fbpx
europolitics
Stiri Parlamentul European

Mesajul Angelei Merkel din plenul Parlamentului European pentru România, Ungaria și Polonia

Angela Merkel a susținut, ieri, în plenul Parlamentului European, probabil ultimul său discurs în calitate de Cancelar al Germaniei și a răspuns unei întrebări care niciodată nu va fi demodată: care va fi viitorul Uniunii Europene?

Cei care și-au pus speranțe în faptul că Angela Merkel va creiona o viziune ambițioasă pentru UE au rămas puțin dezamăgiți. În schimb, Cancelarul a propus o serie de politici și a adoptat o serie de poziții interesante cu privire la foarte multe teme de interes care macină Uniunea Europeană, începând de la refugiați și până la zona euro.

Nu este clar ce viitor politic va mai avea Merkel în Europa dar, cu toate acestea, autoritatea sa este de necontestat. Așa se explică faptul că inclusiv oponenții săi din Parlamentul European au ascultat foarte atent remarcile sale.

 

Angela Merkel: „Trebuie să lucrăm la această viziune, ca într-o bună zi să creăm o armată europeană”

Ce a vrut să spună: Asemeni Franței, Germania nu se simte prea confortabil atunci când vine vorba despre Donald Trump. Așa că Merkel s-a poziționat alături de Emmanuel Macron pe subiectul privind securitatea Europei iar Germania este pregătită să investească mai mult. Cu toate acestea, o armată a UE este un plan pe termen lung. De exemplu, europenii încă nu s-au hotărât cum să definească acest concept, ce să mai vorbim despre misiunea ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care nimeni nu este încă pregătit să abandoneze NATO. Tocmai de-aceea, până și Angela Merkel a subliniat că „nimeni nu pune la îndoială Alianța”.

Pe de altă parte, Angela Merkel nu și-a asumat un angajament mai mare decât cel al lui Helmut Kohl, în urmă cu 25 de ani. Cancelarul Germaniei nu a vorbit în favoarea creării unei forte militare europene începând cu următorul deceniu, așa cum a propus Macron. Merkel doar a vrut să sublinieze că nu îi displace ideea și că o armată europeană ar trebui să funcționeze în cadrul NATO.

Angela Merkel: „Zilele când ne puteam baza unii pe alții fără nicio rezervă s-au terminat. Asta înseamnă că noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâinile noastre dacă vrem să supraviețuim ca o comunitate”

Ce a vrut să spună: Pe scurt: Uniunea Europeană nu mai poate să se bazeze pe SUA pentru a-și consolida securitatea. Deși Merkel a mai livrat această afirmație și cu alte ocazii, sub alte forme, faptul că a ales să rostească aceste afirmații și în acest cadru solemn arată nivelul șubred al relațiilor transaltantice și modul în care ele s-au degradat de când Donald Trump a câștigat președinția SUA.

 

Angela Merkel: „Deciziile individuale ale națiunilor afectează întreaga comunitate euroeană. Solidaritatea prespune asumarea responsabilității pentru întreaga Uniune.”

Ce a vrut să spună: Pașii pe care țări ca Polonia, România sau Ungaria i-au făcut în direcția subminării statului de drept amenință instituțiile democratice din întreaga lume. Iar Berlinul nu va sta deoparte!

 

Angela Merkel: „Cine vrea să-și rezolve problemele acumulând datorii din ce în ce mai mari, ignorând comentariile anterioare, va impinge stabilitatea fundamental și moneda euro într-o zonă de incertitudine”

Ce a vrut să spună: Italia se joacă cu focul. Dacă guvernul populist de la Roma nu se va opri din demersul său de a forța mâna Comisiei pentru un compromis cu privire la bugetul Italiei sunt mari șanse ca să facă zob zona euro.

 

Angela Merkel: „Constatăm că este din ce în ce mai greu să vorbim pe o singură voce, de-aceea este important să rămânem umăr lângă umăr”

Ce a vrut să spună: Brexitul este un subiect dureros pentru Uniunea Europeană. În condițiile în care, în ultimii ani, UE a fost amenințată de mai multe forțe centrifuge, Angela Merkel a amintit faptul că țările din blocul european sunt din ce în ce mai integrate economic și social.

Related posts

Poate fi evitată o nouă criză economică? Cum au contribuit la sistemul financiar global țările dezvoltate după criza din 2008

Adelina Miron

De ce naște controverse decizia Guvernului României de a-i taxa pe producătorii de băuturi pentru conținutul de zahăr din produse

Vlad Epurescu

De ce partidele ecologiste nu au succes în Estul și Centrul Europei

Europolitics.ro

Ce spun protestele din România, Cehia și Slovacia despre democrația din Europa de Est și relația cu Uniunea Europeană

Europolitics.ro

Christine Lagarde și nevoia de a moderniza Banca Centrală Europeană. Portretul femeii care va conduce destinele zonei euro

Adelina Miron

Cine o să facă legile în Parlamentul European și cine sunt cei 22 de șefi de comisii de specialitate

Vlad Epurescu

Leave a Comment