fbpx
europolitics
Stiri

Economia Rusiei intra in furtuna perfecta. Datele macroeconomice arata dezastrul din spatele lui Putin

La sfarsitul anului 2015, o serie de oficiali rusi de rang inalt din guvernul de la Kremlin au dat asigurari ca economia tarii a depasit furtuna recesiunii economice. Pentru a confirma cele spuse, acestia s-au referit la dinamica lunara pozitiva a PIB-ului, la rata somajului si la cresterea castigurilor corporative. Pe de alta parte, datele cheie macroeconomice nu incurajeaza astfel de proiectii optimiste.

Pe scurt
– Rusia poate spera anul acesta la o cresterea cotatiei petrolului de pana la 40 de dolari pe baril
– dinamica reducerii investitiilor in capitalul fix si a productiei industriale nu indica nicio imbunatatire a economiei
– consumul intern continua sa scada
– Banca Nationala a Rusiei nu va putea sa purceada spre reducerea ratei dobanzii in viitorul apropiat deoarece inflatia este la un nivel ridicat

Orice discutie despre economia Rusiei trebuie sa inceapa de la oscilatiile de pret care au loc pe piata petrolului. Ultimele negocieri dintre Rusia si OPEC privind inghetarea productiei petroliere sunt aproape de a fi incununate cu succes. Iranul, insa, va avea parte de tratament preferential in baza acordului de non-proliferare nucleara si isi va creste productia petroliera, dar in anumite limite.

Pe de alta parte, tinand cont de nivelurile record de stocuri comerciale de petrol din SUA, precum si declaratiile producatorilor de petrol de sist care au spus ca vor reporni productia de petrol atunci cand pretul unui baril va depasi 40$, este posibil sa anticipam ca, in 2016, pretul mediu al unui baril de petrol Brent nu va depasi 40$. Acest nivel implica o sarcina fiscala de export mai mica asupra sectorului petrolier din Rusia dar, in mod inevitabil, va conduce spre reducerea veniturilor la bugetul de stat.

Scaderea pretului petrolului nu este singura problema a economiei rusesti. In primul rand, in perioada iulie – noiembrie 2015, s-a inregistrat o scadere a investitiilor in capitalul fix. Dar, in decembrie 2015 si in luna ianuarie a acestui an s-a inregistrat si o scadere accelerata si brusca a investitiilor de capital. In al doilea rand, scaderea pronuntata a investitiilor in capitalul fix este afectata de declinul din productia industriala.

grafic_petrol1

Statisticile oficiale arata ca rata somajului din Rusia a inghetat la 5.8% incepand cu noiembrie 2015. Este greu de crezut ca acest indicator va ramane neschimbat pentru o perioada lunga de timp. Conform ultimelor date facute publice de Ministerul Muncii din Rusia, numarul somerilor inregistrati oficial a crescut cu 1.6% intre 17 – 24 februarie 2016. Numarul angajatilor incadrati part-time sau care sunt in concediu fara plata a crescut cu 0.5%. In acelasi timp, venitul real al populatiei a inceput sa scada iar acest indicator a scazut in prima luna a acestui an cu 6.1%.

Scaderea veniturilor conduce si catre scaderea cifrei de afaceri a vanzarilor cu amanuntul. In ianuarie 2016, deprecierea valorii marfurilor vandute populatiei a crescut cu 15.3%, comparativ cu 3.6%, declinul inregistrat in ianuarie 2015. Luand in considerare cresterea somajului in viitorul apropiat, exista potentialul unei reduceri si mai mari a cifrei de afaceri a vanzarilor cu amanuntul.

Inflatia creste cu o rata de 0.2% pe saptamana. Tinand cont de devaluarea rublei in prima luna a lui 2016 este improbabil sa fie redusa dobanda cheie in viitorul apropiat. In 2016, mediul de afaceri va trebui sa opereze intr-un mediu guvernat de o politica monetara foarte stricta.

Conform ultimelor estimari oferite de Serviciul Statistic al Statului Federal, economia Rusiei s-a contractat cu 3.7% in anul 2015. In plus, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 0.1% in luna ianuarie, ceea ce inseamna ca PIB-ul continua sa scada si, tinand cont de prabusirea rapida a investitiilor in capitalul fix, de reducerea consumului intern si de lipsa unor perspective bune pentru cresterea pretului petrolului, este absolut imposibil de presupus ca economia Rusiei va creste catusi de putin in anul acesta.

Related posts

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

Economia Germaniei trezește și mai multe semne de întrebare. Ce perspective economice are Angela Merkel pentru anul 2020

Adelina Miron

Cum a reușit partidul lui Jarosław Kaczyńsk să transforme internetul într-o armă puternică de campanie electorală

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Franța este noul motor al creșterii economice europene

Adelina Miron

Leave a Comment