fbpx
europolitics
Stiri

Pe hartie, Europa sta bine… In realitate, europenii se pregatesc sa se arunce in bratele euroscepticilor

Este Europa in punctul unei revolte populare? Daca furia oamenilor va exploda pe strazi, aceasta nu va fi provocata de politicieni sau de sindicate, ci isi va avea radacinile in nemultumirea oamenilor de rand.

coalitie

Disperarea i-a cuprins nu numai pe greci, ci si pe locuitorii celorlalte tari din Europa care se confrunta cu acelasi paradox: in ciuda faptului ca recesiunea a luat sfarsit, pe hartie, oamenii continua sa se lupte cu realitatea zilnica, cu somajul si cu saracia.

Grecia, Italia si Portugalia sunt previzionate sa cunoasca din nou cresterea economica anul viitor, in timp ce Spania a iesit deja din recesiune iar Irlanda a iesit din programul de bailout. Dar aceasta deconectare dintre datele economice si calitatea vietii alimenteaza populismul, miscarile de dreapta, extremismul si sentimentul anti-european.

In Spania, bancile au avut nevoie de 41,3 miliarde de euro din partea Trocii pentru a se salva dupa colapsul bulei imobiliare. In noiembrie, guvernul a anuntat insa ca Spania va iesi din acest program de ajutor financiar la inceputul anului.

Economia Spaniei a iesit din recesiune in trimestrul trei al acestui an, iar guvernul estimeaza o crestere de 0,7% pentru 2014. Fara indoiala, rata somajului in Spania, acolo unde unul din patru locuitori se afla pe lista somerilor, nu este asteptata sa scada mai devreme de toamna lui 2015, conform calculelor facute de Comisia Europeana.

Aceeasi poveste este si in Irlanda, un alt copil bolnav al Europei, care a intrat intr-un program de bailout in valoare de 85 de miliarde de euro. Multi irlandezi, insa, isi cauta dincolo de granite un loc de munca. La fel ca si Grecia sau Portugalia, Irlanda a avut parte de un numar mai mare de emigranti decat imigranti, anul trecut.

In Portugalia, atunci cand Troica a impus o austeritate severa, cifrele nu pareau sa se mai potriveasca. Se estimeaza ca economia va creste cu 0,8% in 2014 iar somajul o sa scada, dar unii analisti considera ca cifrele, in realitate, ar fi dezastruoase. Multi portughezi, practic, au renuntat sa isi mai caute de munca!

Acelasi fenomen se petrece si in Grecia si Spania. Dupa ce au iesit in numar mare la proteste in 2011 si in 2012, spaniolii si-au pierdut pur si simplu energia si s-au resemnat. In Grecia, cel mai mare sindicat, GSEE, a anulat un protest pe 6 noiembrie intrucat nimeni nu mai voia sa iasa in strada. Guvernul grec insista ca economia va avea parte de o crestere economica firava in 2014.

Pe de alta parte, neonazistii de la Golden Dawn castiga din nou suport in sondajele electorale, pe fondul exasperarii oamenilor, satuli de promisiunile desarte ale politicienilor. Nimanui nu-i pasa ca liderii partidului sunt investigati pentru asasinate si alte infractiuni.

In Italia, tara ce ar iesi din recesiune in 2014, amenintarea vine din partea Miscarii de Cinci Stele, condusa de comediantul Beppe Grillo. In tot continentul creste insatisfactia fata de neputinta Uniunii Europene de a combate fenomenul imigrationist si somajul.

In Franta, sondajele de opinie arata ca Frontul National, condus de Marine Le Pen conduce detasat in preferintele alegatorilor la alegerile pentru Parlamentul European si se estimeaza ca acest partid va obtine 16% la alegerile locale ce vor avea loc in martie.

Le Pen si Geert Wilders au lansat ceea ce au numit o alianta istorica pentru viitoarele alegeri europene. Cei doi asteapta ca si alte partide eurosceptice sa li se alature.

Related posts

Tinde să devină irelevantă relația transatlantică? SUA și Uniunea Europeană, la un punct de cotitură

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Franța îndeamnă Germania să urmeze exemplul stimulentelor sale bugetare

Adelina Miron

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

O radiografie nefardată și de speriat a economiei românești

Europolitics.ro

Leave a Comment