fbpx
europolitics
Stiri

De ce SUA si UE nu folosesc cuvantul “invazie” pentru implicarea armata a Rusiei in Ucraina

Liderii din Vest, in frunte cu presedintele Barack Obama si seful NATO, se feresc sa utilizeze termenul de “invazie” atunci cand vine vorba despre  sustinerea pe care Rusia le-o acorda separatistilor in estul Ucrainei. “Agresiune”, “escaladare” si “incursiune” sunt substantivele pe care politicienii americani si europeni le folosesc atunci cand definesc actiunile Rusiei.
Dar care ar fi principalele motive pentru care nimeni nu rosteste cuvantul INVAZIE?

1. Obama si NATO vor sa isi creeze spatiu pentru ei pentru a continua retorica

Invazia ruseasca in Ucraina este o invazie in toata regula, chiar daca nu este la o scala larga. Armata ruseasca este una dintre cele mai mari din lume, cu 845.000 de trupe active. Pana acum, rusii nu au trimis decat cateva tancuri, artilerie si maxim 1000 de soldati. Liderii vestici tocmai de-aceea se abtin sa utilizeze cuvantul “invazie”, pastrandu-l pentru momentul in care Rusia chiar ar dezvolta o invazie in toata regula.

2. NATO si SUA nu vor sa evidentieze cat de grava este situatia din Ucraina, mai ales ca nu au intervenit impotriva Rusiei

Mai mult ca sigur, NATO si SUA nu au de gand sa trimita trupe pentru a apara Ucraina impotriva unei invazii rusesti. Ucraina nu este membru NATO iar a trimite trupe europene sau americane ar insemna un razboi pe care SUA si Uniunea Sovietica l-au evitat in toata perioada Razboiului Rece. O lupta directa ar insemna ca situatia exploziva din estul Ucrainei ar scapa cu totul de sub control si ar fi un duel intre doua puteri inarmate nuclear. Obama si Cameron incearca sa evite cuvantul invazie pentru a nu scoate in evidenta refuzul NATO de a interveni in Ucraina.

3. Vestul ii lasa lui Putin o portita prin care sa isi scoata camasa

Astfel, Putin inca are posibilitatea de a se razgandi si de a-si retrage trupele, mai ales ca a sustinut tot timpul ca armata rusa nu a invadat niciodata Ucraina. Evident, SUA si Europa nu vor sustine aceasta fictiune si arata de fiecare data cu degetul atunci cand trupele si tancurile rusesti traverseaza granita cu Ucraina. Dar, evitand o retorica ce ar putea sa escaladeze tensiunile existente, europenii si americanii ii permit lui Putin ocazia de a fi de-acord cu o intelegere de pace prin care ar putea sa isi retraga trupele. Daca nu va fi pus in situatia de a recunoaste invazia, atunci, pentru Putin ii va fi mult mai usor sa explice, acasa, aceasta infrangere.

Related posts

Christine Lagarde și nevoia de a moderniza Banca Centrală Europeană. Portretul femeii care va conduce destinele zonei euro

Adelina Miron

Cine o să facă legile în Parlamentul European și cine sunt cei 22 de șefi de comisii de specialitate

Vlad Epurescu

Poate fi evitată o nouă criză economică? Cum au contribuit la sistemul financiar global țările dezvoltate după criza din 2008

Adelina Miron

Ce ar însemna pentru Estul Europei numirea Kristalinei Georgieva la cârma Fondului Monetar Internațional

Adelina Miron

Ce spun protestele din România, Cehia și Slovacia despre democrația din Europa de Est și relația cu Uniunea Europeană

Europolitics.ro

De ce naște controverse decizia Guvernului României de a-i taxa pe producătorii de băuturi pentru conținutul de zahăr din produse

Vlad Epurescu

1 comment

avatar
Yo August 31, 2014 at 7:23 pm

Rusia are 845000 de trupe…
Acum e 100% clar ca articolele vin spre publicare in limba engleza si cel ce traduce nu stie care e diferenta intre soldati (troops in engleza) si trupe (grupuri de oameni, in lb. romana)
Niste ridicoli ce nu le importa coerenta textului, idea e de a sadi panica in mintile oamenilor asociata cu ura impotriva unui dusman ce nu exista (inca).

Reply

Leave a Comment