fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Hezbollah pe lista organizatiilor teroriste: de ce Uniunea Europeana si-a facut treaba doar pe jumatate

Guvernele tarilor din Uniunea Europeana au convenit sa puna Hezbollah pe lista gruparilor teroriste. Punctul de vedere al Israelului este unul clar: Hezbollah este o organizatie unita si nu trebuie sa se faca nicio distinctie intre activitatile sale politice si cele militare. “Europa si-a facut treburile doar pe jumatate!”

hezbolah

Decizia luata de Uniunea Europeana vine ca o masura de precautie impotriva intensificarii activitatilor militare pe care Hezbollah le desfasoara in Uniunea Europeana. Atacul din 2012, din Bulgaria, a fost imputat gruparii libaneze care ar mai fi avut in plan un astfel de atac cu bomba si in Cipru.

Anul trecut, pe vremea aceasta, orasul Burgas se cutremura atunci cand un autocar, plin cu turisti, a explodat. Cinci israelieni si un bulgar au murit in urma exploziei. Guvernul Bulgariei, sustinut de Marea Britanie, a dezvaluit ca cei doi suspecti responsabili de amplasarea si detonarea bombelor sunt membri ai gruparii Hezbollah.

In prezent, Hezbollah a inceput sa se implice si in razboiul din Siria, acolo unde a trimis trupe in ajutorul presedintelui Assad pentru a lichida fortele rebele cu care se lupta de mai bine de un an si jumatate. In iunie, Assad a obtinut o victorie importanta in batalia strategica pentru cucerirea orasului Qusayr, gratie ajutorului primit de la Hezbollah.

Amal Saad-Ghorayeb, analist politic si expert pe problemele gruparii, a declarat pentru Al-Jazeera ca “sunt convins 100% ca aceasta decizie vine ca urmare a rolului pe care Hezbollah l-a avut in Siria.” Adrian Mansour, ministrul de Externe libanez, a declarat ca decizia este una luata in pripa si ca se doreste destabilizarea politicii din Liban. Dar Hezbollah oricum da senzatia unei grupari divizate. Exista voci care insista pentru o prezenta militara mai accentuata, dar exista si o parte destul de puternica in interiorul Hezbollah care vrea gruparea sa urmeze un drum mai moderat si sustinut.

Concret, principalele consecinte ale acestui blacklist sunt urmatoarele: simpatizantii gruparii din Europa nu vor mai putea sa doneze bani armatei iar diplomatilor europeni le este interzis sa mai aiba intalniri cu aceasta factiune militara.  Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a felicitat Uniunea Europeana pentru decizia luata, insa a precizat ca este o greseala ca s-a facut o distinctie intre activitatea politica si cea militara. “Sper ca aceasta decizie sa atraga dupa sine si alte masuri impotriva acestei organizatii”, a mai spus Netanyahu.

Aceasta decizie ar putea radicaliza Hezbollah. In plus, va fi greu de pus in practica masura deoarece guvernelor le va fi extrem de greu sa separe membrii gruparii Hezbollah in functie de activitatea pe care o desfasoara – politica sau militara. In plus, Hezbollah are numerosi reprezentanti in guvernul libanez, de-acolo de unde finanteaza multe programe sociale. “Decizia este mai mult de fatada intrucat Hezbollah nu este foarte activa in tarile din Uniunea Europeana”, spune insa Amal Saad-Ghorayeb.

Hezbollah s-a infiintat in anul 1980 in timpul unui razboi civil ce avea loc in Liban, ca o miscare de rezistenta impotriva ocupatiei Israelului. Hezbollah, sau partidul lui Allah, este o organizatie siita militara si politica sustinuta de Iran.  Mai multe tari, precum SUA, Canada, Israel, Olanda si Franta au trecut deja Hezbollah pe lista organizatiilor teroriste. Marea Britanie facuse acest pas inaintea Uniunii Europene, punand pe lista neagra doar factiunea militara a lui Hezbollah.

Related posts

Cele mai tăcute alegeri prezidențiale: nicio dezbatere, nicio temă de campanie. Momentele marcante ale alegerilor post-decembriste

Europolitics.ro

Planul premierului Kyriakos Mitsotakis de propulsare a Greciei către prosperitate

Adelina Miron

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Ce șanse are proiectul unei armate comune europene

Vlad Epurescu

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Leave a Comment