fbpx
europolitics
Stiri Zona Euro

Grecia dinamiteaza relatia Uniunea Europeana – FMI si ar putea avea nevoie de un al treilea bailout!

Dupa doua ajutoare financiare primite in 2010 si in 2012, Grecia constata ca mai are nevoie de bani. Nu este foarte surprinzator acest lucru, dar modalitatea prin care Grecia ca intra in posesia banilor ar putea sa involbureze din nou, pietele.

 

grecia

Grecia va intampina trei probleme in perioada imediat urmatoare. In viitorul apropiat, Grecia va avea parte de un deficit de finantare. Pe langa acest lucru, va mai avea nevoie de bani pentru a se sustine singura si in 2016. Iar datoria publica ramane, in continuare, foarte ridicata.

Oficialii de la Atena trebuie sa acopere un deficit de finantare de cate 4 miliarde de euro pentru 2013 si 2014, in conditiile in care sistemul de taxare dezamagitor si esecul privatizarii unor companii de stat au marit gaura de la buget. Problema cea mai mare se prefigureaza a aparea spre mijlocul anului viitor. Din cauza unei recesiuni mai aspre decat se astepta chiar si Troica, Grecia are sanse mici sa se intoarca pe pietele private asa cum a fost prevazut la inceputul acestui an. Practic, din cauza acestui lucru, tara va fi din nou incapabila sa isi returneze imprumuturile contractate de la bancile centrale din zona euro.

FMI-ul, care cofinanteaza Grecia impreuna cu guvernele din zona euro, poate sa acorde bani unui guvern atata timp cat acesta este finantat pentru urmatoarele 12 luni. Incepand cu aceasta luna, spune FMI-ul, Grecia nu mai indeplineste aceasta conditie. Oficialii europeni spun ca aceasta problema va fi rezolvata in noiembrie, dupa ce experti ai Troicii vor vizita Atena in septembrie.

Oficialii greci sunt terifiati ca, pentru a gasi resurse imediate, vor trebui sa implementeze in octombrie noi masuri de austeritate. Asadar, guvernul grec va fi supus din nou unui test de rezistenta, slabit in aceasta vara dupa scandalul inchiderii postului national de televiziune. A cere noi masuri de austeritate ar putea pulveriza, practic, coalitia de guvernamant, formata acum doar din doua partide.

Ajutorul financiar acordat de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana care trebuia sa expire in decembrie 2014 se va termina, de fapt, in luna august a anului viitor! Asa ca Grecia va avea nevoie de un nou ajutor financiar pentru a sustine Grecia incepand cu toamna lui 2014 pana la finalul lui 2016. Asadar, Grecia va avea nevoie de un al treilea bailout pentru a le plati pe primele doua!

Anul acesta, Grecia a inceput sa returneze banii imprumutati FMI-ului iar intre 2014 si 2016 va trebui sa returneze 20,3 miliarde de euro. Bancile din zona euro care detin obligatiunile Greciei cer ca acestea sa fie platite la maturitate si sa nu fie rostogolite, asa cum se asteapta toata lumea. Asa ca Atena va avea nevoie de inca 5,6 miliarde de euro pentru a le plati. Aceste lucruri vor fi setate in noiembrie.

Dar in aprilie 2014, FMI va pune pe masa discutiilor posibilitatea ca o parte din datoria Greciei sa fie stearsa! Momentul va fi ales dupa ce Eurostat va publica datoria publica pe 2013 a Greciei. Pentru ca datoria publica a Greciei sa ajunga in 2022 la 110% din PIB, fie prin nu stiu ce miracol Grecia va avea parte de vreun boom economic, fie creditorii vor trebui convinsi sa renunte la o parte din datorie.

Pana acum, ambele variante sunt iesite din discutie, dar situatia din Grecia ar putea sa dinamiteze relatiile dintre Uniunea Europeana si FMI.

Related posts

Propunerea președinției finlandeze la Consiliul Uniunii Europene privind bugetul pe 7 ani al UE adâncește falia dintre țările europene

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

Este prietenia ,,indestructibilă’’ dintre Franța și Italia garantul ameliorării situației imigranților? Ce propune Italia

Adelina Miron

Leave a Comment