fbpx
europolitics
Stiri

Spania devine roșie după alegerile parlamentare: au câștigat Socialiștii, dar cu cine fac guvernul?

Partidul Socialist (PSOE) condus de premierul spaniol Pedro Sanchez a câștigat alegerile parlamentare, plasându-se pe primul loc cu 29% din sufragii. PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlament, însă, cu cine va forma, însă, majoritatea? Interesant este că Partidul Popular a obținut doar jumătate din fotoliile pe care le-a avut în ultima legislatură și, pentru prima dată de la sfârșitul dictaturii militare din anii ’70 a lui Franco, în parlamentul spaniol și-a făcut loc Vox, un partid de extremă dreapta. Prezența la vot a fost de 75.8%, cea mai mare din ultimii șapte ani și cu 9% peste cea din 2016. În lupta celor două blocuri care au marcat alegerile, Stânga a câștigat clar: PSOE și Podemos au cu 18 locuri mai mult decât PP, Ciudadanos și Vox.

După ce a câștigat pentru a treia oară o cursă electorală în ultimii patru ani, PSOE va avea nevoie de sprijinul formațiunii de stânga Podemos și a partidelor regionale sau de susținere din partea partidelor de centru-dreapta pentru a forma un nou guvern. În discursul său victorios, premierul Pedro Sanchez a spus că cele două mari provocări cu care se va confrunta la guvernare vor fi lupta pentru a elimina inegalitățile și stoparea corupției. În timpul mandatului său de premier, Sanchez a crescut salariul minim pe economie și a înăsprit pedepsele pentru viol.

Pe 1 iunie 2018, Pedro Sanchez a devenit premier în urma unei moţiuni de cenzură parlamentară, câştigând în defavoarea conservatorului Mariano Rajoy, liderul din acel moment al PP. PSOE dispunea în acel moment de 84 de mandate în Parlament, iar partidul său scăzuse în sondaje. A decis însă că a sosit momentul afirmării sale şi a jucat tare împotriva PP, un partid afectat de corupţie, obţinând sprijinul altor grupări parlamentare de stânga, a susţinătorilor independenţei Cataloniei şi a naţionaliştilor basci pentru majoritatea parlamentară necesară. PSOE a guvernat într-o etapa anterioara din 2004, dar a pierdut la alegerile din 2011.

Sursă: El Pais

PSOE și-a îmbunătățit semnificativ rezultatul electoral, de la ultimele alegeri naționale. A reușit să preia controlul camerei superioare a parlamentului, însă nu a reușit să aibă o majoritate. Cu acest rezulat, spărgând Dreapta în trei paride, PSOE este singura formațiune politică având puterea să construiască o majoritate pentru a forma un guvern.

PSOE a crescut de la 23%, cât a obținut în 2016 însă, dacă ar fi să guverneze alături de Podemos, ar mai avea nevoie de 11 parlamentari pentru a forma o majoritate. O posibilă alianță cu Ciudadanos, partid de centru-dreapta (57 de locuri) i-ar conferi o majoritate liniștitoare, dar Albert Rivera, președintele formațiunii, a fost un adversar extrem de critic al premierului Sanchez.

Succesul celor de Ciudadanos, care au fost foarte aproape de a le lua fața celor de la PP, le-ar fi permis să adauge o majoritate absolută cu socialiștii, însă Rivera însuși a exclus această posibilitate, ceea ce îl condamnă să rămână în Opoziție. O coaliție formată din PSOE și Podemos ar face-o dependentă de partidele care susțin independența Cataloniei iar o alianță în care să fie implicate toate celelalte partide regionale, inclusiv separatiștii basci de la PNV, ar fi insuficientă pentru o majoritate, întrucât Sanchez ar mai avea nevoie de sprijinul unui parlamentar.

<b>Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:</b><br>
<div class="fb-like" data-href="https://www.facebook.com/europolitics.ro/" data-layout="standard" data-action="like" data-size="large" data-show-faces="true" data-share="false"></div>

Related posts

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Adelina Miron

BMW, Daimler, Audi și Volkswagen au stabilit standardele timp de un secol. Acum, și-au dat seama că au rămas în urmă

Adelina Miron

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Germania este deschisă unui compromis cu un preț ridicat pentru partenerii zonei euro

Adelina Miron

Leave a Comment