Scenariu anti-rusesc: ar putea UE sa cumpere cele doua nave Mistral?

Franta se afla intre ciocan si nicovala acum, din cauza afacerii Mistral, dupa adoptarea sanctiunilor europene impotriva Rusiei, pe fondul implicarii acesteia in criza din Ucraina. Din confruntarea dintre vointa politica si nevoia economica a rezultat o struto-camila: Franta va onora contractul existent, dar Rusia va fi oprita la a mai semna contracte cu tarile europene ce au legatura cu industria apararii.  

Cele doua nave Mistral valoreaza 1,2 miliarde de euro. Pentru ca Rusia sa nu puna, totusi, mana pe ele iar Franta sa nu sufere din punct de vedere economic, un think-tank a sugerat posibilitatea ca Germania sa intre in joc si sa achizitioneze aceste nave. O alta posibilitate este ca navele de razboi Mistral sa fie vandute Indiei, care s-a aratat interesata.

Mai exista posibilitatea ca Uniunea Europeana, prin Agentia de Aparare, sa achizitioneze aceste nave iar Franta sa ramana sa achite doar penalitatile pentru incalcarea contractului. Astfel, Franta ar evita o drama politica si nu si-ar stirbi imaginea in randurile opiniei publice europene.

Daca cele doua nave vor fi cumparate in numele Uniunii Europene, atunci, acestea vor putea fi folosite in baza unui sistem de rotatie de toate tarile membre. Un aranjament similar exista in cazul unor avioane cargo Boeing C-17 ce apartin NATO si sunt localizate in Ungaria.

Agentia de Aparare Europeana gestioneaza punerea in comun a unor bunuri militare de catre membrii Uniunii si, practic, ar oferi un ajutor financiar Frantei cu bani europeni. Problema care se va pune este cine va fi propietarul acestor nave si unde vor fi andocate.

Singurii care s-ar opune unei astfel de mutari sunt britanicii, care nu vad cu ochi buni autoritatea Agentiei de Aparare Europene si nici nu ar fi prea incantati sa ajute Franta, intrucat, practic, navele ar fi platite de Uniunea Europeana ajutand financiar Franta, care, la randul ei, ar putea sa se foloseasca de navele Mistral.

Related News

5 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  Pisti
  Aug 07, 2014 - 05:27 AM

  … “Astfel imaginea Frantei ar ramane nestirbita”…
  Uau! O nerespectare a unui contract scris, sau a unui acord intre doi parteneri economici nu stirbeste imaginea ta….

  Acum se vede clar cat dau pe onoare “civilizatii” europeni…
  As vrea sa scriu “rusine!” Insa stiu ca nu ati intelege cuvantul…

  Reply
  • avatar
   Mai Pisti
   Aug 07, 2014 - 07:33 PM

   Hai sa o luam babeste.
   Esti un producator de pusti si ai contract cu vecinul tau sa-i vinzi niste pusti. Intr-o zi vecinul iti impusca cainele peste gard si ai convingerea ca si celelalte animale care le ai in curte pot sfarsi la fel. Ii mai vinzi pustile ?
   Onoare nu inseamna prostie.

   Reply
   • avatar
    Pisti
    Aug 07, 2014 - 11:58 PM

    Si pana acum cine a tras peste gardul vecinului?
    Sau crezi tu ca numai astea doua barci le lipsesc si vor putea invada linistiti? Rusia e inarmata deja foarte bine, si “onorabilii” producatori de pusti stiu ca cine le plateste, nu o face pentru a sprijini fasolea in loc de arac pe pusca, ci pentru a o folosi in scop de aparare, cazul actual a Rusiei in fata agresiunii si provocarilor evreiesti, via lacheii din sue si ue.
    Si vine si partea de inteligenta, sau chiar morala, daca stii ca se vor folosi acele arme impotriva vietii umane atat de iubite de tine, de ce le fabrici?
    Nu fii copil!

    Reply
   • avatar
    nelu
    Aug 09, 2014 - 09:11 AM

    bravo

    Reply
  • avatar
   nelu
   Aug 09, 2014 - 09:09 AM

   D le Pista vad ca simpatiile guvernului ungar fata de dictatorul putin si de cretinismul de care dau dovada rusii majoritari sunt foarte apropiate de mintea si sufletul tau si de aceea iti doresc ca tu si apropiati tai sa ai parte de viata pe care o au rusi de buna credinta si care stiu ca traiesc in 20014 si nu in 1920 si care traiesc inconjurati de sovinisti.retardati, secolului.Atunci cind tu afirmi ca civilizatiile occidentale nu isi respecta codul de onoare dai dovada de subiectivism specific voua care va credeti mai presus decit altii si vreau sa ti spun ca ori tu nu ai plecat niciodata din scara blocului ori confunzi estul cu vestul.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1