fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Este Sergio Mattarella omul care va salva Italia? Patru soluții posibile pentru criza italiană, nimeni nu-l mai vrea pe Salvini

Sergio Mattarella

Militant pentru bună-înțelegere, pro-european și simbol al stabilității, Sergio Mattarella, președintele Italiei ține astăzi în palme viitorul politic al țării.

Simbol și garant al echilibrului instituțional, președintele republicii este considerat de cetățenii italieni soluția actualului conflict. 

Sicilian rezervat, auster și ușor timid, născut în Palermo pe 23 iulie 1941, Sergio Mattarella este încarnarea unui italian de tipul căruia, într-un fel, nu mai există. În actuala cacofonie, răspândită în mare parte de mass media, care a devenit receptacul celor mai bune intenții și celor mai grave anateme, președintele a ales să tăcă, să aștepte și să aibă răbdare. În timpul unei scurte vacanțe în Sardinia, el a lăsat forțele politice naționale să se exprime și să se contrazică reciproc, a văzut cum s-au creat și s-au desfăcut alianțe șubrede. 

Știe că astăzi, destinul politic al țării, la fel ca primăvara trecută, după alegerile parlamentare din martie 2018, este în mare parte în mâinile sale. Sergio Mattarella este, într-adevăr, chemat să rezolve dilema care traversează peninsula: organizarea rapidă a unui sondaj național sau înființarea unui executiv pe termen scurt sau de durată? 

Cu toate acestea, acest politician, fost judecător al Curții Constituționale, profund catolic și european visceral, și-a demonstrat deja în trecut predispoziția de a asculta, analiza și sintetiza precum și dorința sa de a nu impune niciodată o direcție care să nu fie primită favorabil de majoritate.

O Italie moderată și apropiată de Bruxelles

După ce a crescut în lumea democrației creștine, Sergio Mattarella este un om al consensului și al stabilității, care cunoaște foarte bine mecanismele politicii. În 1983, a trecut pentru prima dată de ușile Parlamentului și a stat acolo de șapte ori. El a fost, în același timp, ministrul Relațiilor cu Parlamentul, ministrul Educației și ministrul Apărării pentru a-și întrerupe, apoi, cariera politică și a-și relua funcția de avocat.

Ales președinte al statului în 2015, de la ascensiunea sa la Palatul Quirinal a fost întotdeauna reprezentantul unei Italii moderate, aproape de Bruxelles, fidel idealului său european și imperativului unui buget echilibrat pe care îl urmăresc instituțiile comunitare.

Cu aspectul său simpatic, necompromițător și vag ironic, precum și cu declarații întotdeauna pline de bun simț, el a reușit să tempereze, în ultimele 14 luni, toate impulsurile populiste și proclamările aprinse împotriva partenerilor europeni lansate de coaliția guvernului. În ultimul an, șeful guvernului, Giuseppe Conte, de asemenea avocat, a mers adesea la Palatul Quirinal pentru a se confrunta cu președintele și cu regulile sacre ale Constituției pe care cel din urmă este mândru să le întruchipeze.

Responsabilitatea unei majorități alternative în parlament pentru un alt guvern este acum pe umerii lui Sergio Mattarella, cât și solicitarea alegerilor anticipate. Există patru posibile scenarii care ar urma după haosul actual, scrie POLITICO

Toți împotriva lui Salvini

Unii membri ai Partidului Democrat de centru-stânga (PD) și foștii parteneri de coaliție ai lui Salvini din Mișcarea 5 Stele au făcut eforturi pentru un scenariu supranumit „planul Ursula”. Această schemă ar presupune un parteneriat între grupurile care au votat pentru Ursula von der Leyen la președinția Comisiei Europene – ceea ce înseamnă, probabil, toate partidele, cu excepția Ligii și a celuilalt partid de extremă dreaptă, Frații Italiei. O asemenea majoritate ar putea susține un guvern de tehnocrați.

Pro: Planul pentru un guvern pro-UE ar fi binevenit la Bruxelles și are sprijinul fostului președinte al Comisiei, Romano Prodi, considerat unul dintre fondatorii PD în Italia. Pentru cei care speră să îl înlăture de la guvernare pe Salvini în viitorul apropiat, acest plan ar putea fi posibil, în schimb, convocarea alegerilor anticipate, „ar fi un cadou pentru Salvini”, având în vedere sondajele favorabile ale partidului său, potrivit expertului în sondaje de opinie, Lorenzo Pregliasco.

Contra: Schema ar trebui să implice partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi pentru ca aceasta să funcționeze. Dar membrii 5 Stele au refuzat în mod repetat să colaboreze cu fostul premier, ale cărui confruntări multiple cu dovezile de corupție și condamnările pentru fraudă fiscală contravin crezului anticorupție al partidului. Forza Italia împarte puterea cu Liga în mai multe guverne regionale. Unii analiști au avertizat chiar că transformarea Ligii lui Salvini în cel mai mare partid din opoziție ar putea să-l facă în cele din urmă mai puternic, întrucât este capabil să joace rolul victimei elitelor politice. 

PD și 5 Stele îl părăsesc pe Berlusconi

Această variantă ar rezolva problema lui Berlusconi din Planul Ursula, din moment ce nu ar implica decât PD și 5 Stele și unele partide mai mici. Cu toate acestea, ar putea pune Forza Italia într-o poziție dificilă atunci când votează în parlament. În acest scenariu, partidul ar fi în opoziție cu Liga și cu restul eurosepticilor, dar, în calitate de membru al Partidului Popular European, FI poate fi reticent în a vota împotriva unui guvern pro-UE. Unii observatori din Roma spun că FI ar putea opta pentru a fi un adversar „constructiv”, ceea ce înseamnă că ar vota câteva proiecte de lege propuse de guvern.

Pro: Această opțiune, ca și planul Ursula, ar fi probabil bine primită la Bruxelles, care s-a confruntat cu respingerea lui Salvini asupra unor chestiuni precum regulile privind deficitul bugetar al UE. De asemenea, oficialii italieni nu ar mai fi îngrijorați de excluderea Romei din axa Berlin-Paris din cauza pozițiilor euroseptice ale guvernului lor. Europarlamentarul Roberto Gualtieri, de la PD, a declarat pentru POLITICO că acest aranjament îl va împiedica pe Salvini să-și îndeplinească planurile de reformă fiscală, despre care criticii cred că ar avea un efect negativ major asupra finanțelor publice ale țării.

Contra: Eliminarea efectivă de la guvernare a celui mai popular partid din țară ar fi greu de explicat alegătorilor. Salvini a cerut deja susținătorilor să iasă în stradă pentru a milita împotriva a ceea ce el a numit „o lovitură de stat împotriva democrației”. Și acest tip de guvernare ar fi și mai vulnerabil diviziunilor interne continue din PD, din moment ce, fără Forza Italia, dacă PD se va prăbuși, după cum prezic multe voci, guvernul va cădea cu siguranță.

Convoacă Sergio Mattarella alegeri anticipate?

De asemenea, Mattarella ar putea decide convocarea alegerilor anticipate, care este opțiunea preferată de Salvini: Liga a înregistrat o creștere a susținerii din momentul votului de anul trecut. Sondajele arătă în prezent aproximativ 36%, rezultat cu care depășește toate celelalte partide. PD este pe locul doi cu 23 la sută, în timp ce 5 Stele înregistrează 19 la sută.

Pro: Rezultatele alegerilor vor oferi, probabil, un guvern mai stabil în comparație cu rezultatele extrem de fragmentate de anul trecut care au dus în cele din urmă la alianța dintre 5 Stele și Liga. Conform proiecțiilor YouTrend, dacă partidele de dreapta ar forma o coaliție (inclusiv Liga, Forza Italia și Frații Italiei), acestea ar putea conta pe un procentaj mai mare de 50 la sută din locurile parlamentare.

Contra: Cu Salvini ca prim-ministru, Italia ar fi prima țară vest-europeană cu un guvern postbelic de extremă dreaptă. Potrivit analiștilor, acest lucru ar determina ca țara să se îndrepte spre Rusia. Noul guvern ar fi, de asemenea, mai eurosceptic, alimentând temerile de la Bruxelles față de un scenariu în care Salvini complotează în privat pentru a părăsi euro, deși a negat public acest lucru în ultimele săptămâni.

5 Stele și Liga apelează la armistițiu

Acest scenariu poate părea cel mai puțin probabil, având în vedere schimbul aprins de replici între Salvini și liderul 5 Stele Luigi Di Maio în ultimele săptămâni. Membrii 5 Stele au emis duminică o declarație spunând că „Salvini nu mai este un interlocutor credibil”. Însă politica italiană implică de obicei mult teatru înainte ca parlamentarii să ajungă la un compromis final, iar un înalt funcționar al Mișcării 5 Stele a spus că în topul ierarhiei partidului „mulți încă îl preferă pe Salvini”.

Pro: Guvernul demisionar  a fost popular în rândul italienilor, iar pacea cu Liga ar fi cel mai bun rezultat pentru Di Maio, care, în orice alt scenariu, ar pierde probabil rolul său actual în guvern în calitate de co-viceprim-ministru. La un moment dat, mass-media italiană a raportat chiar că Salvini i-a propus lui Di Maio să devină prim-ministru într-o nouă coaliție a partidelor lor, excluzându-l pe Conte, care nu face parte din nicio grupare. Dar Di Maio a respins rapoartele, numindu-le „fake news”.

Contra: Un nou guvern sub coaliția Liga- 5 Stele s-ar confrunta cu aceleași obstacole ca și cel care tocmai s-a prăbușit, ceea ce înseamnă o posibilă repetare a dramei actuale la următorul conflict. Și dacă Salvini va rămâne la putere împreună cu 5 Stele, și-ar putea pune în aplicare planurile pentru reduceri de impozite mari și o creștere a deficitului, care poate pune în pericol zona euro, având în vedere că Italia are a doua cea mai mare datorie publică în zona monedei unice.

Related posts

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

A venit timpul ca Europa să acționeze strategic în Orientul Mijlociu

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Care au fost județele care au votat pentru Viorica Dăncilă și câte județe a pierdut PSD față de prezidențialele din 2014

Europolitics.ro

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

Leave a Comment

trusted online casino malaysia