fbpx
europolitics
Stiri

Cum vrea Viktor Orban sa stearga din memoria maghiarilor rolul Ungariei in Holocaust

Maghiarii au iesit in strada inca de duminica pentru a protesta fata de decizia guvernului de a ridica un monument in centrul Budapestei in memoria “tuturor victimelor” ocupatiei naziste a Ungariei. Momentul a fost bine ales: anul acesta se implinesc 70 de ani de cand Ungaria a fost ocupata de Germania nazista. Scopul lor a fost atins, iar dezvaluirea monumentului a fost anulata.

Opozitia si societatea civila au criticat vehement proiectul, considerand ca guvernul Orban intentioneaza sa distorsioneze rolul jucat de Ungaria in Holocaust. Momnumentul il infatiseaza pe Arhanghelul Gabriel care este acat de un vultur imperial german. Criticii considera ca, prin acest monument, Ungaria s-ar dezice de rolul sau din acele vremuri, atunci cand a trimis la moarte 450.000 de evrei, in timpul ocupatiei.

Protestatarii din Piata Szabadsag au format un lant uman din care au facut parte si politicieni din partidele de opozitie. Ferenc Gyurcsany, liderul DK, a declarat ca Orban “vrea sa falsifice Holocaustul si sa creeze o confuzie intre criminal si victima”. Orban a mai fost acuzat de dezonorarea evreilor, a tiganilor si a homosexualilor care au cazut victime ale Holocaustului.

Motivatia guvernului Orban a fost de a “clarifica pentru generatiile mai tinere si pentru posterioritate ca holocaustul maghiar si deportarea evreilor din Ungaria nu ar fi avut loc daca Germania nu ne-ar fi ocupat!” Administratia Orban este descumpanita de faptul ca nu a existat niciodata un dialog privind responsabilitatea, atat a Ungariei cat si a Germaniei, privind Holocaustul.

Ungaria a luptat alaturi de Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in calitate de membru al Axei. La ordinul lui Hitler, armata nazista a invadat Ungaria pe 19 martie 1944 atunci cand nemtii au aflat ca maghiarii au negocieri secrete cu Uniunea Sovietica pentru a intoarce armele.

Related posts

SUA și Uniunea Europeană, din ce în ce mai aproape de un război comercial în toată regula

Europolitics.ro

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

2 comments

avatar
Pisti July 23, 2014 at 9:32 pm

Voi distorsionati adevarul, fiindca doar vreo 40-50 de oameni, probabil platit de DK (coalitia democratica) tulbura apele, de parca in Ungaria traiesc 10 milioane de evrei si doar 100 mi de unguri.
Ungaria a fost ocupata de stramosii lui Merkel, e un adevar. De ce trebuie invinuiti oameni care acum 70 de ani nici macar parintii lor inca nu erau nascuti? Ce vina au ei azi? De ce trebuie sa li se bage pe gat cu forta holocaustul? Deja si la robinete in Ungaria inainte de apa, curge holocaustul…
Cand vor fi trasi la raspundere egiptenii care ii faceau sa se simta asa de persecutati pe jidani incat au plecat de acolo? Daca egiptenii nu erau rai cu ei, azi nu aveam nevoia sa scriem minciuni…

Reply
avatar
Aspida S August 8, 2014 at 7:51 pm

Dar ce vină avem noi, cei de azi, că ni se bagă pe gât holocaustul la care NOI n-am participat… ba, mai mult, prin România acelor ani, cu sprijinul românilor, au fost salvați mai mulți evrei…????

Reply

Leave a Comment