fbpx
europolitics
Stiri

De ce vrea Putin sa-i livreze Ucrainei gaz la un pret redus

Guvernul rus i-a cerut Gazpromului sa ii livreze Ucrainei gaz la un pret cu discount. Cerinta Kremlinului este cel putin ciudata, in conditiile in care Rusia ii sustine pe militantii rebeli din est sa mentina starea de razboi din Ucraina.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana i-a adresat o scrisoare guvernului rus cerandu-i sa ia in considerare o reducere de pret la gaz pentru Ucraina. Practic, CE a vrut de la Rusia sa elimine taxa de export. Mia de metri cubi de gaz ar valora, acum, 100 de dolari.

Raspusul Rusiei ar putea, la prima vedere, sa tradeze faptul ca isi doreste sa dezamorseze situatia in regiune pentru a mai scapa de corsetul sanctiunilor internationale. Rusia se indreapta spre recesiune si ar dori sa evite acest moment.

FMI estimeaza ca PIB-ul Rusiei se va contracta cu 3% in anul acesta si cu 1% in 2016. Preturile scazute la petrol vor pune presiune pe viitorul economic al tarii.

Intelegerile dintre Rusia si Ucraina privind gazul livrat de Gazprom au generat intotdeauna animozitati si discutii. Ucraina importa 58% din necesarul de gaz pentru piata interna in anul 2013. Rusia s-a folosit intotdeauna de exporturile de gaze naturale pentru a obtine concesii mari din partea guvernului de la Kiev.

Spre exemplu, in anul 2009, o intelegere privind reluarea exporturilor de gaze a fost mediata intre Vladimir Putin si Iulia Timosenko. Fostul premier de-atunci al Ucrainei a fost intemnitat si condamnat la 7 ani de inchisoare plus o amenda de 200 de milioane de dolari.

Imediat in 2010, administratia pro-rusa a securizat un discount de 30% pe importurile de gaze in schimbul prelungirii termenului in care Rusia putea sa foloseasca portul de la Sevastopol.

Kievul a incercat in ultimele luni sa se descotoroseasca de gazoductele moscovite cumparand mai mult gaz din Europa. Premierul Arseni Iateniuk a spus, luna trecuta, ca Ucraina va imprumuta 1 miliard de dolari folosind garantii guvernamentale pentru a indrepta Ucraina spre furnizorii europeni de gaze naturale.

Comisia Europeana si Ucraina isi doresc acest discount timp de 6 luni. Gazpromul ar binevoi doar 3 luni.

Acest acord survine pe fondul implementarii unor reforme economice ambitioase de catre guvernul de la Kiev, in schimbul a 40 de miliarde de dolari, bani primiti de la FMI. In aceasta intelegere intra si restructurarea datoriei Ucrainei, ceea ce ar conduce la pierderi financiare semnificative pentru creditorii acestei tari.

Ucraina este datoare Rusiei cu 3 miliarde de dolari, bani furnizati dintr-un fond suveran si care ar trebui achitati in decembrie. Aceasta este una dintre datoriile pe care Kievul trebuie sa o renegocieze daca isi doreste sa diminueze platile pe care le are de facut anul acesta la 5,2 miliarde de dolari. Intrucat imprumutul este recunoscut ca datorie oficiala, orice faliment al Ucrainei ar insemna o incalcare a regulilor impuse de FMI. Asta ar insemna ca FMI-ul va inceta sa ii mai ofere Ucrainei bani.

importuri

Related posts

Exit Poll-uri alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis obține al doilea mandat de președinte al României

Europolitics.ro

Programele prezidențiale față în față. Ce propuneri pentru economie au Iohannis, Barna, Dăncilă și Paleologu. Diaconu nu a propus nimic

Europolitics.ro

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Ajutorul juridic dat de fiul lui Joe Biden pentru Gabriel Popoviciu ridică mari semne de întrebare

Adelina Miron

Franța vrea să schimbe regulile privind extinderea

Adelina Miron

Leave a Comment