fbpx
europolitics
Stiri

De ce războiul comercial dintre SUA și China se îndreaptă, acum, spre Huwaei?

Un acord comercial între SUA și China nu va pune capăt rivalității dintre cele două state. Consecințele economice nefaste produse de războiul tarifelor s-au răsfrânt în toată economia mondială. Duelul dintre SUA și China depășește, însă, limitele economice și se transformă într-o dispută cu puternice tente geopolitice.

Următorul subiect fierbinte pe agenda SUA și a Chinei este sectorul tehnologiei, acolo unde ambele părți vor să se impună ca lideri globali. Transferul de tehnologie a fost unul dintre capitolele cheie de discuție dintre cele două mari economii ale lumii în timpul negocierilor pentru identificarea unui consens comercial, în condițiile în care fiecare țară începe să-și asocieze prosperitatea, bunăstarea, securitatea economică și militară de avansul tehnologic.

Mulți spun că războiul tehnologic deja a început, iar Huawei este în centrul acestei bătălii, mai ales că multe state au ridicat o serie de preocupări cu privire la securitatea produselor sale. SUA le-a restricționat agențiilor federale posibilitatea de a folosi produse Huwaei și i-au încurajat pe aliații lor să facă același lucru. Australia și Noua Zeelandă, de exemplu, au blocat utilizarea echipamentului produs de Huwaei în rețelele mobile 5G, deși compania susține sus și tare că este independentă de guvernul Chinei. Disputa a atins cote de fierbere când, în decembrie 2018, fiica fondatorului Huwaei a fost arestată iar compania a declanșat o acțiune în justiție împotriva guvernului american.  

Mai nou, guvernul britanic a fost de-acord, în schimb, să le permită celor de la Huwaei acces limitat pentru construcția rețelei 5G, chiar sub auspiciile că acest lucru pune în pericol siguranța națională. Mai mulți miniștri se pare că au ridicat o serie de obiecții cu privire la acest plan. În schimb, furnizorul de servicii de date KPN (Olanda) a exclus echipamentele marca Huwaei din nucleul rețelei 5G.

Preocupările SUA legate de China au crescut în ultimii ani, pe măsură ce influența Chinei a început să se extindă în întreaga lume. Inițiativa chinezească „One Belt One Road”, planurile „Made in China 2025” și influența din ce în ce mai mare a unor companii precum Huwaei sau Alibaba au alimentat aceste temeri ale americanilor.

Vicepreședintele Mike Pence a concluzionat, într-un discurs susținut în octombrie anul trecut: pe măsură ce și-a deschis sectorul economic, China a ales agresiunea economică și nu ideea de parteneriat. Speranțele că China va adopta un model occidental s-au spulberat, iar economia Chinei a înregistrat un boom încorsetată într-un sistem de stat, nu împotriva lui. Consecința? Un duel între SUA și China era inevitabil.

Acum, pe măsură ce tehnologia începe să capete un avans din ce în ce mai consistent, este de așteptat ca SUA să continue să implementeze măsuri non-tarifare pentru a înăbuși expansiunea Chinei. Restricțiile investițiilor chinezești în SUA, limitarea companiilor americane de a exporta tehnologie în China și presiunea exercitată pe companiile chinezești sunt instrumente care vor fi folosite din ce în ce mai des. Iar o lege pe care americanii au adoptat-o anul trecut ar putea contribui decisiv la această abordare, întrucât, mai nou, prin Comitetul de Investiții Străine, Departamentul de Stat capacitatea de a evalua și de a bloca afaceri cu firme străine.

Modul în care relațiile dintre China și SUA vor evolua în viitor va depinde foarte mult de tipul de înțelegere comercială pe care o vor bate în cuie. Există premisele ca cele două părți să fie foarte cooperante în unele sectoare economice dar, în altele, să-și pună bariere una alteia. Atât China cât si SUA își cer una alteia să-și reducă barierele tarifare instituite bunurilor pe care pun cel mai mare accent. Înțelegerea pe care o vizează atât Donald Trump cât și Xi Jinping cuprinde aspecte legate de furtul de proprietate intelectuală, agricultură și tehnologie.   

Related posts

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Programele prezidențiale față în față. Ce propuneri pentru economie au Iohannis, Barna, Dăncilă și Paleologu. Diaconu nu a propus nimic

Europolitics.ro

NATO încearcă să își consolideze puterea maritimă în jurul Europei odată cu presiunile din partea Rusiei

Adelina Miron

Rezultate alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis, clasat pe primul loc. Viorica Dăncilă intră în turul 2 la distanță mare de Dan Barna

Europolitics.ro

Ce măsuri vor să ia Putin, Macron și Merkel privitor la criza ucraineană

Adelina Miron

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Leave a Comment