fbpx
europolitics
Stiri

Europa si problema migratiei: un acord de forma

Problema migratiei nu si-a gasit rezolvarea la ultimul summit de la Bruxelles

In ciuda acordului incheiat vineri, 29 iunie, la Bruxelles, europenii sunt inca departe de a-și rezolva neintelegerile legate de problema migratiei.

La prima vedere, la Bruxelles a avut loc un fel de miracol diplomatic, în cadrul unui Consiliu European cu un conținut dramaturgic ridicat cu privire la problema migranților. Cei 28 de lideri, adunați în capitala europeană, au reușit să cada de acord asupra unui text comun, după nouă ore de negocieri intense care au continuat până dimineața devreme. O adevarata realizare, tinand cont de cat de complexe au fost divergențele in abordarea subiectului cu problema migratiei.

Acest “acord” este, de altfel, un obiect diplomatic neidentificat. În ciuda unor diferențe politice profunde, fiecare “tabara” a incercat sa-si revendice victoria.Un exemplu? „O abordare europeană confirmata, o agenda completa, propunerile franceze adoptate”, s-a felicitat Emmanuel Macron, impreuna cu șeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez. „Italia nu mai este singura”, s-a bucurat de asemenea liderul italian Giuseppe Conte, lasand aparenta ca a rezolvat problema migratiei.

In acelasi timp, ministrul de interne, Matteo Salvini, și-a exprimat „mandria” si „satisfactia”. „In sfarsit, Europa a fost fortata sa accepte o discutie la o initiativa italiana. Italia iese din izolare si isi reconfirma pozitia “, s-a inflacarat liderul de extrema dreapta, atunci cand prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a laudat un “compromis foarte bun”. Nicio masura concreta adoptataSi daca miracolul diplomatic era de fapt un miraj? Mai multe principii majore reies din acest text, fara ca o măsură concreta sa fie, in acest stadiu, aprobata si operationala. In primul rand, pentru migrantii salvati in apele europene, au fost propuse “centre controlate”.

Statele membre ar trebui sa le puna in aplicare „in mod voluntar”. Problema: in acest stadiu, niciun lider nu a afirmat public ca este dispus sa gazduiasca o astfel de structura in tara sa.Acest „acord” invita atat Consiliul, cat si Comisia, sa „examineze fara intarziere conceptul de platforme regionale de debarcare, in stransa cooperare cu tarile terte”, adica centrele de sortare a migranților.

Păstrarea aparentelor în problema migratiei

Cu toate acestea, textul semnat de cei 28 ii permite fiecarui lider sa se intoarca in tara sa, cu aparenta unui „succes” in susținerea opiniei sale publice. Pentru Roma, de exemplu, acela de a fi obținut solidaritate europeana. Pe de alta parte, tarile din Grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia) au insistat asupra abandonului solidaritatii impuse de cote.

Emmanuel Macron a fost incantat ca a ajutat la construirea unei solutii de compromis. „Europa continua sa avanseze”, a spus el. „Exista un acord. Aceasta, in sine, este o veste foarte buna”, a relatat un diplomat de rang înalt. Ca și cum conținutul era mai puțin important decât capacitatea de a-l fi semnat împreună. Și, fiecare acasă la el, păstrează aparențele.

Related posts

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Leave a Comment