fbpx
europolitics
Stiri

Israelienii si palestinienii se imping spre dezastru: de ce au inceput sa-si omoare copiii

In conflictul israeliano-palestinian sunt trei actori a caror cooperare este extrem de necesara pentru a se asterne pacea in zona: israelienii, palestinienii si statele moderate arabe. Toti acesti actori, insa, au propria agenda si vad intr-un mod diferit deznodamantul negocierilor. Numai ca si Statele Unite incearca sa intre la randu-i in scena si sa faca o mutare.
Israelul este un butoi cu pulbere. In toata tara au loc revolte. Locul in care au avut loc primele lupte este Ierusalimul. Acolo a fost ucis un adolescent palestinian, pe numele sau Muhammed Abu Khudair.

Rezultatele finale ale autopsiei inca nu au fost date publicitatii, dar oficialii palestinieni care au vazut un raport preliminar au afirmat ca plamanii copilului a fost perforat de un glont, numai ca, Muhammed Abu Khudair ar fi fost inca in viata atunci cand, persoane necunoscute, l-ar fi bagat intr-o masina careia i-ar fi dat foc. Trupul neinsufletit a fost gasit carbonizat la marginea unei paduri din Ierusalim.

Tariq, un var de-al lui Muhammed Abu Khudair, a fost batut si el cu bestialitate iar ura dintre israelieni si palestinieni a fost alimentata si mai puternic de aceste violente. Tariq Abu Khudair este palestinian dar are si cetatenie americana. Acum, se afla in custodia politiei.

Politia israeliana afirma ca Tariq arunca cu pietre in timpul revoltelor care au izbucnit cu o zi inainte de funeraliile varului sau, Muhammed Abu Khudair. Un al doilea video, realizat dintr-un alt unghi, arata cum ofiteri israelieni mascati il bat pe adolescent si apoi il cara spre o duba a Politiei.

Intr-un interviu acordat pentru ABC, mama lui Tariq a spus ca este ingrozita de ceea ce i s-a intamplat fiului sau. “Daca acest lucru se intampla in America, cineva ar fi platit pentru acest lucru”, a adaugat si tatal lui Tariq. Familia palestiniana traieste in Tamba Bay, in Florida si a ajuns in vacanta in Ierusalim chiar in ziua in care varul lui Tariq, Muhammad, a fost ucis.
[notification type=”note” title=”In ce context a fost ucis Muhammed Abu Khudair”]Uciderea lui Muhammed Abu Khudair a avut loc pe 2 iulie si ar fi fost o razbunare pentru uciderea altor trei copii israelieni, pentru care palestinienii s-ar face vinovati. Cartierul Shu’fat este situat in Estul Ierusalimului. Acolo locuia Muhammed Abu Khudair. Localnicii spun ca este o zona linistita, unde nu au loc confruntari intre bande rebele de palestinieni si politia israeliana. Muhammed Abu Khudair studia sa ddevina electrician iar familia din care facea parte este membra unui mare clan foarte cunoscut in Shu’fat. Martorii spun ca in noaptea dinspre 1 spre 2 iulie, in jurul orei 3:45, in timp ce baiatul isi astepta prietenii din imprejurimi pentru a-l insoti la rugaciuni (a inceput Ramadanul) la o moschee din zona, acesta a fost rapit de trei barbati care l-au aruncat intr-o masina ce a fost incendiata.[/notification]


In aceste circumstante, si, atat din perspectiva israelienilor cat si a palestinienilor, acestor acte de cruzime nu li se poate raspunde decat cu aceeasi moneda.

Palestinienii sunt in mijlocul unei reconcilieri politice intre partidul Fatah si gruparea terorista Hamas. Cooperarea institutionala si la nivel de securitate ramane, in continuare, paralizata, intrucat agenda celor doua grupari este total diferita.

Arabii moderati se tem, cel mai mult, de furia de pe “strazile” arabe. Extremistii ISIS cuceresc foarte rapid teritorii din Irak si Siria iar arabii moderati nu simt ca regimurile care sunt la conducere s-ar bucura de stabilitate.

Daca Israelul este sub asediu, pacea palestiniana intra in impas iar arabii moderati se tem sa actioneze mai departe, ce se poate intampla?Israelienii stiu o singura cale de a raspunde violentelor. Palestinienii sunt consumati de luptele interne politice si sunt incapabili de a scapa de aceasta paralizie iar arabii moderati nu vor avea curajul sa spuna un singur cuvant care sa-i expuna in fata furiei atator cetateni. Ba, din contra, vor incerca sa profite de pe urma acestor revolte.

Related posts

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

NATO încearcă să își consolideze puterea maritimă în jurul Europei odată cu presiunile din partea Rusiei

Adelina Miron

Leave a Comment