii. Prima tentativa a fost sa ii scoata pe acestia intr-un autobuz, dar multimea l-a inconjurat si a inceput sa arunce in el cu pietre. Sapte protestatari si doi politisti au ajuns la spital.

Guvernul socialist a preluat puterea dupa alegerile din mai, in urma demisiei fostului cabinet, in urma masurilor de austeritate implementate. Guvernul se bazeaza doar pe 120 de voturi in Parlament, dintr-un total de 240 si trebuie sa faca alianta politica cu un partid nationalist.

Numirea mogulului Delyan Peevski in fruntea serviciilor secrete au starnit mania populatiei. Numirea a fost revocata, dar demonstrantii nu s-au oprit din proteste, cerand demisia Guvernului pe care il considera corupt.

 

Practic, iata ce vor oamenii care au iesit in strada:

  • Nu Oligarhiei! Protestatarii doresc incheierea practicilor prin care institutiile publice aproape ca fuzioneaza cu grupurile de interese din zona gri a economiei
  • Vrem Transparenta! Protestatarii nu mai vor o politica clandestina si intelegeri in culise
  • Nu mai vrem democratie de fatada! Bulgarii s-au saturat de interesele economice care sunt imbracate in haine democratice
  • Bulgaria este Europa! Protestatarii vor ca Bulgaria sa nu isi mai neglijeze angajamentele europene si vor iesirea imediata de la putere a partidului nationalist


Ce se intampla in Bulgaria?
Noul premier tehnocrat, pe numele sau Plamen Oresharski, a condus o minoritate de centru-stanga pana in luna mai. Dar luna de miere s-a terminat pana cand guvernul sau l-a numit in luna iunie pe mogulul Delyan Peevski in fruntea serviciilor secrete. Zeci de mii de protestatari au luat atunci strazile Sofiei cu asalt si au reusit sa inlature decizia.

Dar, miscarile de strada au continuat. Ieri, premierul a declarat ca nu are de gand sa demisioneze si ca protestele pot continua atata timp cat sunt pasnice si protestatarii se abtin de la provocari. Politiei i s-a interzis sa reprime manifestatiile.

Oreharski a recunoscut problemele de coruptie cu care se confrunta Bulgaria si ca interesele de afaceri influenteaza deciziile guvernului, “dar aceste lucruri nu se pot rezolva peste noapte.”

Pentru prima oara, Comisia Europeana s-a aliat cu protestatarii. Intr-o vizita efectuata luni, comisarul pe justitie Viviane Reding a afirmat ca “noi spunem asta de foarte multi ani: autoritatile bulgare trebuie sa dea dovada de toleranta zero fata de coruptie”, a spus Reding.

 

Dependenta fata de Rusia
Oresharski a mai spus ca ramane decis sa isi respecte angajamentele fata de Europa. Bulgaria este dependenta insa energetic, tot ceea ce insemand petrol, gaz si energie nucleara venind din Rusia. Bulgaria incearca sa se interconecteze energetic cu Grecia, pentru a primi petrol si gaz din Azerbadjan. Acest lucru se va intampla insa intr-un viitor nu foarte apropiat.

Ceea ce este interesant este ca la inceputul lui 2012, Parlamentul Bulgariei a votat impotriva exploatarii gazelor de sist. Ministrul Energiei din acea vreme, Traycho Traykov, avea un plan prin care Bulgaria sa devina cel putin semi-dependenta de Rusia. Daca s-ar fi exploatat gaze de sist prin fracturarea hidraulica, atunci Bulgaria ar fi dezvoltat o industrie puternica a gazelor care ar fi incheiat suprermatia monopolului pe care il detine Gazprom. Numai ca, aceeasi coalitie care il numise pe Traikov in fruntea ministerului, a votat cu 162 de voturi impotriva exploatarii gazelor de sist.

Related posts

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

Macron a interpretat cartea ‘’europeană’’ în timpul vizitei de stat din China

Adelina Miron

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Propunerea președinției finlandeze la Consiliul Uniunii Europene privind bugetul pe 7 ani al UE adâncește falia dintre țările europene

Adelina Miron

Leave a Comment