fbpx
europolitics
Stiri

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Urmează o săptămână decisivă pentru Marea Britanie și Uniunea Europeană care va determina dacă cele două părți se află încă pe o traiectorie amiabilă către acordul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, transmite EURACTIV.

Regina Elisabeta a II-a trebuie să îndeplinească datoria ceremonială de a informa Parlamentul britanic despre agenda guvernului pentru anul viitor. Însă șansele ca mandatul prim-ministrului Boris Johnson să reziste atât de mult vor depinde în mare măsură de rezultatul discuțiilor  purtate în spatele ușilor închise la Bruxelles.

Liderii UE se vor reuni joi și vineri pentru un summit organizat sub presiunile termenului limită pentru Brexit de 31 octombrie, cu doar două săptămâni înainte. Diplomații consideră că șansele sunt reduse ca părțile să realizeze în câteva zile ceea ce nu au reușit în cei peste trei ani de când britanicii au votat pentru prima dată să părăsească blocul după aproape 50 de ani.

“Rămân multe de făcut”, le-a declarat duminică ambasadorilor negociatorul UE, Michel Barnier.

Discuțiile tehnice continuă – descrise ca fiind „intense” sau „constructive” – dar puțini dintre cei familiarizați cu procesul pot progresa asupra problemei decisive a locului Irlandei de Nord în zona vamală a UE.

Liderul britanic a spus că „se poate întrevedea o cale către un acord, dar că mai este nevoie de muncă pentru a se ajunge acolo și trebuie să rămânem pregătiți pentru a pleca pe 31 octombrie”

„Timpul trece”

Johnson a ajuns la putere în iulie, după o promisiune de a nu extinde termenul pentru Brexit a treia oară în acest an – chiar dacă mai sunt necesare câteva săptămâni pentru a finaliza un acord.

Îndeplinirea acestei promisiuni ar putea reveni să-l bântuie la alegerile generale anticipate, care prevăd cel mai mult pentru următoarele luni.

Johnson este supus ordinelor parlamentare de a solicita o prelungire până la 31 ianuarie a anului viitor, dacă nu apare niciun acord până sâmbătă.

El a insistat că va respecta legea și va scoate Marea Britanie din UE până la 31 octombrie – o contradicție care ar putea ajunge să fie soluționată în instanță

„Dacă britanicii cer mai mult timp, ceea ce probabil nu vor face, în opinia mea ar fi un nonsens istoric să îi refuz”, a declarat Juncker pentru ziarul Kurier din Austria.

Ceva va trebui să se întâmple atunci când parlamentul britanic va ține sâmbătă prima ședință de urgență de la Războiul Falklands din 1982. Teoretic, Boris Johnson ar putea riposta și să refuze să semneze o cerere de extindere a termenului pentru Brexit. Refuzul său va fi contestat imediat în instanță.

Liderii UE ar putea complica problemele hotărând să ofere Marii Britanii condiții pe care Parlamentul nu le poate accepta. Dar Bruxelles-ul ar putea dori să reprogrameze Brexit-ul pentru anul viitor, astfel încât să nu mai intervină cu toate celelalte probleme europene.

O întârziere lungă ar fi de neconceput pentru mulți eurosceptici înaintea alegerilor anticipate pe care unii le anticipează în decembrie. Dar, o decalare scurtă de câteva luni poate veni numai cu condiția ca această întârziere să fie ultima.

Ultimul rezultat și aparent cel mai puțin probabil ar fi ca parlamentul să voteze un acord real încheiat la Bruxelles în această săptămână. „Dacă guvernul britanic dorește o soluție, trebuie să se întâmple rapid”, a declarat pentru AFP un diplomat european.

Related posts

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

Îl va suna Viorica Dăncilă pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita? Ce a spus candidatul PSD

Europolitics.ro

Cum s-au schimbat radical regulile economiei de la ultima criză și ce rol mai au băncile centrale

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Leave a Comment