fbpx
europolitics
Stiri

Sistemul de sanatate al Greciei, in pragul colapsului; cat inseamna un fakelaki in spitalele grecesti

O practica intalnita in spitalele din Romania exista si in Grecia. Daca la noi se numeste “spaga”, la greci se numeste “fakelaki”. Pe patul de spital, indiferent ca este vorba de o simpla medicatie sau de o problema de viata si de moarte, pacientul le trezeste atentia medicilor numai atunci cand le ofera bani negri. Fara “fakelaki”, fara banii din plic, pacientii greci nu pot sa beneficieze de tratament in spitalele de stat.

Fara “fakelaki” nu poti sa obtii nici carnetul de conducere caci plicul cu bani deschide in Grecia orice usa. Oamenii obisnuiti si companiile pot sa ii mituiasca foarte usor pe inspectorii financiari si sa se eludeze in fata taxelor gratie unui sistem de supraveghere financiara foarte slab pus la punct. Transparency International a realizat un top al spagilor grecesti. Toate formele de coruptie din Grecia sunt cuantificate in bani la 3.5 miliarde de euro anual, adica 1.75% din PIB-ul Greciei.

Un angajat din administratia publica a statului primeste o spaga medie de 1,228 de euro, pentru un carnet de conducere se plateste pe sub mana intre 100 si 300 de euro iar o operatie in spital poate umfla plicul cu fakelaki cu 100 de euro pana la 30,000 de euro. Companiile dau mita in valoare de 1 miliard de euro anual pentru a evita birocratia sau pentru a obtine alte beneficii.

Conform unui studiu realizat de ELSTAT, autoritatea nationala a Greciei in domeniul statisticii, populatia a spaguit doctorii cu sume mai mari de cand a inceput criza. In schimb, contributiile legale ale gospodariilor la buget pentru cheltuielile medicale au scazut de la 6.7 miliarde de euro in 2009 la 5.6 miliarde de euro
in 2014.

Exista si un site in care, sub protectia anonimatului, grecii sunt invitati sa scrie pataniile prin care au trecut si in care au trebuit sa se foloseasca de fakelaki. Site-ul se numeste edosafakelaki.org. Iata o marturisire din luna mai a acestui an:

Tatal meu a avut parte de o interventie la inima si a trebuit sa ii dau doctorului spaga 500 de euro

In realitate, sistemul de sanatate al Greciei este in pragul colapsului. Cheltuielile guvernamentale alocate sistemului sanitar au scazut cu 25% in perioada 2009 – 2012. Cheltuielile alocate medicamentelor au scazut cu 32% incepand cu 2010 iar tara este datoare companiilor internationale producatoare de medicamente cu 1.1 miliarde de euro.

In conditiile in care situatia financiara a Greciei este precara, sistemul bancar functioneaza la limita iar guvernul Tsipras a impus controlul capitalului, organizatiile internationale i-au avertizat pe guvernanti ca Grecia se va confrunta cu un deficit de medicamente in doar cateva saptamani.

 

Sursa: Bloomberg

Related posts

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Cele mai tăcute alegeri prezidențiale: nicio dezbatere, nicio temă de campanie. Momentele marcante ale alegerilor post-decembriste

Europolitics.ro

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru confruntarea cu China și Statele Unite

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Economia Germaniei trezește și mai multe semne de întrebare. Ce perspective economice are Angela Merkel pentru anul 2020

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

2 comments

avatar
ionut July 12, 2015 at 11:22 pm

citati si sursa articolului daca vreti sa nu fiti “ponta” – bloomberg…

Reply

Leave a Comment