fbpx
europolitics
Stiri

De ce este improbabil ca Rusia sa provoace un nou Razboi Rece

Criza din Ucraina nu are nimic de-a face cu un nou Razboi Rece. Si asta pentru ca Rusia lui Putin nu se apropie deloc de influenta pe care URSS-ul o avea in anii ’50 – ’80.

Razboiul Rece a divizat Europa intre Est si Vest. Razboiul termonuclear era o amenintare constanta iar SUA si URSS-ul se confruntau aproape pe intreg Mapamondul. Acum, lucrurile nu mai stau deloc asa. SUA este mult mai puternica si influenta decat Rusia si nici SUA si nici Europa nu isi vor pune in pericol sistemul democratic in perspectiva unui razboi contra Rusiei.

Chiar daca Vladimir Putin se comporta de parca Rusia ar fi intr-o competitie geopolitica cu Vestul, este greu de crezut ca va recastiga pedegree-ul pe care il avea, odata, Uniunea Sovietica. Uniunea Eurasiatica, anexarea Crimeei si razboiul din Georgia sunt cateva borne importante ale relatiei dintre Rusia si Vest dar un Razboi Rece este departe de a se produce.

De cand Rusia a invadat Ucraina, s-au facut multe comparatii intre Rusia si Uniunea Sovietica. Ceea ce este eronat. Uniunea Sovietica  nu insemna numai Rusia, ci si satelitii sai din estul Europei. Iar Putin nu ii mai poate atrage la fel cum au facut-o predecesorii sai sovietici.

rusia sfera de influenta

O mare parte dintre puterile economice care formau fostul bloc comunist nu mai sunt, acum, la comanda lui Putin. Majoritatea sunt chiar impotriva lui, aflate in sfera de influenta a NATO sau a Uniunii Europene. Polonia, unul dintre pivotii fostului bloc comunist a ajuns unul dintre cei mai vocali adversari iar Germania s-a reunificat.

Chiar daca Moscova mai exercita influenta in unele tari, precum Moldova, Armenia, Belarus sau Kazakhstan, o mare parte din bunurile sale economice precum comertul, sistemul bancar sau proprietatea intelectuala s-au transferat spre aliantele din Vest.

In luna mai, Rusia, Belarus si Kazakhstan semnau pactul economic care punea bazele Uniunii Eurasiatice. Acest acord garanta libertatea de miscare a fortei de munca, libera circulatie a capitalului si a bunurilor si serviciilor. Marele plan al lui Putin beneficiaza doar de un bun PR, caci Uniunea Eurasiatica nu reprezinta un pericol pentru UE nici pe departe.

harta raznoi rece

Related posts

Este prietenia ,,indestructibilă’’ dintre Franța și Italia garantul ameliorării situației imigranților? Ce propune Italia

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

1 comment

avatar
Tony Roman September 8, 2014 at 4:17 pm

Ziceti ca de data asta nu va fi un nou Rasboi Rece. Aveti dreotate. Va fi un Rasboi Fierbinte.

Reply

Leave a Comment