fbpx
europolitics
Stiri

Germania propune reforme pentru NATO în urma comentariilor controversate ale lui Emmanuel Macron

Vorbind în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, Heiko Maas, șeful politicii externe din Germania, a propus formarea unui grup de experți condus de Secretarul General al alianței care este responsabil de revizuirea operațiunilor generale ale NATO, potrivit New Europe.

Propunerea lui Heiko Maas presupune crearea unei comisii de experți care să dezbată probleme strategice pentru a contribui la întărirea brațului politic al alianței occidentale. Heiko Maas a adăugat că propunerea este esențială pentru păstrarea unității alianței, pe care a numit-o „asigurarea de viață a Europei”.

Propunerea Germaniei a fost interpretată pe scară largă ca un răspuns la comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat pentru The Economist în timpul unui interviu la începutul acestei luni că „moartea cerebrală” a NATO a fost rezultatul suspiciunilor Franței cu privire la doctrina de apărare colectivă a Statelor Unite, cel mai mare contribuabil al alianței. 

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care s-a alăturat majorității aliaților din Atlanticul de Nord în respingerea clară a comentariilor lui Emmanuel Macron, a declarat că este „eminamente rezonabil” ca NATO să treacă la o fază de autoevaluare și dezbatere internă pentru a se asigura că toți membrii alianței își îndeplinesc angajamentele și încă se exprimă printr-o singură voce cu privire la rolul NATO pe scena mondială. Cu toate acestea, Mike Pompeo nu este sigur dacă propunerea lui Heiko Maas este „formatul potrivit” în prezent.

Îndoielile americanilor cu privire la angajamentul Europei față de propria apărare sunt însoțite de întrebări ale multor membri ai alianței cu privire la fiabilitatea și loialitatea strategică a Turciei – unul dintre cei mai mari membri ai NATO. Turcii i-au înfuriat pe aliații NATO atunci când au încălcat statutul alianței după ce au cumpărat din Rusia sisteme anti-aeronave extrem de sofisticate, ca parte a unei măsuri de aliniere politică mai aproape de Moscova, și când președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat o invazie militară în nordului Siriei .

Criticând comentariile lui Emmanuel Macron, mai mulți reprezentanți ai NATO au comentat că membrii est-europeni ai alianței se simt direct amenințați de Rusia și că nu este realist pentru Europa să creadă că se poate apăra fără sprijinul Statelor Unite. „În prezent nu există o alternativă credibilă la NATO. Avem nevoie de capacități americane ”, a spus un diplomat al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat propunerea Germaniei cu optimism rezervat, afirmând că „Scopul propunerii este să analizăm modul în care putem consolida NATO ca platformă pentru abordarea provocărilor politice cu care ne confruntăm.” Acesta a spus că propunerea va fi examinată înaintea summitului de pe 4 decembrie de la Londra.

Ca alternativă, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a sugerat formarea unui „grup mic de persoane eminente” pentru a reflecta „viziunea pe care o are alianța cu privire la valorile și obiectivele sale” și pentru a se concentra asupra dorinței Franței de a îmbunătăți relația NATO cu Rusia, abordării cu privire la acțiunile Chinei în Asia și impactului noilor tehnologii militare.

Related posts

O întrebare, la 30 de ani de la Revoluție: oare cât de nepăsători (ca să nu spun altfel) putem să fim?

Vlad Epurescu

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Leave a Comment