fbpx
europolitics
Stiri

Eliminarea tarifelor de roaming din 2014, foarte posibila datorita alegerilor europarlamentare

In Europa, intrucat industria de telefonie mobila este atat de fragmentata, tarifele de roaming sunt o realitate costisitoare de viata.

 

roaming

Incepand cu 1 iulie, in Uniunea Europena, tarifele de roaming s-au diminuat iar efectuarea unui apel costa 24 de eurocenti pe minut, primirea unui apel valoreaza 7 eurocenti, un sms costa 8 eurocenti iar un transfer de date de 1 mega valoreaza 45 de eurocenti.

Practic, daca uploadezi o poza de trei mega pe Facebook si esti in vacanta in Marea Britanie, de exemplu, si folosesti roaming, ar putea sa te coste in jur de 1,35 euro.

Teoretic, aceste tarife ar trebui sa se diminueze din nou incepand cu iulie 2014, insa sansele ca acest lucru sa se intample sunt destul de mici.

“Din princpiu ar trebui sa fie eliminate toate tarifele de roaming”, spune Neelie Kroes, vice-presedinte al Comisiei Europene si comisar al Agendei Digitale. Tarifele de roaming fac accesarea internetului foarte scumpa in Uniunea Europeana, in afara granitelor tarii de origine. Consumatorii sunt impiedicati sa consume planurile de date, unul dintre domeniile-cheie de crestere pentru industria telecomunicatiilor.

Europa se plaseaza cu mult in urma SUA si a Asiei in ceea ce priveste dezvoltarea retelelor de a patra generatie iar operatorii de telefonie mobila au mai putini bani pentru a investi in aceasta infrastructura intrucat razboiul preturilor ii descurajeaza si ii impiedica sa ridice tarifele abonamentelor. Bariera reala, sustin acestia, nu este roamingul, ci sunt sutele de furnizori de astfel de servicii care opereaza in Uniunea Europeana si care provoaca scaderea tarifelor.

Scopul lui Kroes este de a crea un mediu in care operatorii sa isi poata construi retelele si sa isi vanda serviciile pe teritoriul Uniunii Europene fara sa li se puna piedici prin reglementari contradictorii iar clientii sa isi poata folosi telefoanele oriunde in Uniune fara sa se trezeasca cu facturi de plata uriase sau sa constate ca nu pot folosi servicii precum Skype.

Propunerile lui Kroes pentru o piata de telecomunicatii unita vor fi prezentate in septembrie, iar Parlamentul European le va analiza si va decide ce masuri va implementa in conditiile in care aceste decizii trebuie sa genereze si locuri de munca si sa revizuiasca si cadrul de reglementare pentru companiile de tehnologie.

Companiile de telecomunicatie nu privesc cu ochi buni desfiintarea tarifelor de roaming intrucat consumatorii vor fi incurajati sa se aboneze la cel mai ieftin plan tarifar dintr-o tara si sa se intoarca acasa si sa il foloseasca fara nicio taxa in plus. Aceasta practica ar putea conduce din nou, catre coborarea preturilor.

Tinand cont ca alegerile europarlamentare se vor tine in mai, 2014, toti membrii legislativului sunt constienti ca anularea tarifelor de roaming ar fi o arma electorala fantastica. De exemplu, intr-un sondaj efectuat in Austria, cel mai important tel pentru austrieci, pe langa respectarea drepturilor si libertatile cetatenesti, este si abolirea acestor taxe de roaming.

Related posts

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Klaus Iohannis proiect de ţară: cum poate fi România un hub energetic regional

Vlad Epurescu

De ce mișcările de politică externă ale lui Emmanuel Macron nu sunt suficiente pentru a-i garanta un al doilea mandat la cârma Franței

Adelina Miron

Leave a Comment