fbpx
europolitics
Stiri

Pe drumul care duce spre cea de-a treia Intifada: ce semnificatie au protestele violente de vineri, din Fasia Gaza

10.000 de palestinieni au protestat vineri impotriva actiunilor militare ale Israelului, marsaluind de la Ramallah la Ierusalim. A fost cea mai mare demonstratie din Fasia Gaza din ultimul deceniu. Patru palestinieni au fost impuscati mortal si doi au fost raniti. Un civil izraelian a impuscat mortal un protestatar langa Nablus, inainte ca armata israeliana sa deschida focul si sa il ucida pe al doilea. Palestinienii au iest in strada si in Hebron, pe partea cealalta a Ierusalimului. Aici, politia israeliana a ucis alti trei protestatari.

Liderii palestinieni au anuntat o „zi a furiei” dupa o serie de ciocniri violente intre protestatari si politie, atat in Fasia Gaza cat si in Ierusalim. Violentele de la protest au izbucnit la punctul de trecere Kalandiya, dintre Ramallah si Ierusalim. Protestatarii au inceput sa arunce cu cockteiluri Molotov in fortele de ordine israeliene. Mai multe portiuni din drumul principal fusesera blocate de cauciucuri incendiate, in timp ce protestatarii atacau cu pietre politia.

Miscarea de vineri reprezinta un punct important in relatia Autoritatii Palestiniene cu Tel Aviv, in conditiile in care demonstratia a primit girul lui Mahmoud Abbas. Alte revolte au fost consemnate si in alte zone ale Ierusalimului precum si in centrul populat de evrei, in Orasul Vechi, la Templul Mount.

In timp ce revoltele palestiniene din estul Ierusalimului sunt in continua desfasurare de la uciderea copilului palestinian de catre extremistii israelieni, cei 10.000 de oameni care au marsaluit de la Ramallah au organizat cel mai mare act de protest palestinian din ultimii 9 ani din Fasia Gaza.

Violentele dintre armata israeliana si palestinieni au intrat in cea de-a 19-a zi. Chiar daca a fost aprobata o incetare a focului pentruy 12 ore, Israelul a anuntat ca va continua sa distruga reteaua de tunele construita de Hamas.

Astazi, in Paris, va avea loc un summit pentru restabilirea pacii in zona, la care vor lua parte ministrii de externe ai Qatar-ului, Turciei, Frantei, Marii Britanii, Germaniei si Italiei precum si seful politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton. Pana acum, Israelul a respins propunerile internationale pentru a extinde si mai mult perioada de incetare a focului. Hamas, de cealalta parte, doreste ca Israelul si Egiptul sa isi ridice blocada impusa in Gaza, inainte de a fi de-acord cu incetarea violentelor.

Daca  Hamas va reusi sa securizeze o pace in termeni favorabili regiunii Gaza, atunci, gruparea va castiga si mai multa simpatie din partea palestinienilor. Zilele urmatoare vor fi decisive. Protestele masive de strada ar putea sa se transforme intr-o revolta generala. Popularitatea crescanda a Hamasului si modelul sau de rezistenta a pus presiune pe Mahmoud Abbas, liderul Autoritatii Palestiniene, sa se distanteze de stilul empatic si de non-violenta afisat, pana acum, in negocieri. Ceea ce Abbas a si facut. Vrand sa nu isi piarda din autoritate, Abbas a tinut un discurs radical, afirmand ca „fortele de rezistenta lupta eroic impotriva armatei de ocupatie care comite crime si ne omoara compatriotii.”

tunel

 

Related posts

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Breaking! Acord între Parlament și Consiliu: Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Europolitics.ro

Leave a Comment