fbpx
europolitics
Stiri

Marea Britanie se indreapta spre o criza constitutionala. Poate Scotia sa opreasca Brexitul?

Nicola Sturgeon, premierul Scotiei, sustine ca le va cere parlamentarilor sa tranteasca la vot legislatia de care Marea Britanie are nevoie pentru a iesi din Uniunea Europeana. Ar fi, insa, posibil asa ceva?

Pe langa efectele economice pe care va trebui sa le suporte drept consecinte in urma votului din 23 iunie, Marea Britanie pare sa se indrepte cu toata forta spre o criza constitutionala fara precedent.

Camera Lorzilor, prin Comitetul desemnat sa scrutinizeze documentele trimise la Camera de ministri pe teme ce au legatura cu Uniunea Europeana, a publicat in data de 4 mai un document extrem de interesant cu privire la procesul de iesire din Uniunea Europeana pe care Marea Britanie il are de parcurs.

Scotianul Sir David Edward este unul dintre membrii de vaza ai acestui Comitet. Jurist de meserie, acesta a atras atentia la momentul respectiv ca Parlamentul Scotiei va trebui sa isi dea consimtamantul pe tema aplicarii masurilor de stingere a legislatiei UE in Scotia. Edward a mentionat ca astfel de masuri ar implica modificarea sectiunii 29 din Actul Scotian 1998, care imputerniceste Parlamentul scotian sa actioneze intr-un mod compatibil cu legislatia UE.

Nicola Sturgeon, premierul Scotiei:

Daca Parlamentul scotian judeca pornind de la ce e bine pentru Scotia, atunci optiunea de a nu vota ceva ce este impotriva interesului Scotiei ar trebui sa fie pe masa de negociere. Nu avem de gand sa votam ceva ce nu este in interesul Scotiei!

Cuvantul „consimtamant” cantareste foarte mult in aceasta ecuatie. Una este a-ti exprima consimtamantul si alta este aceea de a avea dreptul de a vota. Parlamentul scotian nu are nicio putere sa impiedice Brexitul, nu poate sa voteze asa ceva. Insa poate sa-l amane, declansand o criza constitutionala fara precedent!

Pana la urma, ce isi doreste premierul Scotiei?

Observatorii referendumului din Marea Britanie sunt putin nauciti de pozitia adoptata de premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, care insista pentru ramanerea Regatului in Uniunea Europeana. Asta in ciuda faptului ca Brexitul i-ar servi ca o manusa in demersurile sale politice pentru a obtine independenta Scotiei.

Nicola Sturgeon, premierul Scotiei:

Vreau ca Scotia sa fie independenta, dar nu as alege ca acest lucru sa se intample pentru ca Anglia a votat sa iasa din UE

Scotienii au fost liderii miscarii pro-europene din Marea Britanie inca de cand a fost anuntat referendumul. Scotienii au resimtit din plin avantajul de a beneficia de fondurile europene. Plus ca reglementarile UE au actionat ca un scut pe vremea exceselor lui Margaret Tatcher.

In 2014, pericolul ca Scotia sa iasa din Uniunea Europeana a impiedicat tabara „Yes!” sa isi adjudece victoria la finalul referendumului pentru secesiune. Timp de doi ani de zile, in Scotia nimeni nu s-a intrebat daca si-ar dori ramanerea in UE, ci daca aceasta ar fi posibila dupa obtinerea independentei.

Strategia adoptata de Nicola Sturgeon este foarte interesanta. Ar fi o greseala, sa credem, ca scotienii sunt cea mai pro-europeana natiune din Uniune. Premierul scotian stie ca, agitand o batista alba plina de lacrimi in directia Bruxelles-ului, nu ii va mobiliza pe cei care isi doresc independenta Scotiei sa se reactiveze. Stie insa ca perspectiva ca Scotia sa fie guvernata de tandemul format din Nigel Farage si Borris Johnson este mult mai infricosatoare si generatoare de sentimente pro-secesiune.

Dupa aflarea rezultatului inregistrat la referendumul din 23 iunie si dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca isi va da demisia peste 3 luni, schimbarea de leadership in Partidul Conservator este inevitabila. In consecinta, si guvernul britanic isi va schimba componenta. Aceasta imagine starneste teama in randurile votantilor progresisti din Marea Britanie iar pentru scotieni va fi picatura care va umple paharul. Nu numai ca se vor trezi in afara Europei, dar vor vedea ca sunt condusi de o gasca de extremisti de dreapta ai carei membri nu ar fi fost niciodata alesi in Scotia!

Related posts

Rezultate alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis, clasat pe primul loc. Viorica Dăncilă intră în turul 2 la distanță mare de Dan Barna

Europolitics.ro

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Primul candidat la prezidențiale care își îndeamnă alegătorii, după primul tur, cu cine să voteze dintre Iohannis și Dăncilă în turul doi

Europolitics.ro

Europa ar trebui să fie precaută la propunerile lui Olaf Scholz

Vlad Epurescu

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Leave a Comment