fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Marea schismă dintre Germania și SUA. Lista proiectelor care separă cele două super-puteri: de la Nord Stream 2 la bugetul alocat armatei

Relația dintre Germania și Statele Unite se erodează treptat, iar ambasadorul american în Germania a reușit să orchestreze un conflict pe care ar trebui, de fapt, să-l tempereze. 

Niciodată de la fondarea Germaniei postbelice relațiile dintre Berlin și Statele Unite nu au fost la fel de fragile ca în prezent. Între cancelarul Angela Merkel și președintele Donald Trump există o lipsă acută de comunicare, iar ambasadorul SUA, Richard Grenell, pare că și-a uitat rolul de mediator și intensifică o relație deja problematică.

Când vine vorba despre încurajarea relațiilor dintre Germania și Statele Unite, Atlantik-Brücke din Berlin este cel mai important jucător. De aproape 70 de ani, organizația non-profit a lucrat, conform statutului său, pentru a „aprofunda colaborarea dintre Germania, Europa și America pe toate nivelurile”. Iar ambasadorul american joacă de obicei un rol principal în acest proces. Spre exemplu, atunci când un nou șef diplomat american ajunge în capitala Germaniei, Atlantik-Brücke organizează o cină mare, eveniment care a devenit o tradiție obișnuită.

Atunci când ambasadorul SUA, Richard Grenell, și-a preluat postul în Germania anul trecut, existau planuri de a-l întâmpina conform acelui obicei, dar Grenell a refuzat. De asemenea, ambasadorul a respins invitația de a lua cuvântul la o reuniune a membrilor organizației la sfârșitul lunii iunie a anului trecut. În schimb a fost de acord să stea de vorbă cu doi studenți într-un interviu în care a discutat despre câinele său și despre cât de important este acesta. Apoi a dispărut din nou.

De atunci, nu au mai existat discuții între reprezentantul lui Donald Trump la Berlin și cel mai important grup de lobby germano-american. Singurul lucru care depășește lipsa de interes a lui Grenell față de Atlantik-Brücke, se pare, este pretenția lui la putere. Când vine vorba despre cine ar trebui să conducă grupul, ambasadorul Statelor Unite are un cuvânt de spus.

Când Friedrich Merz, din partidul Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a anunțat că a renunțat la funcția de președinte al grupului și l-a sugerat pe fostul ministru de externe, Sigmar Gabriel, al Partidului Social Democrat (SPD) ca succesor al său, Grenell a sunat personal grupul pentru a-și exprima nemulțumirile sale. Cu toate acestea, organizația a respins politicos recomandările. 

O relație de antiteză între stilul american și cel german

Cearta dintre reprezentantul lui Trump și cea mai importantă organizație însărcinată cu relația trans-atlantică poate părea un scenariu bizar pentru politica din Berlin, dar este, de asemenea, simptomatică pentru relația germano-americană, care a atins o nouă treaptă a degradării în ultimele luni. „Există o criză în relația Germania- SUA la care nu m-aș fi așteptat niciodată să apară în timpurile noastre”, spune Nicholas Burns, fostul ambasador american al ambasadorului NATO și actualul consilier al politicii externe al lui Joe Biden, candidat pentru alegerile prezidențiale în cursa internă a Democraților.

Germania se află în antiteză cu America. Conflictul se concentrează pe interese concrete și probleme politice, dar, desigur, și pe relația dintre Trump și cancelarul Angela Merkel.

În nicio altă privință nu se poziționează Berlinului și Washingtonul mai diferit decât pe problema Iranului. Pentru prima dată în istoria Republicii Federale Germania, guvernul german a luat în mod explicit decizia de a nu participa la o desfășurare militară pentru că este condusă de SUA.

Germania s-ar putea confrunta cu noi tarife punitive în noiembrie, ca parte a conflictului comercial, iar Grenell a amenințat indirect că își va scoate trupele din țară din cauza disputei cu Berlinul privind creșterea cheltuielilor sale militare la 2% din produsul intern brut (PIB) pentru a se alinia cu toți membrii NATO.

Trump solicită în mod deschis divizarea Uniunii Europene. Îl încurajează public pe noul premier britanic, Boris Johnson, să meargă pe calea Brexitului fără acord. John Bolton, consilierul pentru securitate națională al Trump, a călătorit săptămâna trecută la Londra pentru a comunica că Statele Unite vor susține „cu entuziasm” o eventuală decizie a Marii Britanii de a părăsi UE fără nicio înțelegere.

Lipsa comunicării dintre Angela Merkel și Donald Trump

Deși cancelarul Germaniei discuta cu predecesorul lui Trump, Barack Obama, o dată pe săptămână, colaborarea cu Trump este extrem de redusă. “Apelurile telefonice spontane nu fac parte din relația lor”, spune un diplomat american. Adesea nu comunică pentru câteva luni. Din perspectiva Germaniei, conversațiile cu președintele american sunt considerate în mare parte inutile.

Potrivit celor prezenți în timpul întâlnirilor dintre Trump și Merkel, când cei doi lideri se văd reciproc, comunicarea este directă și deschisă. „Nu se înțeleg, dar nu există nici mari neînțelegeri”, a menționat un diplomat american. S-ar putea spune același lucru despre relația Angelei Merkel cu președintele rus Vladimir Putin și cu Recep Tayyip Erdogan. Trump se confruntă cu un cancelar german care vrea clar să intre în istorie ca adversar al său. 

O subtilitate anti-germană

Pentru Trump, Germania este țara pe care o evită atunci când vizitează Europa. Liderul american a fost la Roma, Paris și Londra în timpul președinției, dar nu a efectuat o singură vizită la Berlin.

În vremurile bune ale prieteniei germano-americane, ambasadorul american a încercat să mențină o relație de comunicare deschisă între Cancelarie și Casa Albă. “Avem nevoie de un ambasador american care mediază, care le spune americanilor, chiar dacă nu  împărtășește poziția noastră, de ce facem ceea ce facem”, spune Gabriel.

Un stil dificil 

Încă de la început, Grenell a demonstrat că principalul său obiectiv este acela de a apărea pe prima pagină a ziarelor. A sugerat într-o postare pe Twitter că firmele germane ar trebui să își restrângă afacerile cu Iranul, determinându-l pe Martin Schulz, care era atunci șeful social-democraților, să spună că ambasadorul se comporta ca un „ofițer colonial de extremă dreaptă.” Ulterior, Grenell a acordat un interviu portalului de știri Breitbart, în care a dat impresia că speră la o revoluție în Europa în stilul ideologiei de dreapta a lui Donald Trump. 

Niciun ambasador american din istoria recentă a Germaniei nu pare să fi fost atât de izolat. De partea americană, s-a observat că oamenii lui Merkel încearcă în permanență să organizeze discuții în grup cu invitați americani, la care Grenell nu este invitat. Uneori, însă, americanii insistă – așa cum s-a întâmplat în timpul Conferinței de securitate de la Munchen, din februarie, la care a participat vicepreședintele american Mike Pence. În conversație, Merkel a precizat cert cât de puțină considerație are pentru Grenell. Cancelarul german i-a spus lui Pence că ambasadorul SUA cultivă un stil cu care „îți trebuie timp ca să te obișnuiești’’.

Grenell a preluat această funcție în urmă cu aproximativ un an și jumătate în urmă, dar Angela Merkel nu a avut încă o întâlnire personală cu el. Oamenii lui Merkel spun că nu este tipic ca un șef de guvern să se întâlnească cu un ambasador. Dar nici măcar ministrul german de externe, Heiko Maas, nu a avut o discuție importantă cu Grenell în aproape un an. Ultima dată când au avut o conversație serioasă a fost la o petrecere organizată de ziarul tabloid Bild în septembrie anul trecut. Nici Grenell nu a vrut să comenteze acest lucru.

Maas și ambasadorul au avut mici discuții la evenimentul Bild, dar nici acestea nu au decurs bine. În aceeași seară, Grenell a spus că, dintre toți oamenii, Maas era un fan al Kid Rock, unul dintre puținii susținători ai lui Trump în lumea showbusiness-ului american. Maas nici măcar nu auzise de Kid Rock. El îi menționase pe Pearl Jam, o trupă de grunge de extremă stângă. 

„Îi determin să își plătească datoriile”

Acum patru săptămâni, ambasadorul a acordat un interviu pentru Fox News. Grenell este adesea un invitat al canalului de știri, acesta fiind cel mai sigur mod de a atrage atenția președintelui. În acea zi, Grenell a vorbit pe larg despre politica externă a Statelor Unite. El a vorbit despre cum este privită America în lume. “Barack Obama a fost foarte popular în Germania”, a spus Grenell. Și totuși, el a spus, în timpul președinției sale, germanii nu și-au majorat cheltuielile pentru apărare și au început să planifice conducta Nord Stream 2. “Deci, nu sunt sigur că popularitatea este cu adevărat ceea ce ar trebui să urmărim”, a spus el.

Aparent, Trump a ascultat îndeaproape. La numai o zi după acel interviu, președintele a zburat în Carolina de Nord cu ocazia campaniei sale, unde a ținut un discursul în care a atacat-o pe membrul de origine musulmană din Congres,  Ilhan Omar, până când mulțimea a reacționat: „Trimite-o înapoi!”. Ostilitatea față de președinte și de susținătorii săi a fost enormă.

Dar, în tot acel scandal, oamenii au ratat faptul că discursul a inclus și un atac împotriva Angelei Merkel. “A existat un sondaj recent – Germania îi preferă mai mult pe Obama decât pe Trump”, a spus el. “Am spus, desigur, pentru că îi determin să își plătească datoriile. Obama ar susține un discurs, și ar pleca. Mă duc să țin un discurs și să spun: Lasăți-mă să vorbesc cu Angela. Angela, trebuie să-ți plătești datoriile, ești cu mult în urmă!” Mulțimea s-a amuzat.

Grenell a amenințat săptămâna trecută, ușor voalat, că va trimite în altă parte trupele americane din Germania. “Este ofensator să presupunem că un contribuabil american trebuie să plătească în continuare pentru a avea o suplimentare de 50.000 de americani  în Germania, dar germanii ajung să-și cheltuiască surplusul pentru programele interne”, a declarat Grenell agenției germane de știri DPA. Cu puțin timp înainte, ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a sugerat ca Washingtonul să transfere mai multe dintre trupele sale staționate în Europa către Polonia. Ea a remarcat cum, spre deosebire de Germania, Polonia îndeplinește condiția lui Trump pentru statele membre NATO de a contribui cu  2% din PIB pentru cheltuielile de apărare..

Cea mai recentă tiradă oferă un bun exemplu al faptului că, la fel ca Trump, Grenell este în principal orientat către spectacol. 

Dacă există un simbol pentru eșecul relațiilor germano-americane, atunci este vorba despre Nord Stream 2, conducta de oțel care, odată funcțională, va transporta gaze naturale pe fundul Mării Baltice de la Vyborg, în Rusia, la Lubmin, în nordul statului german Mecklenburg – Pomerania de Vest. Anul viitor, gazul care curge din nordul Rusiei prin conducta Nord Stream 2 ar putea fi utilizat pentru încălzirea a milioane de gospodării germane.

Dar Trump face tot ce poate pentru a împiedica finalizarea proiectului. Washingtonul exercită presiuni asupra guvernului danez, în special, deoarece aprobarea acestuia este necesară pentru construirea unei porțiuni a conductei, ceea ce înseamnă că guvernul de la Copenhaga are o anumită influență asupra întregului proiect.

Dar chiar dacă Danemarca este capabilă să reziste presiunii americane, Washingtonul va continua să se opună proiectului. Americanii chiar amenință că vor aplica sancțiuni împotriva membrilor consorțiului. „Sancțiuni dure pot fi impuse în orice moment”, spune Joachim Pfeiffer, expertul în probleme de economie al partidului conservator CDU. „Atârnă ca o sabie a lui Damocles asupra relațiilor dintre Germania și SUA.”

Trump a declarat public că germanii nu ar trebui să construiască Nord Stream 2 pentru că ar crește dependența Germaniei de Rusia. “Ar trebuie să ne ferim de Rusia, iar Germania plătește Rusiei miliarde și miliarde de dolari pe an”, a declarat Trump anul trecut. Însă, în discuțiile lor cu guvernul german de la Berlin, reprezentanții americani au recunoscut fără menajamente că este vorba și despre propriile interese economice: vor ca germanii să cumpere gaz natural lichefiat (GNL) din Texas, și nu gaze naturale din Siberia.

În ultima sa călătorie în SUA, în iulie, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, de asemenea membru CDU, a încercat să-i liniștească pe americanii. El a spus că se va construi un terminal LNG în orașul Brunsbüttel, lângă Hamburg. El a mai spus că, indiferent dacă Nord Stream 2 este conectat la rețeaua de gaze germană, va exista în continuare o piață excelentă pentru gazul american. Reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer, a ascultat cu răbdare vorbele lui Altmaier, dar a fost consternat: “Președintele Trump vede Uniunea Europeană aproape doar ca pe un concurent economic”, a spus Burns. 

Producătorii germani de mașini sunt sub amenințarea tarifelor

Situația nu este mai favorabilă pentru directorii din industria auto germană. De mai bine de un an, Trump a îngreunat situația companiilor Daimler, BMW și Volkswagen. Trump i-a determinat chiar să convoace o întâlnire comună la Casa Albă, în speranța de a preveni aplicarea tarifelor punitive pentru sectorul mașinilor germane. 

Vara trecută, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Donald Trump au convenit că vor negocia un acord pentru tarifele aplicate mărfurilor industriale, care ar clarifica și problema taxelor pentru mașini. Trump l-a asigurat că nu va fi percepută nicio taxă la import până la încheierea acestui acord, dar acest angajament expiră în noiembrie. 

Comisia Europeană continuă să negocieze modalitățile de discuții privind eliminarea tarifelor cu administrația SUA, dar până în prezent nu s-a bucurat de prea mult succes. Având în vedere popularitatea sa, există puține speranțe în cadrul guvernului german că Trump va renunța la amenințarea impunerii tarifelor punitive asupra industriei auto din Germania.

“Pentru a se proteja de capriciile lui Trump, Germania trebuie să joace un rol central în lupta pentru comerțul liber în Europa, astfel încât Bruxelles-ul să poată forța o coaliție multilaterală”, spune Pfeiffer, expertul CDU în economie.

În Berlin, mulți continuă să spere că vremurile prospere ale cooperării trans-atlantice se vor întoarce odată ce va lua sfârșit epoca lui Trump. Dar asta s-ar putea dovedi iluzoriu. „SUA nu va rămâne în situația impusă de președinția lui Trump, dar, de asemenea, nu va mai arăta niciodată ca înaintea venirii sale”, spune Gabriel.

Cert este că democrații sunt de acord cu multe dintre punctele în care Trump este critic, iar Washingtonul ar rămâne un partener incomod chiar dacă un democrat va fi ales la Casa Albă anul viitor. Trump s-a exprimat clar asupra faptului că Statele Unite nu mai sunt dispuse să plătească pentru Europa. 

Related posts

Companiile de armament înregistrează creșteri de ordinul miliardelor pe măsură ce Europa construiește noi ziduri

Adelina Miron

Rezultate alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis, clasat pe primul loc. Viorica Dăncilă intră în turul 2 la distanță mare de Dan Barna

Europolitics.ro

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Patru miniștri de externe ai UE solicită discuții de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Leave a Comment

trusted online casino malaysia