fbpx
europolitics
Stiri

SUA și Uniunea Europeană, din ce în ce mai aproape de un război comercial în toată regula

O decizie a Organizației Mondiale a Comerțului setează terenul pentru o confruntare comercială între președintele Donald Trump și noii lideri de la Bruxelles.

SUA au primit undă verde pentru a impune sancțiuni comerciale în valoare de miliarde de euro ca măsuri de retaliere deorece Uniunea Europeană i-a acordat subvenții ilegale gigantului din industria aerospațială Airbus. OMC ar fi decis în această speță în favoarea SUA iar decizia a fost deja comunicată vineri la Washington și Bruxelles.

Decizia va fi folosită mai mult ca sigur ca argument de Donald Trump pentru a anunța aplicarea unui set nou de tarife asupra unor bunuri europene, începând cu produsele lactate și terminând cu avioanele Airbus. Președintele american ar intenționa să recupereze între 5 și 8 miliarde de euro. Unii oficiali de la Bruxelles se tem că suma ar ajunge la 10 miliarde de euro.

Marțea trecută, atunci când președintele ales al Comisiei Europene și-a anunțat componența viitoarei echipe executive de la Bruxelles, a lăsat de înțeles că intenționează să aibă o abordare robustă cu privire la disputele transatlantice pe temele legate de comerț.

Washington a anunțat, în urmă cu ceva vreme, că va declanșa un război tarifar cu UE dacă va câștiga speța Airbus la Geneva și a pregătit o listă de bunuri UE de export în valoare de 21 de miliarde de euro. SUA pot alege din această listă orice bun pe care să îl suprataxeze la orice nivel doresc pentru a acoperi deficitul comercial cauzat de subvențiile acordate de Uniunea Europeană produselor provenite din blocul european. Estimarea americanilor este că subvențiile europene le-au produs un prejudiciu de 11 miliarde de euro.

Ambele părți au, acum, la dispoziție câteva săptămâni pentru a adăuga comentarii și pentru a șterge detalii critice și confidențiale înainte ca OMC să facă publică decizia care vine pe fondul unor dispute vechi de ani de zile cu privire la faptul dacă țările din Uniunea Europeană au susținut ilegal sau nu Airbus oferindu-i credite subvenționate și alte facilități fiscale pentru a dezvolta modelele A350 și A380. Prima plângere depusă în acest sens de SUA la OMC datează din 2006.

Cu toate acestea, există o plângere similară pe masa OMC depusă de Uniunea Europeană, care acuză SUA că i-a acordat ajutoare ilegale companiei Boeing. În luna martie a acestui an, oficialii OMC declarau că Statele Unite au ignorat cererea de a stopa acordarea unor subvenții sub forma de scutii de impozit pentru Boeing.

O decizie în această speță va fi emisă peste 8 luni de zile. Până atunci, tarifele penalizatoare pe care Washington ar putea să i le impună celor de la Airbus ar putea fi extrem de dureroase. Dacă SUA vor crește tarifele de import pentru avioanele comerciale produse de Airbus, atunci acestea vor deveni mult mai scumpe în comparație cu cele ale rivalilor de la Boeing.

Pentru ca veștile să fie și mai rele de atât, lista produselor cărora SUA vrea să le crească tarifele vamale include și componente, tocmai pentru ca Washington să lovească și în lanțul de aprovizionare și de  fabricație al Airbus, împiedicând compania să procure piesele de care are nevoie pentru asamblarea finală a modelului său A320 în statul american Alabama. Reversul medaliei este că o asemenea abordare va afecta inclusiv forța de muncă din industria americană. Unul dintre cei mai mari clienți ai celor de la Airbus este compania americană Delta care, începând cu 216, a achiziționat 50 de avioane produse de compania europeană în statul Alabama.

Related posts

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

Îl va suna Viorica Dăncilă pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita? Ce a spus candidatul PSD

Europolitics.ro

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

A venit timpul ca Europa să acționeze strategic în Orientul Mijlociu

Adelina Miron

Leave a Comment