fbpx
europolitics
Stiri

Primele efecte ale razboiului din Gaza asupra economiei Israelului

Razboiul dus de Israel impotriva militantilor palestinieni in Fasia Gaza are repercusiuni asupra economiei israeliene. Costurile se ridica la miliarde de dolari iar cresterea economica este pusa sub semnul intrebarii. Analistii si oficialii compara operatiunea curenta cu razboiul desfasurat in Liban si care a tinut o luna intre Israel si Hezbollah in vara lui 2006 si cu precedentele conflicte din 2009 si 2012.

O serie de investitori straini au inceput sa isi retraga banii din tara pe fondul situatiei volatile. Israel a lansat in urma cu trei saptamani o ofensiva controlata in Fasia Gaza pentru a distruge retelele Hamas. Banca Israelului si-a redus dobanda de interventie la 0,5% de la 0,75% din cauza efectelor pe care le are acest conflict asupra economiei.

Alertele de razboi ale sirenelor si atacurile cu racheta au intrerupt activitatea comerciala iar productia industriala si cheltuielile de consum au scazut. Pana acum, razboiul i-a costat pe israelieni 2,9 miliarde de dolari, adica 1,2% din productia economica.

Spre deosebire de anul 2006, atunci cand economia Israelului era pe cai mari, cresterea economica, in acest an, era oricum destul de firava. Inainte de inceperea conflictului, Banca Nationala a Israelului prognoza o crestere economica de 2,9% in acest an, fata de 3,3% in 2014. Chiar daca pierderile, in momentul de fata, pot fi acoperite in viitor, situatia s-ar schimba radical daca acest conflict s-a transforma intr-o Intifada.

Pierderile din turism inregistrate pana acum se ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Anul acesta, specialistii din industria hoteliera se asteapta ca gradul de ocupare al hotelurilor sa fie undeva la 30%-40% din capacitatea totala. Multi turisti si-au anulat vacantele in Israel si mai multe linii aeriene si-au anulat zborurile spre Tel Aviv pe fondul tensiunilor din zona. In plus, deficitul bugetar s-ar putea mari in situatia unui conflict prelungit, intrucat guvernul va aloca si mai multi bani spre armata si industria de aparare.

Related posts

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Baronii au ajutat-o pe Viorica Dăncilă să intre în turul doi. În ce județe s-a impus candidatul PSD

Europolitics.ro

Emmanuel Macron semnalează momentul reformei în Europa

Adelina Miron

Cum s-au schimbat radical regulile economiei de la ultima criză și ce rol mai au băncile centrale

Adelina Miron

1 comment

avatar
Pisti August 1, 2014 at 1:02 am

Sa nu-si faca griji!
Merkel le trimite deja de mult timp arme gratis(!) in semn de sclavitudine si pentru a compensa pe banii nemtilor, faptele ce suntem obligati prin legi sa nici macar sa indraznim sa le chestionam(!) petrecute acum aproape un secol!!!
De parca pe noi ne indemnizeaza americanii pentru bombardarea Ploiestiului…

Asa ca pot sta ei linistiti, atata timp cat FED, marile banci si multe mari corporatii sunt in mainile lor, si le pot manji cu sange la nesfarsit. Nimeni nu indrazneste sa le ceara socoteala, fiindca aceleasi maini pline de sange umple cu bani gura incompetentilor din guvernele sua, eu si altor tari “civilizate si democratice”.

Reply

Leave a Comment