fbpx
europolitics
Stiri

Rusia se razbuna pe Moldova: ce represalii economice vrea sa adopte pentru exporturile moldovenesti

Interdictiile impuse Rusiei de Uniunea Europeana ridica la un nou nivel importanta mizei pe care Europa de Est o are in a asigura echilibrul in Europa. Dupa ce Rusia a luat la cunostinta noile sanctiuni oficialii de la Kremlin au inceput sa isi intensifice influenta pe care o exercita in Moldova. In acest moment, Rusia este cel de-al treilea mare exportator de produse moldovenesti, dupa Uniunea Europeana si Ucraina.

 

Dupa ce guvernul de la Chisinau a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana la sfarsitul lunii iunie, Rusia a restrictionat beneficiile economice acordate moldovenilor si a impus o serie de  sanctiuni. Prima masura a fost un embargo asupra exporturilor de fructe din Republica Moldova. La inceputul lunii iulie, autoritatile ruse au decis ca, de la 30 august sa interzica si exporturile de carne de la vecinii nostri. Ce va urma: Rusia vrea sa elimine derogarile vamale pentru sortimentele de vinuri, zahar si pentru cerealele importate din Moldova. In 2012, Rusia a importat fructe din Republica Moldova in valoare de 93 milioane de dolari in timp ce exporturile de fructe moldovenesti spre Uniunea Europeana au contabilizat doar 3% din totalul acestor exporturi. Iurie Leanca, premierul Moldovei, a anuntat ca Belarus va continua sa importe produse din Republica Moldova si ca va cauta posibilitati sa extinda aria exporturilor pentru pietele arabe si in Uniunea  Europeana.

O alta masura pe care Rusia vrea sa o adopte impotriva Moldovei este cea prin care va restrictiona accesul moldovenilor la locurile de munca din Federatie. Asociatia Diasporei din Moldova a anuntat ca Moscova deja a inceput sa nu mai le prelungeasca moldovenilor permisele de munca. In Rusia lucreaza 265.000 de cetateni moldoveni care trimit in tara o suma semnificativa care contribuie din plin la PIB-ul tarii.

Rusia nu a ratat ocaziile de a pedepsi economic orice tentativa a fostilor sateliti ai Uniunii Sovietice de a se integra in Uniunea Europeana. Reprezentantii UE au presat Moldova luni intregi ca sa semneze acordul de asociere pentru a diminua influenta Rusiei in regiune. Sanctiunile Moscovei se vor resimti la Chisinau, acolo unde aceste restrictii economice vor reflecta o pierdere de 80 de milioane de euro, cu toate ca UE a anuntat ca isi va dubla cota de importuri de fructe si legume din Moldova.

Dar aceste masuri economice ar putea sa se intoarca si impotriva Rusiei. Spre exemplu, 80% din merele de pe piata ruseasca provin din import. Productia interna este insuficienta pentru a satisface cererea. Tarile care exportau cele mai mari cantitati de mere in Rusia sunt Polonia, Moldova si Serbia iar specialistii in domeniu estimeaza ca rusii se vor confrunta cu o crestere exponentiala a preturilor pe aceasta piata. Merele din Moldova si Polonia au tinut pe loc preturile intrucat produsele lor au concurat cu merele rusesti. Rezultatul acestor sanctiuni este ca pretul merelor va creste incepand din toamna, atunci cand importurile ating, de regula, cel mai mare nivel.

Related posts

NATO încearcă să își consolideze puterea maritimă în jurul Europei odată cu presiunile din partea Rusiei

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

Presa internațională: „Iohannis, președinte anti-sistem”, „va avea şansa să instaleze procurori şefi pentru a combate corupția endemică”

Europolitics.ro

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

Profilul votanților lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă și ai lui Dan Barna: unde locuiesc, ce studii au, când au luat decizia de a vota și statutul ocupațional

Europolitics.ro

Leave a Comment