europolitics
Stiri

Dupa alegerile generale, ceva este putred in Danemarca: partidele eurosceptice acapareaza scena politica

Danemarca s-a trezit sambata intr-un spectru politic radical. Partidul Popular Danez, o formatiune politica ce sustine politicile anti-imigranti, a terminat pe locul 2 in alegerile generale ale tarii si a cerut controale mai stricte la granite pentru a impiedica libertatea de miscare a imigrantilor desi Danemarca este tara membra a Schengen.

PPD a obtinut peste 21% din voturi si 37 de locuri in Parlamentul tarii, dintr-un total de 179. A fost o noapte a contradictiilor politice. Partidul Social Democrat, formatiune de centru-stanga, nu si-a indeplinit tintele electorale si Helle Thorning-Schmidt, premierul tarii si liderul acestei formatiuni politice si-a anuntat demisia din fruntea partidului imediat dupa afisarea rezultatelor. Partidul Liberal condus de ex-premierul Lars Løkke Rasmussen a fost marele perdant al serii, obtinand sub 20% din voturi. Are sansa de a ramane la guvernare iar Rasmussen sa fie premierul Danemarcei.

In ciuda faptului ca a devenit cel mai puternic om de pe scena politicii daneze, Kristian Thulesen Dahl, liderul PPD, a lasat de inteles ca va ramane in afara guvernarii, preferand sa isi exercite influenta sustinand un guvern format dintr-o coalitie minoritara de centru-dreapta. Dahl a ales sa mentina independenta partidului sau chiar si cu pretul pierderii unor posturi ministeriale. Liderul PPD se teme ca imaginea partidului ar putea fi erodata daca ar ajunge la putere la fel cum s-a intamplat in Norvegia cu Partidul Progresului. Acolo, PP-ul s-a alaturat la guvernare cu Conservatorii si a pierdut din popularitate. In Finlanda, populistii de dreapta de la Partidul Finlandezilor au format un guvern de coalitie in luna aprilie si au patit acelasi lucru ca Progresistii din Norvegia.

Dahl a sustinut ca PPD are patru prioritati pe lista: reducerea numarului celor care cer azil politic, reintroducerea controalelor la vama, reformarea UE avand Marea Britanie ca aliat pentru a-i preveni pe imigranti sa ceara ajutoare sociale si cresterea ajutoarelor sociale.

In 2011, Danemarca a reusit sa isi puna in cap Comisia Europeana dupa ce coalitia de centru-dreapta ce se afla atunci la guvernare, presata de PPD, a reintrodus controalele vamale la granita cu Suedia si Germania, incalcand Tratatul Schengen incheiat in 1995. O dovada solida ca PPD influenteaza politica daneza este aceea ca liderii liberali i-au descris pe refugiati ca pe o amenintare la coeziunea societatii daneze.

Indiferent insa de ceea ce se va intampla, guvernul danez va fi puternic eurosceptic. Toate partidele de dreapta sunt unite prin critica pe care o aduc Uniunii Europene, desi nimeni nu vrea ca Danemarca sa paraseasca uniunea. Media daneza a vorbit despre capitularea liberalilor in fata PPD-ului pe tema Europei dupa ce toate cele patru partide ale blocului de dreapta au anuntat saptamana trecuta ca il vor sustine pe David Cameron in demersul sau de a renegocia termenii in care Marea Britanie este membru al Uniunii Europene.

Related posts

O controversă mare din negocierile pentru Brexit: ce se va întâmpla cu rabatul acordat Marii Britanii

Vlad Epurescu

Mesajul Angelei Merkel din plenul Parlamentului European pentru România, Ungaria și Polonia

Vlad Epurescu

Secretele din spatele Vox, partidul islamofob de extremă dreapta care a intrat în Parlamentul Spaniei

Vlad Epurescu

Zece concluzii din raportul tehnic al MCV care arată cât de nocive au fost modificările aduse de guvernarea PSD-ALDE-UDMR la Legile Justiției

Vlad Epurescu

Manfred Weber, Udo Bullman și Ska Keller, mesaj la unison: „Nu acceptăm ce s-a întâmplat în România!”

Vlad Epurescu

Care sunt cele 8 recomandări suplimentare apărute în Raportul MCV pentru România și ce se menționează despre protocoalele „secrete”

Vlad Epurescu

Leave a Comment