fbpx
europolitics
Stiri

Scotia ar putea sa-si piarda “perla coroanei”: ce se poate intampla cu RBS dupa votul pentru independenta

Vizitatorii straini sunt intampinati pe aeroportul din Edinburgh cu un panou publicitar urias. Mesajul de pe panou este transmis de Royal Bank of Scotland: “Aici este acasa!” Managementul bancii nu stie, insa, pentru cat timp.

In septembrie, scotienii vor iesi la urne pentru a vota daca vor sau nu ruperea de Marea Britanie, dupa trei sute de ani de uniune. RBS este una dintre cele mai puternice banci scotiene, dar este controlata, acum, de guvernul britanic, dupa ce RBS a primit un ajutor financiar.

Sondajele efectuate arata ca cetatenii Scotiei tind mai degraba sa ramana alaturi de Marea Britanie insa exista un mare numar de votanti indecisi si multe intrebari fara raspuns.

  • nu este clar daca Scotia, devenind independenta fata de Marea Britanie, isi va putea pastra dreptul de membru al Uniunii Europene
  • nu se stie ce moneda vor folosi scotienii, in viitor
  • nimeni nu poate sa isi dea seama proportia din datoria publica a Marii Britanii pe care o va prelua Scotia
  • inca o necunoscuta: oare cum vor evalua datoria publica a Scotiei pietele de capital?

 

Bancile si alte institutii de imprumut vor trebui sa isi revizuiasca deciziile de acordare a creditelor contractate de milioane de client si vor trebui sa regandeasca toate schemele de pensii pentru staff-ul lor. Scotia nu se va desprinde, oficial, de Marea Britanie, mai devreme de martie 2016, dar incertitudinea domneste asupra viitorului tarii.

Efectele acestui referendum au inceput sa se faca simtite. Piata imobiliara este in scadere iar, anul trecut, una din cinci firme a pus in practica sau a anulat cel putin o decizie privind activitatea, in perspectiva referendumului. Pentru bancile scotiene, riscurile sunt enorme. Activele bancare scotiene sunt de 12 ori mai mari decat PIB-ul Scotiei. Industria financiara conteaza cu 200.000 de locuri de munca si se afla pe locul 12 in topul sectoarelor de activitate, la capitolul forta de munca. Contributia baneasca este de 7 miliarde de euro pentru economia Scotiei.

Situatia dela RBS este si mai complicata. Banca si-a inceput activitatea din 1727 si are, in prezent, 12.000 de angajati. Odinioara, banca era un simbol al puterii scotiene. Problema este ca, pentru a trece cat de cat cu bine prin criza financiara, RBS a luat de la platitorii de taxe britanici un fond de salvare fnanciara in valoare de 45,5 miliarde de lire sterline. Acum, banca este controlata in proportie de 80% de guvernul Marii Britanii.

O solutie pentru RBS ar fi slituirea companiei, iar guvernul scotian sa detina cea mai mare proportie a pachetului majoritar de actiuni. La inceputul acestui an, Vince Cable, secretarul insarcinat cu afaceri al Marii Britanii, a spus ca este inevitabil ca RBS sa isi mute sediul legal in Anglia in cazul in care cetatenii Scotiei vor desprinderea de Marea Britanie. Oficialii arata spre o directiva din 1995 a Uniunii Europene prin care se atesta faptul ca bancile si companiile financiare trebuie sa isi aiba sediul legal in tara in care isi desfasoara cea mai mare parte a activitatilor lor. Anul trecut, RBS a avut o pierdere de 9 miliarde de lire sterline.

In lume, exista un precedent, cel al lui Royal Bank of Canada. In Quebec, separatistii au votat distantarea fata de Canada si scotienii se tem ca nu cumva, in cazul unui vot pentru independent, sa existe un potential flux de bani care sa se scurga din bancile scotiene.

Batalia pentru independenta Scotiei este acerba. In infograficul de mai jos puteti afla care ar fi avantajele pentru Scotia daca s-ar desprinde de Marea Britanie.

scotia

Related posts

Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale și victoria lui Klaus Iohannis: „Românii au spus că este suficient!”

Europolitics.ro

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru confruntarea cu China și Statele Unite

Adelina Miron

Îl va suna Viorica Dăncilă pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita? Ce a spus candidatul PSD

Europolitics.ro

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

Care au fost județele care au votat pentru Viorica Dăncilă și câte județe a pierdut PSD față de prezidențialele din 2014

Europolitics.ro

1 comment

avatar
Pisti August 7, 2014 at 5:20 am

Cam multe griji va faceti.
Unn lucru e sigur: a fi membru UE e benefic doar pentru Germania. Eu vad cum a fost distrusa economia Romaniei, si ma intreb pana cand oamenii vor intelege ca tara a fost facuta zob, fiindca am ajuns doar cumparatori ai produselor din UE… Niciodata nu am fost bagati in seama ca “parteneri”, niciodata nu trebuia sa fim primiti in uniune, daca nu eram o tara cu potentual economic, asta reprezentand conurenta pentru ei, asa ca, cu drag am primit dreptul de a ne trimite copiii absolventi de facultate la spalat farfurii in restaurantele londoneze, in schimbul distrugerii industriei romanesti… Bun troc. Insa nu pentru noi.

Reply

Leave a Comment