fbpx
europolitics
Stiri

Nouă țări europene resping propunerea Franței de reformare a procesului de extindere a Uniunii Europene

Nouă țări europene au respins solicitarea Franței de a revizui procesul de extindere, argumentând că Macedonia de Nord și Albania ar trebui să obțină acordul pentru aderare până în martie 2020, chiar dacă regulile sunt în curs de revizuire. 

Contrapropunerea este prezentată într-un document de trei pagini, obținut de POLITICO, care este susținut de Austria, Republica Cehă, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și Slovenia.

Extinderea Uniunii Europene a devenit una dintre cele mai controversate probleme în rândul țărilor europene. În octombrie, președintele francez, Emmanuel Macron, a blocat discuțiile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, chiar dacă majoritatea celorlalți membri ai UE, inclusiv Germania și Comisia Europeană erau în favoarea începerii procesului.

Franța a susținut că întregul proces trebuie revizuit înainte ca alte țări să obțină acordul pentru aderarea la UE și că aderarea poate avea loc numai după ce Uniunea Europeană în ansamblu a fost reformată. Franța și-a prezentat luna trecută ideile pentru un proces de aderare mai sever într-un document neoficial.

Documentul înaintat de cele nouă țări este în mod clar conceput ca răspuns la documentul francez. În text se afirmă că o „abordare îmbunătățită a aderării” ar trebui să se producă „fără a prejudicia deciziile privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, care ar trebui să fie luate cel târziu în martie 2020 pentru a respecta angajamentele UE”.

“Răspunde într-un mod constructiv documentului francez, dar neutralizează elementele cele mai periculoase din propunerea lor”, a declarat un diplomat. 

Un alt diplomat a spus că documentul este o încercare de a oferi un compromis, fiind de acord că procesul de aderare ar trebui reformat și argumentând totodată că Skopje și Tirana nu ar trebui să aștepte ca acest lucru să se întâmple.

În documentul intitulat „Elemente pentru un proces de extindere îmbunătățit și o integrare susținută și accelerată a Balcanilor de Vest” cele nouă țări declară că „reforma internă a UE nu poate fi o precondiție pentru extindere”.

Liderii UE trebuie să revină la această problemă în martie, înaintea summitului de la Zagreb din mai unde se va discuta problema Balcanilor de Vest. Comisia Europeană este de așteptat să prezinte o propunere la sfârșitul lunii ianuarie privind revizuirea procesului de extindere.

Procesul actual de aderare implică presupușii membri și deschiderea de către UE a unor „capitole” pe diferite domenii de politici care trebuie aliniate la standardele UE. Mai multe „capitole” pot fi deschise în același timp.

Conform planului Franței, procesul „nu s-ar mai baza pe deschiderea simultană a unui număr mare de capitole tematice, ci pe mai multe etape succesive”. Cele nouă țări care au răspuns propunerii lui Emmanuel Macron susțin o abordare diferită și declară că „ar trebui să fie posibilă deschiderea unor grupuri de capitole în paralel și nu consecutiv”.

Cei care critică planul Franței susțin că ar fi foarte dificil pentru viitorii membri să progreseze deoarece problema statului de drept este ridicată chiar la începutul procesului. Acest subiect ar fi unul dintre cele mai dificile obstacole de depășit cu rapiditate pentru țările din Balcanii de Vest, având în vedere criminalitatea și corupția prezente în regiune. 

Cele nouă țări au propus, de asemenea, ca țările din Balcanii de Vest să fie implicate într-o Conferință despre Viitorul Europei.

Related posts

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

Este prietenia ,,indestructibilă’’ dintre Franța și Italia garantul ameliorării situației imigranților? Ce propune Italia

Adelina Miron

Vladimir Putin schimbă strategia cu Ucraina. Ce speră să obțină

Adelina Miron

De ce se adâncește falia dintre Europa de Est și Europa de Vest

Europolitics.ro

Franța este noul motor al creșterii economice europene

Adelina Miron

Leave a Comment