fbpx
europolitics
Stiri

Din ce cauze cresterea economica globala nu mai este sustenabila

Anii de crestere economica permanenta s-au dus. Intram intr-o noua era a economiei, cea a deficitului de resurse. Cresterea ecomomica lenta este cel mai fericit caz.

crestere

Ultimele saptamani nu au adus decat vesti proaste pentru economia globala. SUA si Europa cunosc o incetinire a cresterii economice, iar grupul BRIC (Brazilia, China, India si Rusia) se confrunta cu o scadere a cifrelor economice. In timp ce analistii din prima linie incearca sa demonstreze ca suntem intr-o recuperare perpetua, alti experti demonstreaza ca am ajuns intr-un punct in care cresterea economica rapida nu mai este sustenabila si ajunge sa fie doar un vis frumos.

La inceputul lunii iulie, FMI-ul si-a revizuit din nou previziunile economice. Cresterea PIB-ului la nivel global, anul acesta, nu va mai fi de 3,3%, ci de 3,1%. SUA va cunoaste o scadere de la 1,9% la 1,7% iar Europa se va contracta cu 0,6%, desi la inceputul anului s-a prevazut o contractie de 0,3%.

Ceea ce toate cifrele economice evidentiaza de ceva ani este faptul ca economia, la nivel mondial, a intrat intr-o perioada de crestere economica lenta, in cel mai bun caz.

Uitandu-ne la SUA ca exemplu, recesiunea a fost un proces pe termen lung. Cresterea productivitatii a cunoscut un declin semnificativ incepand cu 1970, aceasta scadere fiind accelerata de bula dot.com-urilor si de criza economica a ultimilor 8 ani.

Pana in 2100, se estimeaza ca economia SUA va avea o rata medie anuala de crestere economica de 0,2%. Driver-ul cresterii economice accelerate la nivel global, din ultimii 250 de ani, il constituie revolutia tehnologica, care, in prezent, nu a mai adus atat de multe inovatii capabile sa schimbe fundamental productivitatea muncii sau standardul de viata.

Stagnarea cresterii economice se mai datoreaza si altor motive, cum ar fi diferentele din ce in ce mai mari ale standardului de viata in multe zone ale lumii, datoriile publice uriase care atarna de gatul guvernelor, schimbarile demografice precum si multitudinea de taxe si alte reglementari care acum 100 de ani, de exemplu, nu erau si acum vor opri economia sa creasca asa cum a facut-o incepand de-atunci.

Stephen D. King, economistul sef al HSBC evidentiaza la randul lui ca aceasta crestere economica nu se va mai intoarce niciodata. Multe castiguri din productivitatea muncii care au aparut dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial nu vor mai exista iar creditele de consum fundamentate pe o crestere a preturilor in sectorul imobiliar s-au dovedit a fi nesustenabile.

Toate aceste revizuiri negative ale predictiilor economice demonstreaza esecul in masa al modelelor economice actuale in a tine pasul cu adevaratele cauze ale deteriorarii economiei la nivel global.

Jeremy Grantham, unul dintre acei manageri care au facut miliarde de euro anticipand fiecare bula economica a ultimlor zece ani, a precizat ca economia noastra globala este dependenta in totalitate de resursele energetice foarte ieftine, un sistem sortit esecului.

Folosirea resurselor regenerabile in urmatorii 30-50 de ani va aduce cu sine o serie de tehnologii mai ieftine si mai eficiente, insa, cu toate acestea, va fi extrem de greu ca economia sa se mai intoarca la cresterea galopanta pe care a cunoscut-o odata.

Related posts

Primul candidat la prezidențiale care își îndeamnă alegătorii, după primul tur, cu cine să voteze dintre Iohannis și Dăncilă în turul doi

Europolitics.ro

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Leave a Comment