fbpx
europolitics
Stiri

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Un politician spaniol de stânga a anunțat crearea unui nou partid care va avea loc la alegerile parlamentare din 10 noiembrie – o mișcare care ar putea crește incertitudine la cel de-al patrulea scrutin național al țării în patru ani, transmite Euronews.

Țara se luptă să formeze un guvern de când mai multe partide noi, inclusiv Podemos, Ciudadanos și extrema-dreapta Vox, au apărut pe scena politică în urmă cu cinci ani.

Spania se află într-o incertitudine politică de când PSOE a obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare din aprilie. Nu numai că PSOE nu a obținut suficiente locuri pentru a guverna pe cont propriu, dar nici nu a reușit să încheie un acord politic cu extrema stânga Unidas Podemos.

Co-fondatorul Podemos, Inigo Errejon, care a părăsit partidul în ianuarie după dezacordurile cu liderul Pablo Iglesias, a anunțat că va lansa un nou partid numit Mas Pais, pentru a ajuta la formarea unui guvern și pentru a încuraja alegătorii de stânga să se prezinte la secțiile de votare

“Am înțeles furia generalizată a poporului spaniol față de ​​liderii actuali și față de impasul politic”, a spus el.

Există însă temeri că noul partid politic al lui Inigo Errejon ar putea fragmenta și mai mult votul de stânga și ar putea ajuta dreapta să câștige majoritatea sau ar putea împiedica orice bloc politic să facă acest lucru. Acum vor fi trei partide principale de stânga și de dreapta, după ce extrema-dreaptă Vox a făcut un progres remarcabil în alegerile din aprilie.

“Acest lucru face și mai dificil să se prevadă cum va arăta noul Parlament și ce tip de majorități fezabile vor apărea”, a declarat pentru Reuters Jose Fernandez-Albertos, politolog la CSICm.

Errejon este considerat mai moderat decât Iglesias și a fost al doilea la conducere în Podemos. În 2016, a susținut un acord cu socialiștii, pe care Iglesias l-a respins. Inigo  Errejon a spus anterior că va accepta un acord guvernamental cu Sanchez.

În primul discurs de candidat, politicianul în vârstă de 35 de ani a declarat că speră să ajungă la un acord între partidele de stânga pentru a forma un guvern. El a spus că obiectivul său este „să facă blocul progresiv din Spania mai mare, mai solid, mai pragmatic și mai responsabil”.

Fernandez-Albertos consideră că noul partid ar putea convinge alegătorii de stânga care s-au săturat de incapacitatea lui Sanchez și Iglesias de a încheia un acord să voteze.

“Electoratul de stânga va fi motivat. Unii îl vor apăra pe Iglesias, alții îl vor pedepsi”, a spus Fernandez-Albertos.

Related posts

De ce zona euro riscă să se confrunte cu o creștere economică redusă prelungită

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

Ursula von der Leyen apără sintagma „stilul de viață european” și explică ce înseamnă

Europolitics.ro

Presa internațională: „Iohannis, președinte anti-sistem”, „va avea şansa să instaleze procurori şefi pentru a combate corupția endemică”

Europolitics.ro

Leave a Comment