fbpx
europolitics
Stiri

Primele efecte ale razboiului din Gaza asupra economiei Israelului

Razboiul dus de Israel impotriva militantilor palestinieni in Fasia Gaza are repercusiuni asupra economiei israeliene. Costurile se ridica la miliarde de dolari iar cresterea economica este pusa sub semnul intrebarii. Analistii si oficialii compara operatiunea curenta cu razboiul desfasurat in Liban si care a tinut o luna intre Israel si Hezbollah in vara lui 2006 si cu precedentele conflicte din 2009 si 2012.

O serie de investitori straini au inceput sa isi retraga banii din tara pe fondul situatiei volatile. Israel a lansat in urma cu trei saptamani o ofensiva controlata in Fasia Gaza pentru a distruge retelele Hamas. Banca Israelului si-a redus dobanda de interventie la 0,5% de la 0,75% din cauza efectelor pe care le are acest conflict asupra economiei.

Alertele de razboi ale sirenelor si atacurile cu racheta au intrerupt activitatea comerciala iar productia industriala si cheltuielile de consum au scazut. Pana acum, razboiul i-a costat pe israelieni 2,9 miliarde de dolari, adica 1,2% din productia economica.

Spre deosebire de anul 2006, atunci cand economia Israelului era pe cai mari, cresterea economica, in acest an, era oricum destul de firava. Inainte de inceperea conflictului, Banca Nationala a Israelului prognoza o crestere economica de 2,9% in acest an, fata de 3,3% in 2014. Chiar daca pierderile, in momentul de fata, pot fi acoperite in viitor, situatia s-ar schimba radical daca acest conflict s-a transforma intr-o Intifada.

Pierderile din turism inregistrate pana acum se ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Anul acesta, specialistii din industria hoteliera se asteapta ca gradul de ocupare al hotelurilor sa fie undeva la 30%-40% din capacitatea totala. Multi turisti si-au anulat vacantele in Israel si mai multe linii aeriene si-au anulat zborurile spre Tel Aviv pe fondul tensiunilor din zona. In plus, deficitul bugetar s-ar putea mari in situatia unui conflict prelungit, intrucat guvernul va aloca si mai multi bani spre armata si industria de aparare.

Related posts

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru confruntarea cu China și Statele Unite

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

De ce succesul economic al Poloniei nu este unul durabil iar măsurile economice luate seamănă cu cele din România

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

1 comment

avatar
Pisti August 1, 2014 at 1:02 am

Sa nu-si faca griji!
Merkel le trimite deja de mult timp arme gratis(!) in semn de sclavitudine si pentru a compensa pe banii nemtilor, faptele ce suntem obligati prin legi sa nici macar sa indraznim sa le chestionam(!) petrecute acum aproape un secol!!!
De parca pe noi ne indemnizeaza americanii pentru bombardarea Ploiestiului…

Asa ca pot sta ei linistiti, atata timp cat FED, marile banci si multe mari corporatii sunt in mainile lor, si le pot manji cu sange la nesfarsit. Nimeni nu indrazneste sa le ceara socoteala, fiindca aceleasi maini pline de sange umple cu bani gura incompetentilor din guvernele sua, eu si altor tari “civilizate si democratice”.

Reply

Leave a Comment