fbpx
europolitics
Stiri

Problemele de la Nasdaq: cele trei ore cand Wall Street s-a oprit

Autoritatile de reglementare si de schimb incearca sa isi dea seama care a fost cauza pentru care Nasdaq nu a mai functionat saptamana trecuta. Acestia se concetreaza pe un interval de doua minute pentru a vedea cat de mari au fost problemele care s-au repercutat asupra pietelor.

 

nasdaq

Intervalul 10:53 – 10:55 de joi, ora New Yorkului, a fost crucial si a semnalat impactul unei probleme de conexiune intre sistemele celor de la Nasdaq OMX Group Inc. si rivalul sau NYSE Arca. Oficiali de la Nasdaq, Arca si SEC au continuat in weekend sa analizeze cele trei ore de joi in care nu s-a mai putut tranzactiona pe Nasdaq.

Confuzia care s-a creat a scos in evidenta problemele tehnologice si vulnerabilitatea sistemului de tranzactionare. Bursele de valori au ajuns sub control pe scara larga in urma esecurilor tehnologice, asa cum a fost “flash crash-ul” din mai 2010 a bursei de valori si balbele cu Facebook si oferta publica tot de pe Nasdaq. Aceste probleme au atras dupa sine critici dure, acuzele fiind cele ca bursele nu sunt in stare sa isi reglementeze operatiunile.

Timp de doua minute, oficialii NYSE Arca au incercat, de 30 de ori, fara succes, sa restabileasca o conexiune cu Nasdaq. De cealalta parte, Nasdaq se confrunta cu propriile-i probleme de conexiune cu Arca.

Ceea ce a ramas neclar a fost cum de aceasta problema de conectivitate a putut sa aiba un efect atat de catastrofal pentru sistemele celor de la Nasdaq incat regulatorii au decis sa opreasca tranzactionarea pentru toate companiile listate.  Tehnicienii de la NYSE Arca le-au spus celor care tranzactionau, la 10:53, ca au trecut pe sistemul de backup. Pana la ora 11:00, sistemul Arca parea ca functioneaza normal, dar imediat dupa, Arca si-a pierdut conexiunea cu Nasdaq inainte de a se reface, intr-un final, la ora 11:17.

Dupa ce conexiunea a fost restabilita, computerele de la Nasdaq au inceput sa aiba probleme din cauza multiplelor incercari de reconectare. La inceputul acestei veri, Nasdaq si-a schimbat o componenta a software-ului care opereaza procesorul informatiilor titlurilor de valoare, adica un feed de date care disemineaza cotarile cheie ale actiunilor si informatiile legate de tranzactionare.

Joia trecuta, traderii de pe Wall Street cat si sistemele automate desemnate sa monitorizeze tranzactionarile, au semnalat probleme mari dupa ora 11:50, la 20 de minute dupa ce Nasdaq a anuntat ca nu poate sa trimita informatiile cotarilor si la 25 de minute inainte sa opreasca tranzactionarea. Atunci cand Nasdaq a anuntat la 12:14 ca opreste tranzactionarile pe toata piata, traderii au intrat in fibrilatrii si au anuntat ca titlurile valoare listate de Nasdaq au fost oprite de la tranzactionare. La 12:24, oficialii Nasdaq au anuntat ca au determinat si reparat problema cu feedul de date si ca au inceput sa discute pentru a lua o hotarare cand se va relua tranzactionarea. Problema era ca, avand 2700 de titluri de valoare oprite, bancile si marile firme de trading se temeau ca un restart abrupt ar pytea sa le “topeasca” propriile sisteme.

Inainte de ora 13:00, Nasdaq le-a spus traderilor ca planuieste sa reia operatiunile de tranzactionare cu un decalaj de cinci minute pentru a le permite bancilor si brokerilor sa restabileasca preturile pentru titlurile de valoare blocate. Dar cele cinci minute erau prea din scurt.

Asa ca Nasdaq a incercat sa primeasca permisiunea celor de la SEC pentru a le acorda firmelor mai mult timp pentru a se pregati inainte de a se relua tranzactionarea. La ora 14:20, la doua ore de la oprirea activiatii, Nasdaq le-a spus traderilor ca pot sa coteze preturile pentru 15 minute inainte ca tranzactionarea sa fie reluata. Preturile au reaparut la ora 15:10 si tranzactionarea s-a reluat la 15:25.

Related posts

Propunerea președinției finlandeze la Consiliul Uniunii Europene privind bugetul pe 7 ani al UE adâncește falia dintre țările europene

Adelina Miron

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Cum a reușit partidul lui Jarosław Kaczyńsk să transforme internetul într-o armă puternică de campanie electorală

Adelina Miron

Leave a Comment