fbpx
europolitics
Stiri

Mizele ascunse ale Turciei: de ce ar prefera Erdogan o alianta ascunsa cu ISIS

Orientul Mijlociu continua sa alunece pe spirala haosului dupa ce avioanele de lupta ale Turciei au atacat pozitii strategice detinute de militantii ISIS in Siria. Dupa aproape doi ani de neutralitate, Turcia a bombardat tinte ale ISIS de la granita cu Siria dar si baze militare ale kurzilor, incalcand acordul de pace semnat in 2013. Timp de aproape doi ani, trupele militare ale Turciei care erau masate la granita cu Siria asteptau, pasive, o miscare gresita a inamicilor. In octombrie, insa, Parlamentul turc a votat in favoarea implicarii armatei tarii in lupta impotriva Statului Islamic. Nimic special nu s-a intamplat in acest sens pana vineri, atunci cand mai multe avioane F-16 au declansat un atac rapid asupra unor pozitii detinute de ISIS in teritoriul Siriei, la granita cu Turcia.

 

O relatie cu nabadai: Turcia si ISIS

Intre ISIS si Turcia a existat un Razboi Rece timp de doi ani. Ambele parti au evitat o confruntare directa, stiind ca o disputa ar putea duce la daune grave in ambele tabere. Turcia este membru NATO si, chiar daca se angajase in octombrie pe hartie in lupta contra ISIS, a facut foarte putine in aceasta directie. Pentru Turcia, dusmanul numarul 1 din Siria nu era ISIS, ci regimul Assad. Pe de alta parte, pentru SUA si restul coalitiei sale, gruparile teroriste ISIS si al-Qaida sunt principalii factori de instabilitate din regiune care trebuie eliminati. Regimul Assad cade in subsidiar.

Lunea trecuta, dupa bombardamentele din orasul Suruc, ISIS a devenit tinta numarul 1 pentru Turcia. Violentele recente nu au fost decat factorul declansator intrucat ISIS si-a intarit pozitiile de la granita cu Turcia. In plus, presiunile venite dinspre SUA care doreau implicarea Turciei cresteau pe zi ce trece.

Multa lume se intreaba de ce Turciei i-a luat atat de multa vreme pentru a actiona impotriva lui ISIS. Liderii kurzilor care lupta impotriva Statului Islamic au acuzat multa vreme ca Turcia ajuta ISIS in culise cu logistica pentru a rasturna regimul Assad.

 

De ce Turcia are mize ascunse

Turcia a avut un razboi sangeros de lunga durata cu separatistii kurzi. Iar situatia din sudul Turciei s-a complicat de cand trupele armate ale tarii, de multe ori tinta rebelilor kurzi, decid ce intra si ce iese din Siria. In ultima saptamana, fortele de securitate turcesti au arestat 200 de oameni despre care se credea ca au legatura cu Statul Islamic dar, in realitate, erau kurzi care nu aveau nicio treaba cu gruparea terorista.

Nu ar fi de mirare daca Turcia chiar ar prefera ISIS in defavoarea unui stat sirian kurd la granitele sale. Decizia ar fi alimentata de motivatia kurzilor turci de a-si redeclansa campania violenta pentru suveranitatea kurda pe teritoriul Turciei. Asa ca, atacul de saptamana trecuta in care doi soldati turci au fost omorati in urma unui raid declansat de kurzi este un argument care intareste aceasta supozitie.

Chiar daca Turcia, pe moment, a atacat ISIS, raman multe intrebari fara raspuns privind intelegerile ascunse dintre cele doua parti privind intelegerile legate de petrol. Dupa un raid efectuat de SUA asupra unui sediu central al grupului radical in estul Siriei au fost gasite o serie de acorduri confidentiale privind transporturile cu petrol dinspre zonele controlate de Statul Islamic spre Turcia.

siria

De ce Turcia i-a bombardat si pe kurzii din Irak

Incepand cu luna februarie, o alianta intre luptatorii kurzi si unitatile Armatei Siriene Libere care ar fi sustinuta de Serviciile Secrete ale Turciei la presiunea SUA a reusit sa ii indeparteze pe militantii ISIS de pe o portiune insemnata de la granita dintre Siria si Turcia. Aceasta miscare dublata de raidurile aeriene americane si-a atins limitele maxime luna trecuta, atunci cand luptele au ajuns sa se duca la frontiera orasului Jarablus. Totul a culminat cu recastigarea orasului Tal Abyad, unul dintre punctele cheie ale gruparii extremiste.

SUA si Turcia ar fi convenit sa lupte pentru existenta unei zone libere care sa se intinda intre 40 si 100 de kilometri la nord de Aleppo si care sa nu mai fie controlata de militantii ISIS. Luna aceasta, Turcia si-a intarit pozitiile pe o lungime de 100 de kilometri la granita cu Siria alocand mai multe tancuri, vehicule armate si personal militar. O asemenea zona, prezumand ca militantii kurzi pot sa controleze acest teritoriu si sa nu mai fie recastigat vreodata de ISIS, ar insemna ca gruparea extremista nu ar mai putea sa beneficieze atat de usor de fluxul de combatanti care doresc sa se alature miscarii extremiste islamice si care vin dinspre Europa.

Dar Turcia are alte scopuri ascunse. O asemenea zona tampon ar putea fi folosita pentru a rasturna regimul Assad. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a solicitat de multa vreme existenta unei zone tampon mult mai mari, insa pentru o alta tinta: regimul Assad. Erdogan si premierul pan-islamic Ahmet Davutoglu se agita pentru existenta acestei zone tampon pentru a acorda, in cele din urma, ajutor militantilor care lupta impotriva regimului Assad, cele mai importante lupte ducandu-se in nord-estul provinciei Idlib. Turcia, Qatar si Arabia Saudita si-au lasat deoparte diferendele pentru a sustine doua grupari rebele, Jabhat al-Nusra, de fapt o franciza a al-Qaida si Ahrar ash-Sham, care lupta impotriva armatei lui Assad.

 

Ca sa intelegem ce se intampla la granita cu Turcia…

Intre timp, acordul de pace dintre Turcia si PKK (Partidul Muncitoresc al Kurzilor) a fost incalcat in ziua in care avioanele turce au bombardat gruparea kurda din Irak. PKK, care timp de trei decenii a incercat sa constranga Turcia prin orice mijloace pentru a obtine drepturi pentru kurzii din aceasta tara sunt uniti, asa cum am amintit mai sus, cu militantii kurzi din Siria care lupta impotriva ISIS.

Bombardarea pozitiilor kurde aduce indeplinirea a doua obiective pentru Ankara. In primul rand, votantii nationalisti ar putea sa fie mobilizati si sa sustina si mai puternic AKP, partidul lui Erdogan aflat la putere. In al doilea rand, Turcia pare a fi obtinut niste concesii din partea americanilor in schimul cooperarii militare pe acest front deoarece kurzii sunt aliatii pe care SUA se bazeaza cel mai mult in lupta contra ISIS.

Related posts

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

Vladimir Putin schimbă strategia cu Ucraina. Ce speră să obțină

Adelina Miron

Europa ar trebui să fie precaută la propunerile lui Olaf Scholz

Vlad Epurescu

Programele prezidențiale față în față. Ce propuneri pentru economie au Iohannis, Barna, Dăncilă și Paleologu. Diaconu nu a propus nimic

Europolitics.ro

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

Leave a Comment