Bursa din America a cunoscut maximul istoric in aceste zile. Unii economisti spun ca aceasta crestere nu are niciun fundament, altii afirma ca indicele S&P 500 ar putea atinge 2000 de puncte.

Indicele S&P 500 este un indice folosit pe piata bursiera are evalueaza performantele celor mai bune 500 de companii listate la bursa americana.
Acesta a ajuns la 1700 de puncte, cel mai ridicat nivel atins vreodata, depasindu-l si pe cel la care era in 2007, inainte de izbucnirea crizei economice. Indicele german DAX a continuat si el sa creasca, ajungand la 8.400 de puncte in timp ce FTSE 100 se apropie de recordul atins in 1999, cel de 6.930 de puncte iar indicele japonez Nikkei 225 se indreapta spre 14.500.
Ce inseamna aceste cifre? Pentru multi investitori, pietele dezvoltate apar mai sanatoase si mai puternice decat au fost de foarte multa vreme. Marile piete de capital ating valori record. Marjele creditelor corporative sunt mai stranse fata de titlurile de stat emise de Trezoreria americana si se strang si mai mult. Volatilitatea agregata continua sa scada catre cel mai de jos nivel din ultimii sase ani.
Aceste informatii ar trebui sa ne faca sa topaim de bucurie si sa ne demonstreze faptul ca prosperitatea va da peste noi si ca economia va exploda. Din pacate, preturile nu reflecta realitatea. Mai mult, combinatia de evaluari ridicate si in crestere, volatilitatea redusa si tendinta de slabire a cresterii veniturilor reale va aduce pe termen lung profituri proaste si instabilitatea pietei.
Daca am lua ca exemplu indicele S&P 500, vom vedea ca acesta a recuperat 42% fata de 1 septembrie 2011, atunci cand a atins nivelul sau cel mai de jos, atunci cand criza economica globala era la punctul sau culminant. Insa majoritatea castigurilor recente de pe pietele de capital din SUA au fost generate de expansiuni multiple desi veniturile reale au cunoscut o crestere negativa. Acesta este un indiciu ca sentimentele mai mult decat argumentele fundamentale fac ca pietele sa fie din ce in ce mai mari.
Daca ne-am raporta la istorie, vorbim despre potentialul de crestere de 50% ca momentul in care randamentele medii anuale la investitiile pe zece ani ar putea sa scada la 4,4% si sa asistam la un moment similar cu ceea ce a experimentat SUA in anii ’30 sau Japonia incepand cu anul 1989.
Exista si optimisti care apreciaza ca S&P 500 va ajunge la 2000 de puncte! Aceasta o afirma Craig Johnson, strateg financiar al companiei Piper Jaffray, cel care, conform presei de specialitate, a anticipat anul trecut actualul nivel al S%P.
A fost nevoie de doar 90 de zile ca S&P sa castige 100 de puncte pentru a ajunge la 1700. Este cea mai rapida cresere din istoria acestui indice!
Dar ce l-a facut pe Johnson sa anticipeze aceasta crestere? Atunci cand indicele S&P 500 sare de 1550 el intra in zona rarefiata pe care a mai atins-o in anii 2002 si 2007. Dar acum a venit semnalul de final a unei perioade de 13 ani, ce a inceput in anul 2000 si care a fost marcata la inceputuri de bula dotcom-urilor.
Apoi, Johnson a privit si el la istorie si a facut o paralela intre sfarsitul crizei de la mijlocul anilor ’70 si inceputul lui 1982, cand a avut loc o perioada in care actiunile au crescut constant pe bursa.
Alte indicii care demonstreaza ca bursa va creste si mai mult: aurul “se topeste”, piata imobiliara s-a dus la vale iar bancile incepeau sa devina ceva mai puternice.
Pana la urma, vom vedea cu cine va tine istoria…