fbpx
europolitics
Stiri

Rusia și China, amenințări la adresa securității. Semnificația declarației comune semnată de Klaus Iohannis și Donald Trump

Klaus Iohannis

Președintele SUA Donald Trump și președintele României Klaus Iohannis au semnat în timpul întrevederii dintre cei doi de la Casa Albă o declarație comună care reunește obiectivele celor două state în cadrul Parteneriatului Strategic.

Declaraţia Comună a preşedinţilor Klaus Iohannis și Donald Trump subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român, scrie news.ro. Dar, cel mai consistente referiri sunt legate de sectorul energetic, acolo unde s-au enunțat două domenii de interes major: exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și energia nucleară.

Se remarcă și referirile la Rusia și China, în contextul opoziției celor două state față de conducta Nord Stream 2 și față de utilizarea tehnologiei 5G în contextul implicării Huawei. Cele două proiecte sunt definite ca fiind amenințări la adresa securității europene.

Un alt punct important: securitatea energetică a României a fost inclusă sub umbrela securității naționale, semn că unul dintre obiective este evitarea unei dependențe față de importurile de gaze rusești prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Despre Parteneriatul Strategic

 • Ca Președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil.
 • Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim.

Despre apărare

 • Statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților.
 • Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică.

Despre China

 • Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.

Despre energie

 • România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională.
 • Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei.
 • România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări.
 • Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.

Despre Rusia

 • Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia.

Despre corupție:

 • Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român.
 • Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.

Despre schimburile comerciale:

 • România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări.

Despre vize:

 • Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.

Related posts

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Care au fost județele care au votat pentru Viorica Dăncilă și câte județe a pierdut PSD față de prezidențialele din 2014

Europolitics.ro

Este prietenia ,,indestructibilă’’ dintre Franța și Italia garantul ameliorării situației imigranților? Ce propune Italia

Adelina Miron

Ajutorul juridic dat de fiul lui Joe Biden pentru Gabriel Popoviciu ridică mari semne de întrebare

Adelina Miron

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Leave a Comment