fbpx
europolitics
Stiri

Masura economica la care se gandeste Putin si care ar impinge Rusia spre drumul Uniunii Sovietice

Rusia se pregateste sa adopte o decizie importanta in domeniul financiar in timp ce intregul mapamond asteapta, cu sufletul la gura, asteapta sa vada daca noile sanctiuni impuse de UE si SUA vor declansa un nou Razboi Rece. In aceste conditii, Rusia sa aplice o lege pe care a abrogat-o in 2006, apropiindu-se cu pasi repezi de perioada Uniunii Sovietice.

 

In 2006, Putin castiga al doilea mandat al sau de presedinte al Federatiei Ruse. Atunci, Putin a ordonat sa nu mai existe niciun control pe fluxul de capital, Rusia devenind prima economie emergenta care a recurs la aceasta masura. In situatia in care criza din Ucraina se va inrautati, rubla ar putea sa scada cu 15% n raport cu dolarul iar rezervele monetare se vor diminua si ele, in acest caz, cu 100 de miliarde de dolari. Putin va fi nevoit, in acest caz, sa instituie controlul pe fluxul de capital si sa impiedice investitorii si marile companii sa mai scoata banii din Rusia.

Eliminarea controalelor capitalului a fost un punct de referinta pentru Putin in cel de-al doilea mandat al sau. Acum, reimpunerea restrictiilor pe capital ar insemna un nou pas pentru Rusia catre perioada Uniunii Sovietice, atunci cand relatiile economice internationale erau deteriorate iar Rusia era exclusa de pe marile piete comerciale. Marele avantaj pe care Rusia il detine in acest moment sunt rezervele sale monetare, aflandu-se la acest capitol pe locul cinci in lume.

In 2006, Banca Nationala a Rusiei a facut din rubla o moneda perfect tranzactionabila pe pietele de schimb si a abolit orice restrictie pentru a le usura misiunea investitorilor. Inainte de acest moment, autoritatea de reglementare solicita utilizarea unor conturi speciale si depunerea unor garantii pentru a transfera fonduri in afara tarii.

Acum sase ani, rezervele valutare ale Rusiei erau la cel mai mare nivel, undeva in jurul sumei de 600 de miliarde de dolari. De-atunci, aceste rezerve au tot scazut, ajungand acum la cel mai mic nivel inregistrat incepand cu 2010. Rusii au pierdut, practic, din 2008 si pana astazi, 126 de miliarde de dolari. Anul acesta, rubla a pierdut 7,9 procente in raport cu dolarul si este in top 10 cele mai neperformante monede nationale din lume.

Culmea este ca,  in timpul crizei economice din 2008-2009 ce a urmat colapsului celor de la Lehman Brothers, Rusia s-a abtinut de la introducerea de controale pentru a limita afluxul de capital. Totusi, odata izbugnita criza din Ucraina, 74,6 miliarde de dolari au fost scosi din Rusia in prima jumatate a acestui an. Autoritatea de reglementare si-a propus ca aceasta suma sa nu depaseasca pragul de 90 de miliarde de dolari pana la finele anului.

Odata ce bancilor si companiilor controlate de statul rus le-a fost interzis accesul pe pietele straine de capital, guvernul ar trebui sa fie gata de o infuzie de capital de pana la 90 de miliarde de dolari, in moneda straina, pentru perioada 2014 – 2015.

 

 

Related posts

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Cum se pregătește Uniunea Europeană de un război comercial cu SUA

Adelina Miron

Profilul votanților lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă și ai lui Dan Barna: unde locuiesc, ce studii au, când au luat decizia de a vota și statutul ocupațional

Europolitics.ro

Ce șanse are proiectul unei armate comune europene

Vlad Epurescu

2 comments

avatar
CIR August 1, 2014 at 10:47 am

Rusia lui Putin este impinsa spre alegeri anticipate (fara Putin) sau spre razboi.

Reply
avatar
Pisti August 3, 2014 at 7:49 am

E interesant articolul, fiindca masura care o prezentati ca “inapoi spre Uniunea Sovietica”, o utilizeaza deja impotriva Rusiei UE si sua. Ei o numesc pompos “inghetarea activelor si conturilor”.
Sa fie UE si sua un pas inaintea Rusiei in drumul spre URSS?

Reply

Leave a Comment