fbpx
europolitics
Stiri

Miza tratativelor dintre Palestina si Israel: cati evrei locuiesc dincolo de Linia Verde?

La masa tratativelor de pace dintre Israel si Palestina se va pune in discutie si problema asezarilor evreiesti din Cisiordania, problema care nu rezida doar din disputa privind corectitudinea legilor, ci si dintr-un dezacord asupra unor fapte istorice.

Houses under construction are seen in the West Bank city of Ramallah

 

Statul Israel a fost infiintat in 1948 pe o suprafata de 78% din teritoriul istoric al Palestinei. Dupa razboiul din 1967, Israel si-a impus ocupatia militara pe intreg teritoriul Palestinei. De-atunci au inceput lucrarile de constructie la noi asezari, autoritatile considerand zona ocupata ca parte din teritoriu.

Primul pas. in cadrul negocierilor, l-au facut israelienii, care au anuntat ca vor elibera 104 palestinieni incarcerati inainte de acordul de la Oslo, semnat in 1993.

“Mai multe alegeri dificile stau pe masa tratativelor si incercam sa gasim impreuna un compromis rezonabil cu privire la unele aspecte complicate, emotionale si simbolice”, a spus John Kerry, secretarul de stat al SUA, adica cel care a reusit sa adune la aceeasi masa ambele parti si sa incerce o mediere istorica.

Dar pana la Cisiordania mai este cale lunga. Autoritatile Palestiniene demonstreaza ca, pana in 2012, erau 544.000 de rezidenti evrei in Ierusalim, asta insemnand cam 9% din totalul populatiei Israelului. Palestinienii nu au facut, insa, diferenta, intre cei care locuiesc in zona de securitate si cei care traiesc in afara ei. In orice plan de stabilire a pacii, Israel exclude orice alternativa in afara celei in care pastreaza Ierusalimul.

Activitatile ilegale ale Israelului de a construi noi locuinte incalca legislatia internationala si Conventia de la Geneva

Nici autoritatile din Israel nu emit date exacte, nefacand diferenta intre cei care locuiesc in Ierusalim si in zonele din Cisiordania care, se asteapta sa devina parte a noului stat Palestina.
Se estimeaza, totusi, ca daca cele doua parti vor incheia un acord de pace, 70.000 de oameni vor trebui sa se mute.

Conform datelor emise de autoritatea electorala din Israel, numarul populatiei israeliene din Cisiordania a crescut la 17% in timpul mandatului premierului Benjamin Netanyahu.

Cand votantii de astazi se nasteau, populatia din aceasta zona numara doar 6% evrei, ceea ce inseamna ca restul de 11% este format din evreii care s-au relocat aici in ultimul timp.

Desigur, sporul natural al asezarilor poate depasi rata medie de crestere a populatiei din familiile evreiesti. Familiile religioase din Israel tind sa fie mai mari, iar in Cisiordania populatia este mult mai tanara, asa ca este explicabila rata de crestere. Dar asta nu schimba situatia: populatia stabilita dincolo de Linia Verde a crescut cu peste 10% in timpul lui Netanyahu.

harta palestina

Related posts

Primul candidat la prezidențiale care își îndeamnă alegătorii, după primul tur, cu cine să voteze dintre Iohannis și Dăncilă în turul doi

Europolitics.ro

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Leave a Comment