fbpx
europolitics
Stiri

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Summit-ul NATO de la Londra s-a desfășurat înainte de alegerile naționale din Marea Britanie și într-un moment în care clivajele profunde între partenerii euroatlantici sunt dificil de camuflat.

Prim-ministrul Boris Johnson și președintele Donald Trump au fost fotografiați în timpul summitului, dar au evitat o întâlnire publică bilaterală. Una dintre problemele critice ale campaniei electorale din Marea Britanie a fost speculația cu privire la solicitările americane pentru o piață agroalimentară mai deschisă și un acces mai mare la Serviciul Național de Sănătate britanic, raportează New Europe

Președintele Trump a devenit subiectul a numeroase controverse în timpul summitului de două zile al NATO. Un clip de 25 de secunde difuzat miercuri de CBS i-a arătat pe premierul canadian Justin Trudeau, premierul britanic Boris Johnson, președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte în timp ce se amuzau de comportamentul președintelui american

Dar acesta nu a fost cel mai grav dintre clivajele emergente între aliații euroatlantici. Miercuri seara, președintele Trump a anulat o conferință de presă programată joi, pentru a se întoarce la Washington.

În termeni mai substanțiali, SUA au impus cu succes pe ordinea de zi recunoașterea Chinei drept o „provocare” comună pentru securitate, dacă nu în totalitate o „amenințare”. Așa cum a menționat secretarul NATO Jens Stoltenberg, China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume și își face prezența tot mai vizibilă în zona Arcticului.

Cu toate acestea, în contextul mai larg al tarifelor punitive americane împotriva Chinei și Europei, aliații nu ajung la un acord atunci când este vorba despre a doua cea mai mare economie din lume. Divizarea profundă și evidentă este vizibilă atunci când este abordată problema implicării Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G.

Cheltuielile cu apărarea sunt o altă problemă care generează disensiuni. Președintele Donald Trump continuă să le amintească tuturor partenerilor săi că este necesar să îndeplinească pragul de 2% din PIB convenit în 2014 de Alianță. Din 2016, numărul aliaților NATO care ating pragul a crescut de la cinci la opt. Dar sunt 29 de state membre, iar Germania a promis să se conformeze într-un deceniu.

Contextul economic mai larg a creat, de asemenea, un climat pentru confruntare. Marți, președintele american Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron au avut o dispută în fața presei. Întrucât Statele Unite au anunțat tarife punitive pentru mărfurile franțuzești, ca reacție la o taxă digitală introdusă de Franța, Italia și Marea Britanie, președintele Macron a vorbit despre necesitatea consolidării unui „pilon european” în cadrul NATO.

Apoi, apare și Turcia. 

Summit-ul a avut loc în urma incursiunii Turciei în Siria de Nord împotriva Forțelor Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi, cu care atât trupele Franței, cât și cele ale Statelor Unite au luptat umăr la umăr împotriva ISIS.

“Când mă uit la Turcia, ei se luptă acum împotriva celor care au luptat cu noi umăr la umăr împotriva ISIS”, a declarat Macron marți.

Președintele Trump a retras trupele americane, eliberând calea Turciei pentru a organiza o invazie și rămâne fidel deciziei. Între timp, Turcia și-a dublat acțiunile independent de NATO, cumpărând un sistem rusesc de rachete (S-400) și negociază achiziții de avioane rusești.

O criză mai severă în cadrul NATO a fost evitată miercuri. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va suspenda un plan de apărare al NATO pentru statele baltice și Polonia dacă aliații nu recunosc Unitățile Teritoriale de Protecție a Poporului din Siria susținute de Statele Unite drept organizație teroristă. Secretarul Stoltenberg a anunțat că amenințarea a fost retrasă.

Related posts

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

De ce succesul economic al Poloniei nu este unul durabil iar măsurile economice luate seamănă cu cele din România

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Leave a Comment