fbpx
europolitics
Stiri

Dupa Rusia, si Kazahstan se pregateste de criza economica. Cum este afectata Uniunea Vamala

Prăbușirea prețului petrolului, care a mâncat deja o mare parte din veniturile corporațiilor rusești și americane, si-a facut simtite efectele si in Kazakhstan care, la inceputul lunii februarie, a suferit cateva socuri economice. Dar ce pot face autoritatile de la Astana pentru a evita criza economica, in situatia in care tara este dependenta de exportul de petrol?

Kazahstan se pregătește pentru criza | Cresterea economiei kazahe a încetinit în 2015 cu 3%. In 2013, ritmul de expansiune al PIB-ului era de 6%. A scazut la 4,3% in 2014 iar, in 2015, economistii estimeaza o crestere economica de 1,3%. Dar scăderea prețului petrolului nu este singurul motiv al acestei deprecieri. Tara a inceput sa se confrunte de la inceputul acestui an cu creșterea importurilor ieftine din Rusia și cu declinul consumului intern.

În plus, Standard & Poor a confirmat ratingurile pentru credit suveran pe termen scurt al Kazahstanului cu privire la obligațiile în valută și naționale la nivelul de A-2. Conform previziunilor din partea agenției, creșterea PIB-ului pe cap de locuitor va evolua in medie cu 1,6% anual în perioada 2015-2018.

S&P crede ca problemele economice din Kazahstan sunt direct legate de dependența țării pe sectorul petrolier, ponderea acestuia reprezentand 20-30% din PIB, peste 50% din veniturile bugetare și in jur de 60% din totalul exporturilor..

“Desigur, dependența Kazahstanului de exporturile de petrol este considerabilă. În structura bugetului autoritatilor de la Astana, exportul de petrol reprezintă circa 70 la suta – aproximativ 55 de miliarde de dolari anul trecut, -, explica Ivan Ippolitov, purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Studii al Problemelor tarilor di Asia Centrala.

Comertul, transporturile si serviciile din piata imobiliara au fost principalii piloni ai cresterii economice din 2014. Notabil, somajul a scazut de la 5,2% in 2012 la 5% in 2014. Este fara tagaduiala ca, dupa februarie 2015, Kazakhstan a inasprit politica monetara. Cererea de credite a scazut, costurile de imprumut au crescut iar cererea interna a fost afectata. Bugetul national a fost redus cu 3,3 miliarde de dolari si Kazakhstan a amanat cresterea salariilor din sistemul public.

 

Preturile mici la petrol anunta vremuri grele pentru Kazahstan și pentru alte tari exportatoare de petrol. Asta, în special în situatia în care preturile scazute de anul trecut se mentin pentru o perioada indelungata de timp. Cursul monedei naționale din Kazahstan, tenge, reacționează imediat la evenimentele negative din economie. Practic, in ultimul an tenge a pierdut aproape 20 la suta din valoarea sa, cee ace s-a rasfrant negative asupra nivelului de trai al populatiei.

Cu toate acestea, se pare că deprecierea monedei naționale de anul trecut a fost doar un început. Președintele kazah Nursultan Nazarbayev a avertizat în mod repetat cetățenii locali că ar trebui să se pregătească pentru vremuri dificile. Acest lucru poate apărea din cauza situației globale în schimbare, inclusiv din cauza conflictului in desfășurare între Rusia și Occident.

Trebuie mentionat ca toate exporturile de petrol din Kazahstan traverseaza teritoriul Rusiei catre porturi rusesti. În plus, Kazahstan depinde în mare măsură de importurile din Rusia. De aceea, problemele economice ale Rusiei afecteaza Kazahstanul.

La inceputul lunii februarie, mai multi oameni de afaceri kazahi, fortati de scaderea cursului rublei au adresat autoritatilor de la Astana o cerere de interzicere a importurilor din Rusia a anumitor marfuri. Declinul rublei a determinat o apreciere a competitivitati marfurilor rusesti pe piata din Kazahstan.

 

World-Bank-report

 

Cu toate acestea, autoritățile de la Astana au declarat că nu vor fi luate astfel de decizii. Ar fi foarte ciudat pentru Kazakhstan sa interzica importurile din Rusia, în condițiile existentei unui spațiu economic comun și a aderarii la Uniunea Vamală.

 

Cum poate afecta declinul economic a Kazahstanului stabilitatea Uniunii Vamale?

 

Ivan Ippolitov:

Dificultățile economice din Rusia și Kazahstan ar putea afecta dezvoltarea si integrarea in spatial eurasiatic. Economiile din Rusia și Kazahstan depind de comerț exterior și de exporturile de resurse naturale. Cu toate acestea, viitorul Uniunii Vamale nu ar trebui sa fie pus la indoiala de acest aspect. In primul rand, ar trebui să se înțeleagă faptul că perioadele economice pot varia. In al doilea rand ar trebui cautate opțiuni pentru a depăși aceste probleme.

 

Criza nu ar trebui să afecteze integrarea eurasiatică | În același timp, președintele departamentului de economie al Insitutului din țările CSI, Aza Migranyan, a declarat că in Uniunea vamală nu se vor resimti dificultăți economice considerabile în viitorul apropiat. Potrivit expertului, indicatorii economici au scăzut recent, dar volumele de producție fizice rămân aceleași, iar acești factori nu se vor schimba în majoritatea țărilor.

Aza Migranyan:

Există anumite dificultăți legate de creșterea ratei inflației și declinul capacitatii de al populației Astfel de factori reduc volumul schimburilor comerciale reciproce. Acestea sunt primele efecte pe care le vedem: scaderea consumului și dinamica de dezvoltare a producției interne. În ceea ce privește întrebările de dezvoltare a competitivitatii, dificultățile economice afectează planurile pe care guvernul le-a pregătit pentru modernizarea economiei. 

 

Expertul a menționat, de asemenea că, dacă guvernul de la Astana ar putea limita într-adevăr, importurile de bunuri din Federația Rusă,, acesta ar avea un efect benefic pentru economia kazaha. “Insa aceasta va afecta procesul de integrare in Uniunea Vamala, practice nu este de dorit”, a continuat Aza Migranyan.

 

kazakhstan

Related posts

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

UE lansează 13 proiecte de cooperare noi în domeniul apărării PESCO

Adelina Miron

De ce zona euro riscă să se confrunte cu o creștere economică redusă prelungită

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Leave a Comment