fbpx
europolitics
Stiri

Moldova deraiaza de pe drumul european: Usatii ajunge primar in Balti, Ilan Shor in Orhei iar Zinaida Greceanii si Chirtoaca intra in turul 2 pentru Chisinau!

Locuitorii Republicii Moldova au fost chemati duminica, la urne, pentru a-si alege reprezentantii in cadrul administratiei locale. Partidele pro-moscovite au fost marile favorite in contextul unui balamuc politic care poate arunca Moldova din bratele Uniunii Europene in cele ale Rusiei.  Furtul miliardului de dolari din trei banci comerciale urmat de falimentul acestora si demisia intempestiva a premierului Chiril Gaburici dupa numai 100 de zile de mandat arata ca Moldova, cel mai sarac stat al Europei, este la un pas de a sari de pe sine.

Batalia pentru Chisinau s-a dus la cutite intre actualul primar Dorin Chirtoaca de la Partidul Liberal si Zinaida Greceanii, membru al Partidului Socialist si, aici, moldovenii vor avea parte de un tur doi. La ora 1:30, dupa numararea a 61,36% din procesele verbale, Greceanii conducea cu 39,31% in timp ce Chirtoaca se afla pe locul 2, cu 35,21%. Socialistii au iesit primii si la alegerile pentru Consiliul Municipal al orasului Chisinau, castigand 34,72% in timp ce PL a obtinut 28,19%, PPEM 11,31%, Partidul Nostru (manevrat de Renato Usatii) a luat 6,59%, PCRM – 4,81% si PLDM – 2,97%.

Ceea ce este absolut fabulos este ceea s-a intamplat in orasul Balti. Renato Usatii, dupa numararea a 42% din buletinele de vot, obtinuse 73,98% din sufrageri la alegerile pentru Primarie. Usatii este cel care a candidat la presedintia Moldovei din partea partidului Patria si a fost exclus din cursa electorala prin decizia Curtii de Apel Chisinau pe motiv ca a utilizat in campanie bani proveniti din afara tarii. Mai exact, din Rusia. In plus, o ancheta jurnalistica a celor de la Rise Project a demonstrat ca Renato Usatii ar fi comandat asasinatul bancherului Gherman Gorbuntov!

In Orhei, omul de afaceri Ilan Shor, principalul suspect in cazul furtului secolului din bancile moldovenesti si pus sub arest la domiciliu se clasa pe primul loc in optiunile de vot ale moldovenilor din Orhei. Shor dupa numararea a 33,3% din buletinele de vot obtinuse 60,82% din sufragii!

In prezent, Moldova este guvernata de o coalitie minoritara sustinuta de doua partide pro-europene dar managementul defectuos al tarii, presiunea comerciala exercitata de Rusia si esecul succesiv al ultimelor guverne de a combate coruptia au retrezit populatiei nostalgii dupa perioada sovietica.

Alegerile au venit, insa, la doua zile dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a dat demisia dupa o ancheta jurnalistica ce punea la indoiala autenticitatea diplomei sale de bacalaureat si diploma de licenta universitara. Gaburici, un om de afaceri care a fost liderul partidului minoritar de la guvernare, a criticat o proba in cazul disparitiei miliardului de dolari din bancile moldovenesti. Furia populatiei fata de furtul acestor bani s-a reflectat la alegerile locale, partidele pro-moscovite avand partie in a-si impune candidatii in posturile cheie ale administratiei locale.

Related posts

Planul Maiei Sandu pentru ca Republica Moldova să înlocuiască România ca furnizor de securitate energetică regională cu gaze naturale

Vlad Epurescu

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

De ce se adâncește falia dintre Europa de Est și Europa de Vest

Europolitics.ro

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Leave a Comment