fbpx
europolitics
Stiri

Scandalul de spionaj: Victoria gigantilor tech impotriva legislatiei pentru protectia datelor, facilitata de David Cameron si de tradarea germanilor!

Google, Facebook si alti giganti din industria tech au castigat o victorie importanta impotriva eforurilor Uniunii Europene de a restrictiona accesul la datele clientilor. Interventia lui David Cameron, premierul Marii Britanii, a fost decisiva. Acesta a insistat pe langa liderii Blocului UE sa amane introducerea unor legi mai dure privind protectia datelor personale cu cel putin un an.

Angela Merkel and Barack Obama

Aceasta intorsatura de situatie este o lovitura data celor care militau pentru standarde mai stricte privind protectia datelor. Momentul este si mai neprielnic, in conditiile in care SUA este acuzata ca ar fi interceptat, prin NSA,  telefonul Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, dar si al altor milioane de cetateni europeni.

Aceasta amanare le va conferi companiilor americane dar si administratiei Obama, posibilitatea de a-si intari pozitia si sa abata atentia de la scandalul de spionaj. “Este victoria bunului simt al Marii Britanii”, a exclamat, conform Financial Times, un angajat de top al unui gigant din IT.

Lobby-istii din industria tech au fost alarmati in aceasta saptamana atunci cand Parlamentul European a decis sa aduca un amendament draftului privind legislatia pentru protectia datelor personale si sa limiteze SUA posibilitatea de a obtine mai multe informatii despre cetatenii europeni. Aceasta masura a fost exclusa din propunerea initiala, facuta de Comisia Europeana in ianuarie 2012, dupa un lobby intens facut de oficialii SUA.

Companiile SUA vor, de-asemeni, fie sa excluda fie cel putin sa reduca sanctiunile pentru incalcarea oricaror legi, care ar salva companii precum Google, Facebook sau Amazon de la plata unor penalitati dureroase. Parlamentul European a marit, initial, amenzile cu 5% pentru veniturile companiilor care depasesc un venit anual de 100 de milioane de euro.

David Cameron, initial, nu a dorit sa existe un dedline ci voia, pur si simplu, ca aceste restrictii sa nu fie impuse niciodata. Pana la urma, dupa ce Franta, Italia si Polonia au insistat ca aceste propuneri privind adoptarea unor legi mai dure pentru a proteja datele private sa fie adoptate inainte de alegerile europarlamentare din mai, Cameron s-a lasat induplecat si a fost de-acord ca aceasta legislatie sa fie amanata pana in 2015.

Germania, spre surprinderea tuturor, a avut o pozitie rezervata si nu a intervenit. Si aceasta in conditiile in care Angela Merkel a reclamat miercuri ca telefonul ei a fost ascultat de agentiile de spionaj ale SUA.

Britanicii au reiterat ingrijorarea gigantilor tech americani ca o legislatie mai dura ar creea un conflict intre americani si europeni. Aceasta amanare ar fi fost ceruta de SUA intrucat americanii considera ca pot obtine toate informatiile de care au nevoie privind discutiile comerciale despre schimburile economice care au loc in aceasta perioada cu europenii.

Grupul anti-legislatie au gasit un sustinator surpriza in persoana lui Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European. “Care este problema? Este un task foarte complex si nu ne referim aici doar la impactul privind protectia datelor, ci si la ce impact va avea asupra afacerilor. Trebuie sa studiem atent aceasta problema”, a concluzionat.

Related posts

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Planul Maiei Sandu pentru ca Republica Moldova să înlocuiască România ca furnizor de securitate energetică regională cu gaze naturale

Vlad Epurescu

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

UE lansează 13 proiecte de cooperare noi în domeniul apărării PESCO

Adelina Miron

Leave a Comment