O tradiție a alegerilor prezidențiale spune că cel care este înfrânt îl sună pe câștigător pentru a-l felicita pentru rezultatul obținut, aceasta fiind și o formă de a legitima scorul alegerilor.
După o înfrângere suferită la limită, în 2009, Mircea Geoană recunoștea, sportiv, rezultatul alegerilor din turul 2, după o campanie electorală plină de emoție, ce a culminat cu o dezbatere televizată care a rămas în istoria manualelor de comunicare politică. “L-am sunat pe Traian Basescu și i-am urat succes în noul mandat de presedinte”, a afirma președintele PSD de la acea vreme.
În seara zilei de 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis obținea primul mandat de președinte al României, învingându-l pe Victor Ponta după ce, primul tur îl clasa pe candidatul PSD în poll position. „L-am sunat pe Klaus Iohannis și l-am felicitat pentru rezultatul la vot. Cât vom fi în instituții publice ne vom face datoria”, spunea la acea vreme candidatul PSD.
De data aceasta, lucrurile stau altfel. „Nu, nu l-am sunat pe președintele Klaus Iohannis. Nu știu dacă îl voi suna. Dar îl felicit pentru rezultat”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Realitatea Plus.
- Paolo Gentiloni vrea reactualizarea pragului de 3% al deficitului bugetar: „Avem provocări mai mari, acum!”
- De ce Summitul climatic COP25 nu va contribui la încetinirea încălzirii globale
- Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au înființat Fondul European de Bioeconomie Circulară
- Europa definește ceea ce investitorii pot numi „ecologic”. Legea „taxonomiei” își propune să atragă capital pentru a atinge obiectivele climatice ale UE
- Noile politici energetice ale Comisiei Europene vor fi susținute de trei piloni. Oamenii, planeta și parteneriatele vor dicta transformarea sectorului energetic