G7 vrea sa arunce si Banca Mondiala in razboiul economic cu Rusia; Ce planuri pregateste BRIC

Tarile membre din G7 vor vota impotriva proiectelor pe care Banca Mondiala voia sa le implementeze in Rusia. Razboiul economic al sanctiunilor abia a inceput, iar SUA si UE vor sa penalizeze la orice ocazie ivita regimul condus de Vladimir Putin. Banca Mondiala urma sa implementeze in Rusia proiecte ce valorau 1,5 miliarde de dolari.

Banca Mondiala va avea de intampinat obstacole semnificative in demersul sau de a primi aprobarea unor proiecte de dezvoltare economica in Rusia. G7 are peste 40% din voturile din board-ul bancii. Proiectele Bancii Mondiale urmau a fi implementate in domeniul educatiei si in domeniul eficientei energetice.

Pana acum au fost aprobate, deja, 10 alte proiecte economice ce valoreaza 668 de miliarde de dolari, desi mai putin de jumatate au fost platite de Banca Mondiala. Saptamana trecuta, BERD-ul s-a supus deciziei actionarilor sai si a spus ca va stopa noi proiecte de dezvoltare economica in Rusia dupa ce majoritatea actionarilor a anuntat ca nu va sprijini asemenea proiecte. Banca Mondiala a fost inclusa in discutiile privind sanctiunile economice impuse Rusiei. Banca Mondiala aprobase pe 29 mai cam 250 de milioane de euro pentru a sustine extinderea in Rusia a grupului francez Auchan. SUA si o serie de state membre din UE s-au abtinut de la vot.

Oficialii Bancii Mondiale incearca sa pastreze institutia intr-o zona neutra si sa nu intre in acest razboi economic. In plus, Banca Mondiala mai are un motiv pentru a nu strica relatiile cu Rusia: va avea de infruntat din 2016 un nou rival, dupa ce Rusia, China, India si Brazilia, adica membrii grupului BRIC, au anuntat ca vor infiinta o institutie financiara ce va avea aceleasi prerogative ca Banca Mondiala.

Demersul proiectului comun al BRIC este de a avea o alternative viabila la Banca Mondiala in tentative de a-si asigura stabilitatea economica daca dolarul va continua sa fluctueze. Fiecare tara membru BRIC va contribui cu 2 miliarde de dolari in urmatii 7 ani iar capitalul maxim al bancii a fost convenit sa nu fie mai mare de 100 de miliarde de dolari.

Tarile care nu sunt membre BRIC vor fi invitate sa se alature atunci cand Noua Banca de Dezvoltare isi va incepe activitatea de creditare in anul 2016. Scopul bancii este de a tine stabile economiile tarilor emergente si sa asigure o balanta in cazul in care una dintre tari va avea de suferit pierderi de capital. BRIC intentioneaza sa puna in functiune si o alternativa la FMI, ceea ce inseamna ca tarile membre vor contribui cu inca 100 de miliarde de dolari.

India si China au avut de suferit de pe urma volatilitatii de pe pietele de schimb valutar mai ales ca dolarul ieftin a inundat pietele financiare anul trecut. In plus, Rusia isi cauta noi aliati economici dupa ce Uniunea Europeana si SUA au sanctionat economic sever tara condusa de Vladimir Putin pe fondul crizei din Ucraina.

Related News

5 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  Pisti
  Aug 03, 2014 - 07:44 AM

  E absolut incantator sa vezi cum functioneaza afacerile in lumea “libera”.

  Reply
 2. avatar
  Cartman
  Aug 04, 2014 - 12:22 PM

  E libera Pisti, poti sa faci oricand un nou FMI sau BERD. Institutiile BRIC, sa faca ceea ce FMI si BERD nu sustin. NU e problema…

  Reply
  • avatar
   Pisti
   Aug 09, 2014 - 02:39 AM

   Asa e!
   Problemele in Ucraina, in coasta Rusiei, au inceput tocmai cand BRIC anunta propria banca de dezvoltare si renuntarea cat mai rapid la hartia igienica verde, pretentios numit dollar.

   Toata istoria e plina de coincidente…. :):):)

   Reply
 3. avatar
  KILLUMINATTI
  Aug 21, 2014 - 10:40 PM

  “Banca Mondiala aprobase pe 29 mai cam 250 de milioane de euro pentru a sustine extinderea in Rusia a grupului francez Auchan” Ca ce chestie BM se implica in extinderea lanturilor de hypermarketuri si viciaza concurentialitatea pietelor?

  Reply
 4. avatar
  kukillu
  Jul 14, 2015 - 01:29 PM

  Ca ce, ca ca sa te miri tu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1