fbpx
europolitics
Stiri

SUA cresc, de astăzi, tarifele de import pentru o sumedenie de importuri chinezești. Statele americane care vor resimți șocul

Președintele Donald Trump nu s-a abătut de la planurile sale și, duminică, a crescut tarifele vamale la produse de import din China în valoare de 112 miliarde de dolari, escaladând o dispută comercială care a generat, deja, incertitudine asupra viitorului economiei mondiale și a dus la represalii împotriva afacerilor americane.

Creșterea tarifelor vamale cu 15% se va aplica la o gamă variată de bunuri de consum chinezești, inclusiv îmbrăcăminte, încălțăminte și aparatură electrocasnică. China, în replică, a anunțat că va răspunde cu un set de măsuri punitive care vor influența prețul la mii de produse americane, inclusiv automobile, scrie Business Insider.

Administrația Trump a marcat, astfel, prima dintre două etape de creștere a tarifelor la import pe care a anunțat-o în luna august. SUA intenționează să adopte tarife la aproape toate importurile rămase din China pe 15 decembrie, inclusiv la produse deosebit de sensibile, cum ar fi laptopuri și telefoane mobile. În plus, Trump a mai spus că va crește rata tarifară de la 15% la 30% la produse în valoare de 250 de miliarde de dolari în octombrie.

În audierile publice organizate de Oficiul Reprezentantului Comerțului SUA în iunie, companiile au avertizat Casa Albă că noile tarife vor crește costurile și vor perturba lanțurile de aprovizionare.

Chiar și cu dovezi din ce în ce mai clare care demonstrează că aceste costuri vor fi suportate de întreprinderile și de consumatorii americani, administrația Trump a declarat că disputa este necesară pentru a forța China să renunțe la politicile comerciale injuste și să fie de-acord cu o serie de prevederi legate de furtul de proprietate intelectuală și de transferul forțat de tehnologie străină.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, președintele SUA a balansat între dublarea tarifelor comerciale și afișarea unei note optimiste față de un acord cu China

Pe acest fond de incertitudine, întreprinderile și investitorii au început să se preocupe din ce în ce mai mult de faptul că un război comercial prelungit ar putea alimenta cea mai lungă criză economică din istorie, cu un semnal cheie de recesiune apărut pentru prima dată în mai mult de un deceniu la jumătatea lunii august.

Escaladarea acestei dispute comerciale se așteaptă să fie resimțită în fiecare regiune a SUA, dar statele americane extrem de expuse la comerțul cu China sunt în stare să fie lovite în mod deosebit.

Multe dintre statele americane au economii care se bazează foarte mult pe comerțul cu China. California, Texas și Washington au avut exportat mărfuri în valoare de peste 16 miliarde de dolari în China, iar 14 state au avut peste 10 miliarde de dolari în mărfuri importate. California se remarcă aici, cu importuri în valoare de 161,2 miliarde dolari de bunuri chinezești.

Related posts

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Îl va suna Viorica Dăncilă pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita? Ce a spus candidatul PSD

Europolitics.ro

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru confruntarea cu China și Statele Unite

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Cum se pregătește Uniunea Europeană de un război comercial cu SUA

Adelina Miron

Planul Maiei Sandu pentru ca Republica Moldova să înlocuiască România ca furnizor de securitate energetică regională cu gaze naturale

Vlad Epurescu

Leave a Comment