europolitics
Stiri

De ce SUA si UE nu folosesc cuvantul “invazie” pentru implicarea armata a Rusiei in Ucraina

Liderii din Vest, in frunte cu presedintele Barack Obama si seful NATO, se feresc sa utilizeze termenul de “invazie” atunci cand vine vorba despre  sustinerea pe care Rusia le-o acorda separatistilor in estul Ucrainei. “Agresiune”, “escaladare” si “incursiune” sunt substantivele pe care politicienii americani si europeni le folosesc atunci cand definesc actiunile Rusiei.
Dar care ar fi principalele motive pentru care nimeni nu rosteste cuvantul INVAZIE?

1. Obama si NATO vor sa isi creeze spatiu pentru ei pentru a continua retorica

Invazia ruseasca in Ucraina este o invazie in toata regula, chiar daca nu este la o scala larga. Armata ruseasca este una dintre cele mai mari din lume, cu 845.000 de trupe active. Pana acum, rusii nu au trimis decat cateva tancuri, artilerie si maxim 1000 de soldati. Liderii vestici tocmai de-aceea se abtin sa utilizeze cuvantul “invazie”, pastrandu-l pentru momentul in care Rusia chiar ar dezvolta o invazie in toata regula.

2. NATO si SUA nu vor sa evidentieze cat de grava este situatia din Ucraina, mai ales ca nu au intervenit impotriva Rusiei

Mai mult ca sigur, NATO si SUA nu au de gand sa trimita trupe pentru a apara Ucraina impotriva unei invazii rusesti. Ucraina nu este membru NATO iar a trimite trupe europene sau americane ar insemna un razboi pe care SUA si Uniunea Sovietica l-au evitat in toata perioada Razboiului Rece. O lupta directa ar insemna ca situatia exploziva din estul Ucrainei ar scapa cu totul de sub control si ar fi un duel intre doua puteri inarmate nuclear. Obama si Cameron incearca sa evite cuvantul invazie pentru a nu scoate in evidenta refuzul NATO de a interveni in Ucraina.

3. Vestul ii lasa lui Putin o portita prin care sa isi scoata camasa

Astfel, Putin inca are posibilitatea de a se razgandi si de a-si retrage trupele, mai ales ca a sustinut tot timpul ca armata rusa nu a invadat niciodata Ucraina. Evident, SUA si Europa nu vor sustine aceasta fictiune si arata de fiecare data cu degetul atunci cand trupele si tancurile rusesti traverseaza granita cu Ucraina. Dar, evitand o retorica ce ar putea sa escaladeze tensiunile existente, europenii si americanii ii permit lui Putin ocazia de a fi de-acord cu o intelegere de pace prin care ar putea sa isi retraga trupele. Daca nu va fi pus in situatia de a recunoaste invazia, atunci, pentru Putin ii va fi mult mai usor sa explice, acasa, aceasta infrangere.

Related posts

De ce războiul comercial dintre SUA și China se îndreaptă, acum, spre Huwaei?

Vlad Epurescu

Cea mai importantă întrebare: mai poate Angela Merkel să salveze, încă o dată, Uniunea Europeană?

Vlad Epurescu

O controversă mare din negocierile pentru Brexit: ce se va întâmpla cu rabatul acordat Marii Britanii

Vlad Epurescu

Europa si problema migratiei: un acord de forma

Vlad Epurescu

Cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

Vlad Epurescu

Manfred Weber, Udo Bullman și Ska Keller, mesaj la unison: „Nu acceptăm ce s-a întâmplat în România!”

Vlad Epurescu

1 comment

avatar
Yo August 31, 2014 at 7:23 pm

Rusia are 845000 de trupe…
Acum e 100% clar ca articolele vin spre publicare in limba engleza si cel ce traduce nu stie care e diferenta intre soldati (troops in engleza) si trupe (grupuri de oameni, in lb. romana)
Niste ridicoli ce nu le importa coerenta textului, idea e de a sadi panica in mintile oamenilor asociata cu ura impotriva unui dusman ce nu exista (inca).

Reply

Leave a Comment