fbpx
europolitics
Stiri

Economia Ucrainei a ajuns bucatele. Putin pariaza pe lipsa de resurse a Vestului ca sa controleze tara

In timp ce trupele ucrainene se lupta cu separatistii in estul regiunii Donetsk, Banca Centrala a Ucrainei are de lucru cu inflatia crescanda de la o zi la alta. Economia Ucrainei, subrezita de revolutia pro-europeana, de anexarea Crimeei si de razboiul cu militantii pro-rusi, are nevoie acum de pace.

Banca Nationala a Ucrainei a ridicat dobanda de interventie cu 3 puncte procentuale, aceasta ajungand la 12,5%. Grivna, moneda nationala, a scazut cu 30% in raport cu dolarul iar inflatia va ajunge la finalul anului la 19%! Cresterea dobanzii de interventie sugereaza situatia dramatica in care se afla economia Ucrainei. Chiar daca tara a primit un ajutor de 3,2 miliarde de dolari din cei 17 miliarde de dolari promisi de FMI, balanta de plati a Ucrainei ramane in continuare fragile.

Capitalul iese foarte rapid din tara iar rezervele de moneda straina sunt la un nivel precar. Este foarte probabil ca investitiile straine sa se diminueze din ce in ce mai mult pe fondul volatilitatii evenimentelor care macina Ucraina. Reversul medaliei, atunci cand Banca Centrala mareste dobanda de interventie, este ca va pune piedica cresterii economice intr-un mediu care oricum este ingropat de recesiune. Economia Ucrainei se va contracta in acest an cu 6,5%, desi asteptarile FMI-ului erau undeva in jurul valorii de 5%.

Inflatia este oricum la 12% si Ucraina trebuie sa indeplineasca si ordinele FMI pentru a implementa o politica monetara de constrangere. In trecut, Banca Centrala s-a folosit de rezervele valutare pentru a sustine moneda nationala, ceea ce a mentinut in picioare cresterea consumatorilor iar industria a ramas la un nivel acceptabil de eficienta. Guvernul, acum, s-a vazut pus in situatia de a creste inclusive utilitatile pentru gospodarii cu 50%. A fost o conditie impusa de FMI.

Chiar daca FMI a fost de-acord ca, in aprilie, sa imprumute Ucraina cu 17 miliarde de dolari pe o perioada de doi ani, conditiile economice s-au inrautatit foarte rapid. Mai mult, Rusia a taiat si furnizarea cu gaze naturale. Guvernul cheltuieste, acum, mult mai multi bani pe securitatea militara in batalia pe care militarii ucraineni o duc impotriva separatistilor.

In baza acordului, Ucraina ar fi trebuit sa reduca 24.000 de locuri de munca din sistemul guvernamental, sa mareasca taxele, sa vanda capital de stat si sa isi retraga, gradual, subsidiarele din piata gazului natural. Pensiile si salariile vor fi fixate la nivelul inflatiei de anul trecut iar Ucraina va trebui sa gaseasca resurse ca sa reduca cheltuielile cu 1% din PIB.

Eforturile care vor trebui sa fie angrenate in refacerea Ucrainei vor fi uriase. Istoria arata ca expansiunea rusa se opreste atunci cand preia controlul total al statelor consolidate. Dar Ucraina mai are nevoie si de o reforma politica si de a reface armata si politia. Petro Porosenko ar trebui sa aiba, la randul sau, un partid puternic care sa il sustina si sa lupte impotriva oligarhilor, a coruptiei si a crimei organizate.

Chiar daca Ucraina va iesi invingatoare din acest conflict military, Putin pariaza pe faptul ca Vestul nu va avea destula rabdare si resurse pentru a reconstrui Ucraina.

 

Related posts

Tinde să devină irelevantă relația transatlantică? SUA și Uniunea Europeană, la un punct de cotitură

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

De ce Serbia este, acum, o parte a soluției, nu problema din Balcani

Adelina Miron

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Leave a Comment