fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Daca sfidarea Syrizei a parut dezarmanta, Podemos este si mai si! La ce sa se astepte Spania la alegerile din decembrie

In sase luni de cand a castigat alegerile parlamentare, partidul de extrema stanga Syriza a reusit sa rastoarne Grecia cu susul in jos. Guvernul Tsipras s-a certat cu creditorii, a dus tara pe buza falimentului, nu si-a onorat datoriile externe, a impus controlul capitalului, bancile sunt inchise iar finantarea tarii e la fel de solida precum un fir de par. De la o tara care la sfarsitul lui 2014 arata semne de insanatosire economica, Grecia a fost transformata de Syriza intr-un stat esuat, fara viitor.

Dar, la orizont se prefigureaza o miscare de Stanga mult mai periculoasa decat Syriza, si aceasta intr-o tara Mediteraneana mult mai mare si mai importanta decat Grecia. Este vorba despre Spania, cea de-a patra economie a zonei euro si despre Podemos, un partid nascut dintr-o serie de miscari de tip “Occupy” si care, la alegerile locale, a castigat batalia electorata in cele mai mari orase ale tarii.

Podemos se autointituleaza ca un proiect alternativ sau ca o miscare sociala, insistand ca transcede paradigmei miscarilor de Stanga sau de Dreapta traditionale. Liderul celor din Podemos este Pablo Iglesias, un lector in stiinte politice la Universitatea Complutense din Madrid. El a ajuns in Parlamentul European dupa ce a fost votat la alegerile din mai 2014, fiind candidatul de lance al noului partid stangist ce se prefigura la acea vreme. Iglesias sustine ca nu s-a inspirat in alegerea numelui acestui partid din sloganul de campanie al lui Barack Obama. Podemos se trage din dictonul activistilor latini ai anilor ’60 – ’70.

Cu toate ca Podemos nu s-a prezentat ca un partid in sine la alegerile locale din mai anul acesta, candidatii acestei miscari de stanga au castigat sase dintre cele mai mari orase ale Spaniei: Madrid, Barcelona, Cadiz, Compostela, Zaragoza si La Coruna. Adica primarii Podemos sunt responsabili cu aplicarea politicilor administrative de care depind 6 milioane de spanioli. Populatia totala a Spaniei este de 40 de milioane de locuitori. La alegerile generale ce vor avea loc in decembrie, Podemos este mare favorit sa creeze si mai mare tumult in politica traditionala a tarii.

Daca Podemos va castiga, la fel ca si Syriza, a promis ca va face tot ce este posibil sa restructureze datoria publica imensa a Spaniei care se cifreaza la 1.16 trilioane de euro, ceea ce inseamna aproape 100% din PIB. In opinia Podemos, datoria publica trebuie sa fie ajustata conform unor creiterii juste si legitime in conditiile in care, de cand a inceput criza economica, practic s-a dublat! Evident, Podemos nu va mai reduce cheltuielile publice care acum sunt limitate de guvernul Rajoy, pentru a se acomoda cu criteriile creditorilor internationali.

Iglesias nu se va opri aici si le-a promis spaniolilor ca va copia modelul francez al pietei muncii si va impune ca saptamana de munca sa aiba 35 de ore, companiile sa fie interzise la a face profit din concedierea angajatilor, iar cele care au profit de peste 1,1 milioane de euro pe an vor suporta un profit sporit. Evident, salariul minim va fi marit dar se va stabili si un plafon pentru salariul maxim. Iglesias va demara un audit asupra datoriei publice pentru a demonstra care parte a acestei datorii este ilegitima si nu merita sa fie restituita.

 

podemos2

Liderul Podemos isi mai doreste ca sefii statului sa fie alesi, nu sa mosteneasca un titlu nobiliar si sa se scuture de status quo-ul adoptat de Spania dupa era lui Franco. Bipartidismul este un pericol pentru Podemos iar Spania, in opinia lui Iglesias, trebuie sa nu mai fie un stat monarhic.

Podemos s-a nascut din frustrarea populatiei macinata de masurile de austeritate precum au facut-o si alte miscari politice de acest gen in Franta, Italia, Irlanda sau Grecia. In timp ce economia Spaniei se dezvolta spectaculos si in 2015 va avea cea mai buna crestere economica din ultimii sapte ani, somajul ce se ridica la 24% din populatie inseamna ca Podemos are un potential bazin electoral insemnat. Scandalurile de coruptie in care au fost implicate partidele din mainstream-ul politic spaniol si situatiile penibile prin care a trecut Familia Regala au naruit increderea populatiei in partidele traditionale si in modelul Occidental.

La inceputul acestui an, 100,000 de spanioli participau la un mars de sustinere al Podemos care a avut loc in Madrid. Majoritatea demonstrantilor a purtat camasi de culoare violeta, amintind de cea de-a doua Republica a Spaniei care a pus capat razboiului civil din 1936. Podemos isi trage seva din miscarea Indignados, aici regasindu-se majoritatea liderilor au fost implicati in marile demonstratii ce au avut loc in toate orasele din Spania, in 2011 .
Podemos rally madrid
Atunci cand Syriza a castigat alegerile parlamentare in Grecia, Iglesias a dat o fuga la Atena pentru a se bucura alaturi de Alexis Tsipras. Alaturarea dintre Podemos si Syriza nu este la intamplare. La fel cum Syriza a produs consternare, a refuzat sa achite datoria FMI-ului si este la un pas sa impinga Grecia in afara zonei euro, dupa aceeasi reteta va opera si Podemos daca va castiga alegerile.

Grecia este insa floare la ureche pe langa Spania, care este cea de-a patra economie a zonei euro. Pentru Iglesias, Fidel Castro este un punct de referinta iar o fundatie asociata cu Podemos a facut consultanta pentru statul Venezuela. Podemos mai are legaturi cu Iran, caci unul dintre cele doua show-uri tv ale lui Iglesias sunt difuzate la o televiziune de stat a Iranului, in programul de limba spaniola.

Podemos este punctul terminus al anti-globalizarii si al anti-capitalismului. Miscarile de tip “Occupy” pe care le-am vazut in ultimii ani in Europa si-au gasit un raspuns simplu la o serie de probleme complexe la care atunci cand se gandesc, economistii si politicienii din UE si-ar dori ca totul sa termine la Grecia.

Related posts

Planul Maiei Sandu pentru ca Republica Moldova să înlocuiască România ca furnizor de securitate energetică regională cu gaze naturale

Vlad Epurescu

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

1 comment

avatar
marius olariu July 8, 2015 at 9:07 am

Fiecare perioada a istoriei isi are nebunii si potentialii ei dictatori. In Europa, existenta unor asemenea lideri a provocat, din pacate, dezastre si tragedii de proportii mondiale. Pe cei vechi, ii cunoastem ! Nu mai vorbim despre ei in acest comentariu.
Dar aceeasi Europa este obligata -si in prezent- sa faca fata unor probleme pe care le pun in fata intregii lumi occidentale si, totodata, in fata ordinei de drept internationale, doi lideri, care, prin masuri populiste, cu efecte catastrofale, au devenit, din ceea ce au fost, adica din doi anonimi, niste personalitati capabile sa rastoarne principiile economice, sociale si politice pe care a fost cladita, in ultimele sapte decenii, lumea democratica si civilizata a Europei (excludem din aceasta logica principiile promovate de statele care au avut dictaturi comuniste !).
Este vorba despre grecul ALEXIS TIPRAS, cel mai nou clovn si farseur al Europei, care joaca la pocher viitorul tarii sale, si despre spaniolul PABLO IGLESIAS, un alt smecher, potential dictator si jucator la ruleta, care, deja, a repurtat victorii la alegerile locale in sase mari orase spaniole, inclusiv in Madrid si Barcelona, si care se dovedeste a fi -prin aceeasi iresponsabila retorica ca si Tsipras- un real pericol pentru alegerile generale din tara sa, din decembrie acest an, si, in consecinta, pentru stabilitatea politica si economica a Spaniei.
Daca Uniunea Europeana, prin actualii ei lideri, dar si liderii rationali din cele doua tari nu vor pune piciorul in prag, chiar daca pentru aceasta este necesar sa se ia masuri dure si greu de inteles in lumea de astazi, masuri care, in ultima instanta, sa vizeze chiar interzicerea activitatii sau scoaterea in afara legii a acestor formatiuni politice (dar si a altor formatiuni de extrema stanga sau de extrema dreapta din alte tari ale U.E.), prin urmare daca nu se va intelege ca este necesara o pozitie intransigenta, chiar si o pozitie de forta, in extremis, atunci este foarte posibil ca dezastrul sa se generalizeze si, in cele din urma, se va ajunge, probabil, sa se repete, in mod iresponsabil si gratuit, pozitia infantila si irationala a liderilor lumii din anii 1938, 1939, 1940. Liderii politici ai acelor ani au fost prea ingaduitori cu doi criminali psihopati -Hitler si Stalin, acesta din urma inca dinaintea celui dintai- si, astfel, au creat premize pentru dezastrul umanitar de proportii care a urmat si care a avut drept consecinta moartea a zeci de milioane de oameni, urmate, dupa razboi, de alte cumplite sacrificii umane, de alte sute de mii de oameni morti, in tarile care au ramas sub odioasa cizma a sinistrului imperiu sovietic.
Lideri ai Europei, in fata unor manipulari ordinare a electoratelor celor doua tari, in fata unor viitoare potentiale dictaturi, nu trebuie sa se mai astepte asa zise solutii, care se pretind a fi inovatoare si miraculoase, dar care, de fapt, sunt inselatoare, mincinoase si nerealiste. Este timpul sa actionati hotarat si sa stopati existenta si ascensiunea oricaror formatiuni politice care ne expun la neasteptate si nedorite riscuri si care pun in pericol pacea si securitatea mondiala, odata cu viata a sute de milioane de oameni !

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia