fbpx
europolitics
Stiri

Semnificatia vizitei lui Rogozin in Transnistria

Republica Moldova, o tara-tampon intre ambitiile Uniunii Europene de a se extinde si dorinta feroce a Rusiei de a-si conserva pozitia de super-putere ar putea deveni, in curand, locul unei confruntari intre interesele celor doua mari puteri.

Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, va efecta o vizita in Transnistria pentru a sarbatori 70 de ani de cand Moldova s-a eliberat de sub ocuparea nazista. Vizita sa vine pe fondul speculatiilor de presa din ultima perioada cum ca fortele de securitate moldovenesti si cele transnistrene ar avea sa se confrunte militar in cel mai scurt timp. In Moldova vor avea loc alegeri parlamentare in luna noiembrie iar frictiunile politice se vor intensifica. Deocamdata, un conflict la o asemenea scala este destul de improbabil.

La fel ca si Ucraina, Moldova are un guvern pro-european care a incercat sa apropie micuta tara de Uniunea Europeana. Rusia a incercat sa contracareze aceste eforturi, asa cum a procedat si in cazul Ucrainei, impunand restrictii economice pe bunurile de export moldovenesti imediat dupa ce Moldova a incheiat un acord de asociere cu UE. Actiunile Rusiei nu s-au limitat aici. Moscova exercita o influenta importanta in Transnistria, o zona folosita de rusi pe post de levier. Imediat dupa colapsul Uniunii Sovietice, peste 1000 de trupe armate rusesti s-au masat de-a lungul asa-zisei granite cu Moldova. Inca de la izbucnirea crizei din Ucraina, Rusia a ajutat Transnistria din ce in ce mai mult. A trimis arme in regiune, si-a marit contingentul fortelor armate si a intetit operatiunile de supravehere la granita Transnistriei cu Ucraina.

Vizita lui Rogozin in Transnistria este importanta. Rogozin este unul dintre oamenii apropiati lui Vladimir Putin si are o reputatie de provocator. In primavara acestui an, ultima sa vizita in Transnistria a fost cu cantec. Rogozin luase cu el asa-zise mii de semnaturi prin care cetatenii transnistreni isi cereau independenta fata de Moldova si cereau sa fie anexati la Rusia. Pe de alta parte, Romania doreste sa puna in operatiune un gazoduct catre Moldova pentru a ajuta tara sa fie mai putin dependenta energetic de Rusia. Rogozin a fost interzis sa mai traverseze spatiul aerian romanesc si ucrainean, asa ca va trebui sa gaseasca o ruta ocolitoare pentru celebrarile din 24 august.

O agentie de stiri transnistreana a anuntat, pe 7 august, ca fortele de securitate din regiune au fost puse in alerta din cauza unei activitati militare nespecificate care ar trebui sa se desfasoare incepand cu 26 august. Adica, cu o zi inainte ca Moldova sa sarbatoreasca 24 de ani de cand a scapat de sub jugul sovietic. Autoritatile moldovenesti au negat bazaconiile transnistrene. In plus, armata moldoveneasca nu este in pozitia sa atace fortele rusesti stationate in Transnistria si sa declanseze un conflict direct. In timp ce armata ucraineana a facut progrese lente, dar sigure, impotriva separatistilor pro-rusi din est, conflictele din aceasta zona (amintim aici si razboiul ruso-georgian din 2008) au aratat ca Vestul inca nu este fata sa se implice direct in fostul spatiul sovietic.

Related posts

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

De ce zona euro riscă să se confrunte cu o creștere economică redusă prelungită

Adelina Miron

De ce Suedia, Italia și Luxemburg se îndoiesc de necesitatea unei bănci de dezvoltare a Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

3 comments

avatar
Pisti August 22, 2014 at 9:48 pm

Au invatat rusii ca “civilizatia democratica” nu accepta infrangerea prin vot liber si democratic, si stiu ca in cazul care pe fondul nemultumirii populatiei din Moldova din cauza greutatilor economice rezultate din departarea de Rusia si speranta ca UE are caini cu covrigi in coada pentru fiecare moldovean (noi stim deja dupa 7 ani uniti cu ei ca nu e asa, din contra), va vota cu partidul ce promite reapropierea cu Rusia si restabilirea acelui staus quo dinainte de semnarea marelui acord de vanzare a Republicii Moldova pe bani marunti magnatilor europeni, va incepe si acolo o “revolta populara”.
Ca cea din Ucraina, sau Siria, sau Egipt, sau Libia… sunt multe exemple.
Mai e putin pana departe si vom vedea cum democratia invinge din nou!

Reply
avatar
Economist August 24, 2014 at 12:06 pm

“Republica Moldova, o tara-tampon intre ambitiile Uniunii Europene de a se extinde si dorinta feroce a Rusiei de a-si conserva pozitia de super-putere ar putea deveni, in curand, locul unei confruntari intre interesele celor doua mari puteri.” Bine zis, cei mici platesc ambitiile celor mari, care vor sa-i inrobeasca si foloseasca. Unii mai cu manusi, (UE), altii fara (Rusia).

Reply
avatar
AFL 2074 August 25, 2014 at 12:07 pm

A iesit la iveala marsavia din spatele doborarii zborului MH 17. Rusii au fost gata sa doboare un avion rusesc cu copii, pentru a avea un pretext tragic de a invada Ucraina, asta inseamna ca un psihopat periculos este la comanda.
Doborarea avionului cu presedintele Poloniei a fost numai un inceput.
Avionul malaiezian MH17 a fost doborat numai din prostia soldatior rusi, care aveau ordinul sa doboare avionul rusesc care efectua zborul AFL 2074.

Reply

Leave a Comment