fbpx
europolitics
Stiri

Shechitah, ritualul care scindeaza politica din Polonia: Donald Tusk vs Parlamentul

Polonia se confrunta cu un scandal de amploare in urma deciziei Parlamentului de a interzice shechitah, un ritual evreiesc de sacrificare al animalelor.

 

tusk

Mai intai, ce este shechitah? Shechitah este un ritual prin care animalele sunt omorate respectand normele dietei evreiesti. Animalul trebuie, astfel, sa fie ucis cu respect si compasiune de un preot evreu care este pregatit special pentru acest lucru. Ritualul presupune sectionarea traheei animalului printr-o actiune rapida, folosind o lama de cutit foarte ascutita.

Parlamentul Poloniei a decis, insa, in urma cu cateva zile, sa scoata in afara legii aceasta practica, starnind mania comunitatii evreiesti.  “Populismul, superstitia si interesele politice sunt cauza acestei decizii”, a spus Presedintele Comunitatii Evreiesti.

Situatia este importanta nu doar pentru comunitatea de evrei din Polonia, dar ci pentru intreaga Europa, intrucat aceasta masura ar putea sa creeze un procedent.

Decizia va avea efecte si asupra economiei poloneze, intrucat Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de mancare Halal, adica acele alimente care sunt permise a fi comestibile de legile islamice. Valoarea acestor exporturi se ridica, anual, intre 300 si 400 de milioane de euro. In Polonia exista 20 astfel de centre producatoare de mancare Halal, unde sunt angajati 6000 de oameni.

Premierul polonez, Donald Tusk, a cerut Guvernului sa gaseasca o cale legala prin care shechitah sa fie practicata in continuare, in ciuda deciziei Parlamentului! Marek Prawda, ambasadorul Poloniei in Uniunea Europeana, a declarat ca Michal Boni, ministrul responsabil pentru culte si probleme religioase, este singurul in masura sa rezolve aceasta situatie.

Rabinul Menachem Margolin, directorul unui grup de lobby evreu, s-a intalnit deja cu Prawda ca sa discute caile prin care shechitah poate sa fie legalizata. Totusi, daca cele 20 de centre in care se producea mancare Halal s-au inchis, shechitah, in randul comunitatii evreiesti, in ciuda interzicerii, continua sa fie practicata.

Istoria evreilor in Polonia este veche de peste o mie de ani. Pentru foarte multa vreme, cu unele exceptii datorate influentei URSS-ului, Polonia a primit cu bratele deschise cea mai mare si mai semnificativa comunitate de evrei din lume.

Polonia a fost centrul culturii evreiesti gratie multor legi care garantau toleranta religioasa si o autonomie sociala. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nazistii germani aproape ca au sters de pe fata pamantului toata comunitatea evreiasca din Polonia, aproximativ 3,3 milioane de evrei fiind ucisi in lagare.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, lucrurile s-au mai schimat, 57% din polonezi crezand in continuare in multe stereotipuri anti-semite. Conform unui sondaj intocmit de organizatia non-guvernamentala ADL (Liga Anti-Defaimare) si a carui intrebare era daca evreii au prea multa putere in lumea financiara, 61% dintre polonezi au raspuns afirmativ, clasandu-se pe locul trei in acest sondaj dupa Ungaria (73%) si Spania (69%).

Related posts

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Profilul votanților lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă și ai lui Dan Barna: unde locuiesc, ce studii au, când au luat decizia de a vota și statutul ocupațional

Europolitics.ro

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

În plin război comercial, Donald Trump a blocat activitatea Organizației Mondiale a Comerțului. Care sunt viitoarele scenarii

Adelina Miron

Exit Poll-uri alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis obține al doilea mandat de președinte al României

Europolitics.ro

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

2 comments

avatar
Pisti August 8, 2014 at 2:54 pm

Fain. Toti taranii din Romania au primit ordine ca nu mai pot practica cruzimea la sacrificarea animalelor, cu recomandari care mai de care mai ridicole, si acum hopa! apar unii care din nou(!) sunt mai presus de lege!

Reply
avatar
Gh Buta August 10, 2014 at 2:28 pm

E cumva fals ca evreii au cea mai mare influenta si putere in lumea financiara (si automat in alte domenii, economie, politica, media)? Nu, e adevarat, si usor de constatat. Care e atunci stereotipul “antisemit”?

Reply

Leave a Comment