fbpx
europolitics
Stiri

De ce Marea Neagra a ajuns o miza atat de mare pentru Vladimir Putin

Atunci cand Rusia a anexat Crimeea in luna martie a anului trecut, ea a pus mana nu numai pe fasia de pamant ci si pe zona maritima ce o inconjoara si care este de trei ori mai mare decat suprafata terestra a peninsulei. Resursele subacvatice din aceasta zona valoreaza trilioane de euro! Iata de ce este Vladimir Putin interesat de Marea Neagra.

 

Kremlinul a portretizat anexarea Crimeei ca o repunere in drepturi a Rusiei si distrand atentia de la goana dupa gaze si petrol ce se pornise din 2011 in Marea Neagra. Miscarea tactica a extins granitele maritime ale Rusiei, conferindu-si un dominium peste rezerve vaste de petrol si gaze naturale. Rusia a spulberat, asadar, sperantele Ucrainei de a deveni independenta energetic de Rusia care deja a pus stapanire pe mai multe puturi petroliere.

Inainte de anexare, Chornomornaftogaz, o companie de stat ucraineana, detinea 17 campuri de hidrocarburi, incluzand aici 11 campuri de gaze naturale, patru campuri de gaz condensat si doua campuri petroliere, alaturi de 13 platforme in largul Marii Negre si al Marii Azov. Crimeea se situa pe locul trei in topul regiunilor producatoare de gaze naturale, dupa Harkov si Poltava. Interesant este ca Rusia a incercat sa obtina accesul la aceste resurse naturale printr-un pact cu Ucraina, negociat in 2012, dar fara succes.

Imediat dupa referendumul prin care locuitorii din peninsula Crimeea si-au proclamat asa-zisa independenta, parlamentul din Crimeea a nationalizat atat Chornomornaftohaz cat si Ukrtransgaz, ultima detinand reteaua nationala de transmisie de gaze naturale si care era detinuta de Naftogaz, companie de stat ucraineana.

Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Petrom si alte mari companii petroliere au efectuat operatiuni de explorare in Marea Neagra si erau interesate de potentialul energetic din jurul peninsulei Crimeea. Anexarea Peninsulei a avut niste efecte devastatoare pe piata energiei. Shell a anuntat imediat ca abandoneaza orice negociere cu noul Parlament al Crimeei si ca se va concentra pe alte oportunitati.

Marea Neagra, un rival pentru Marea Nordului?

marea neagra

In principiu, Marea Neagra ar putea sa rivalizeze cu Marea Nordului la ce potential energetic are, spun analistii. Istoria spune ca, atunci cand au inceput exploatarile din Marea Nordului, mai exact in anii ’70, acela a fost momentul cand economiile Marii Britanii, ale Norvegiei si ale altor state europene au inceput sa se ridice spectaculos.

O serie de specialisti in explorarea dupa petrol au dezbatut o serie de studii geologice care evaluau faptul ca apele Ucrainei aveau un potential extraordinar in timp ce perimetrul rus era mult mai neatractiv. Prin anexarea Crimeei, Rusia si-a adaugat, practic, inca 36,000 de mile maritime la ceea ce avea deja.

Ce vor face Romania, Bulgaria si Turcia, alti trei mari jucatori din Marea Neagra?

Bulgaria | Premierul Boyko Borisov vrea sa transforme tara intr-un hub energetic al Uniunii Europene, contand pe volumle de gaz inca neevaluate din Marea Neagra. Se estimeaza ca blocul Khan Asparuh ar putea sa dea, prin forare, cam 1000 ce centimetri cubi de gaz natural la o adancime de 2000 de metri. Mai sunt doua posibile blocuri, Teres si Silistar, dar guvernul bulgar inca nu a inceput explorarile necesare. Preturile pentru petrol au scazut dramatic. Consortiul format din Total, OMV si Repsol a anuntat, recent, ca va amana operatiunile de exploatare pentru Khan Asparuh cu un an de zile.

Romania | Desi a avut un start mai bun decat Turcia si Bulgaria in ambele sectoare, atat gaz cat si petrol. Se fac operatiuni de explorare in blocul Neptun, acolo unde se estimeaza ca sunt intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, poate chiar si mai mult. S-au mai facut descoperiri importante in blocul Domino 2 si Pelican Sud. Din perimetrul Istria se estimeaza ca, in 3-4 ani, ar putea sa se extraga 1.500 – 2.000 de barili pe zi.

Turcia | TPAO si Shell au demarat un proiect de explorare la 300 de metri in adancime chiar in luna ianuarie a acestui an, cu un an inainte de ceea ce au planuit, initial. Turcia si-a luat angajamentul sa dezvolte proiecte pe termen lung in Marea Neagra si s-a pus pe construirea unei nave seismografice de cercetare pentru a incepe alte operatiuni de explorare in luna septembrie. In acest context, mai mult ca sigur investitorii vor lua in considerare micsorarea preturilor la gazele naturale sub pretextul ca este vorba de o investitie pe termen lung iar guvernul turc trebuie sa ofere niste garantii.

Dupa Debaltseve, urmeaza Mariupol

debaltseve

Dupa ce separatistii pro-rusi au pus mana pe Debaltseve, generalii NATO americani anticipeaza ca urmatoarea miscare va fi sa cucereasca orasul-port Mariupol. Debaltseve era un oras strategic al estului Ucrainei, intrucat servea ca un hub de cai ferate pe unde circulau trenuri incarcate cu carbune si care il transportau spre restul tarii.

Acum ca Debaltseve este in mainile separatistilor pro-rusi, urmatorul pas ar fi Mariupol. Daca Rusia pune mana pe Mariupol, atunci ar putea sa formeze o punte care sa faca o conexiune intre estul Ucrainei si tarmul Rusiei, putand ajunge lejer la gurile Dunarii.

Related posts

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

În plin război comercial, Donald Trump a blocat activitatea Organizației Mondiale a Comerțului. Care sunt viitoarele scenarii

Adelina Miron

Cum a reușit partidul lui Jarosław Kaczyńsk să transforme internetul într-o armă puternică de campanie electorală

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Leave a Comment